Przepisy Ewy Ewart:
Sałatka z quinoa i tuńczykiem
Składniki:
100 g quinoa
awokado
120 g tuńczyka (słoik)
200 g pomidorków koktajlowych
50 g sera feta
50 g baby szpinaku
2 łyżki uprażonych nasion (słonecznik, dynia)
1/2 łyżka octu z białego wina
oliwa
sok z cytryny
Przygotowanie:
Do ugotowanej kaszy quinoa dodajemy tuńczyka, awokado, ser feta, szpinak, pomidorki koktajlowe, doprawiamy oliwą, cytryną, octem z białego wina, posypujemy prażonymi pestkami nasion.
Przepisy Agnieszki Cegielskiej:
Rozgrzewająca zupa z dyni z kaszą quinoa
Składniki:
700 g dyni (może być więcej lub mniej - w zależności od tego ile osób chcemy nakarmić)
kasza quinoa
cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
świeża kolendra
0,5 łyżeczki kurkumy
świeżo starty pieprz
0,25 świeżej papryczki chili
awokado
olej kokosowy nierafinowany
czarnuszka
pieprz czerwony
świeża bazylia
prażone nasiona słonecznika, dyni
Przygotowanie:
Dynie obieramy, oczyszczamy w środku i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek podsmażamy delikatnie na oleju kokosowym , dodajemy dynię i zalewamy wodą tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka, potem wszystko blendujemy, dodając świeżą kolendrę, starty imbir, papryczkę chili, kurkumę, świeżo mielony czarny pieprz. Podajemy z ugotowaną osobno kaszą quinoa. Na wierzch dodajemy pokrojone awokado, świeżą bazylię, czerwony pieprz, podsmażone nasiona.
Kasza quinoa na słodko
Składniki:
kaszy quinoa
daktyle
żurawina
rodzynki
cynamon mielony cejloński
miód
granat
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, po ugotowaniu dodajemy wedle uznania i wielkości porcji cynamon cejloński. Daktyle, żurawinę, rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez godzinę, potem kroimy i dodajemy do kaszy. Granat obieramy i ziarenkami posypujemy kaszę, a na górę dodajemy wiórki kokosowe, możemy dodać łyżeczkę miodu wedle preferencji.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN