W kuchni Dzień Dobry TVN Janusz Fic przygotował dania z ryb: zupę rybną z płatkami marynowanego leszcza i suszonymi pomidorami, sandacza pieczonego w soli z kiszonym selerem i polentą oraz jesiotra duszonego w białym winie z kulebiakiem z kiszonej kapusty i brokułami. Był też smażony filet z okonia na tarcie z jarmużu. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znanego z programu Azja Express Darka Kuźniaka. Przygotował dla nas pyszne jesienne dania: flaki z boczniaka, tatara wołowego z kurkami i parmezanem oraz skrzydełka kurczaka w boczku. Było też coś dla smakoszy słodkości: jabłka pod kruszonką z rozmarynem.
Rozpoczynamy nowy cykl "Smaki Regionów" z dziennikami regionalnymi w całej Polsce oraz Tele Magazynem i Tele Programem. Dzisiaj w Dzień Dobry TVN kuchnia małopolska, do której zapraszamy razem Gazetą Krakowską. Andrzej Polan przygotował: zupę bryndzową, placki z blachy po zabielsku, maczankę krakowską, pierogi z bryndzą i kurkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Michał Fabiszewski i Ania Starmach przygotowali risotto na trzy sposoby: z grzybami, pesto oraz dynią i kurczakiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne „jesienne” dania. Na stole pojawiły się: kluski z dziurką, grzybami i dynią, krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami, polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą oraz kręcone ciasto ze śliwkami. Smacznego!
Wrzesień to miesiąc Meksyku, dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Magdę i Łukasza Sawę, by przygotowali dania kuchni meksykańskiej. Na stole pojawiły się: totopos, guacamole, churros z czekoladą, tacos tinga de pollo i salsa z grillowanego ananasa. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował najpopularniejszą w Polsce zupę, czyli pomidorową. Zrobił ją na trzy sposoby.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje same pyszne słodkości: rolada malinowa, babeczki kruche z owocami i słodkie… sztabki złota. Przygotowali je dla nas: mistrz cukiernictwa Jacek Dzikowski i wicemistrz Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Oskar Kamiński.
Kiedyś gotował dla belgijskiej królowej i Dalajlamy, a teraz - w kuchni Dzień Dobry Wakacje - przygotował coś dla nas. O kim mowa? O Wojciechu Harapkiewiczu. Dzisiaj mogliśmy skosztować przygotowane przez niego: półgęsek wędzony na dymie z wiśniowego drewna, grillowaną polędwiczkę z sarny i pieczony ser regionalny.
Chłodnik uniejowski, gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu oraz rycerskie placki z cukinii z rozmarynem - to pyszne dania, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry Wakacje: uczestnik programu MasterChef Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy uczestnika programu MasterChef Adama Kozaneckiego i szefa kuchni Magdalenę Domowicz. Przygotowali: sałatkę z zielonej fasolki szparagowej oraz letnie koktajle i smoothie. Pyszności!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała sałatki z czterech stron świata: libańską sałatkę z bakłażana i ciecierzycy, tajską sałatkę z mango, jajkiem i orzechami, hiszpańską sałatkę z krewetkami, pietruszką i czosnkiem oraz ceviche. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marka Kościkiewicza i Adama Przybysza. Panowie pokazali, jak zrobić w domu prawdziwy włoski makaron. Mogliśmy spróbować: makaronu taglierini neri i gnocchi z masłem truflowym i świeżą czarną truflą z płatkami parmezanu, a popić to arbuzową lemoniadą.
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe. I to właśnie z nich skorzystał Andrzej Polan przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Na stole pojawiły się: smażony kalafior z porzeczką, sałatą rzymską i boczkiem, smażone warzywa z sosem musztardowym i polędwicą wieprzową oraz gulasz ziemniaczany z pstrągiem w soli.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które nadają się na upalne dni. Na stole pojawiły się talerze z: chłodnikiem z ogórków małosolnych, chłodnikiem z botwinki oraz młodymi marchewkami w pomarańczowym sosie. Na deser dostaliśmy ciasto rabarbarowe z keksówki z truskawkami i bitą śmietaną.
Dzieci najbardziej kochają słodycze, dlatego z okazji ich święta Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ptysie i eklery, markizy, bezy, smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami oraz cake pops. Palce lizać!
Amerykanka Susan Herrmann Loomis jest zakochana w kuchni francuskiej, mało tego - wyjechała do Francji, aby Francuzów uczyć gotowania ich narodowych potraw. My też mogliśmy się przekonać o jej mistrzostwie. W kuchni Dzień Dobry TVN jest przygotowała dla nas specjały znad Sekwany: sałatkę z klasycznym sosem winegret, muszle Michała w czekoladzie oraz jagnięcinę z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN szefował Alfredo Boscolo. Przygotował dla nas aromatyczne pyszności: spaghetti, zwane gitarą mecenasa, mousse z ricotty z mango, truskawkami i kiwi oraz dorsza "in guazzetto" duszonego w słoiczkach na polencie. Smacznego!
Miód jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy, dlatego Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała kilka propozycji dań, w których głównym składnikiem był właśnie miód. Na stole pojawiły się: grillowany lub pieczony łosoś w marynacie miodowej, sałata z orzechami, gorgonzolą i truskawkami w miodowym sosie, pieczone jabłko z nadzieniem truskawkowo-miodowym oraz krewetki w sosie tamaryndowo-miodowym z ananasem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały uczestniczki MasterChef Junior Amelia Gardaś i Daria Kuczwalska. Przygotowały dla nas: Lemon Curd, wołowinę w winie wytrawnym, sushiburgera oraz tort bezowy z bakaliami. Asystował im Mateusz Gessler.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Jagoda Miłoszewicz. Podzieliła się z nami przepisami na: młodą kapustę, pesto z czosnku niedźwiedziego, regionalną potrawę podkarpacką - knysze, dżem dyniowy i dżem marchewkowy. Wszystkie pochodzą z książki Pani Jagody: "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".
W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zdradziła proste przepisy na świąteczne dania, które zachwycą Waszych gości. Oto one: karp z orzechami, krem z zielonego groszku, sernik w kieliszkach z wiśniami oraz deser z płynną czekoladą.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kasz: kaszę gryczaną z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami; kaszę durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym; sałatkę z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym oraz kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym.
Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki, soczewica po indyjsku, placuszki puri puri, smarowidło pietruszkowe i mleko migdałowe z bananami i wanilią - z tych przysmaków ucieszą się wegetarianie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Jerzy Rey i Donata Marfiak. Asystował im Leo.
W okresie jesienno-zimowym nasze pociechy często łapią infekcje. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, które warto podawać dziecku, kiedy zachoruje. Oto one: poranny ryż z jabłkami, migdałami i cynamonem, delikatna zupa jarzynowa z komosą ryżową, pieczone ziemniaki z musem marchewkowo-dyniowym oraz kompot z gruszek, z daktylami, cynamonem i syropem różanym.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: ciasto z gruszkami, zapiekankę z kurczakiem i gruszkami oraz pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Smacznego!
Dzięki jurorce programu MasterChef Ani Starmach i Piotrowi Pielichowskiemu mogliśmy spróbować dań kuchni sycylijskiej: caponatę, sycylijskie ciasto pomarańczowe, śledzie opiekane z sałatką z kopru włoskiego oraz kuskus z owocami morza i rybą. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował same pyszności: quiche lorraine z porem i boczkiem, szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście oraz gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”. Smacznego!
Nic nie poprawia nastroju tak, jak czekolada. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszności, w których głównym składnikiem była właśnie ona: czekoladowo-bananowy cwibak, lasagne czekoladowe oraz risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami. Palce lizać!