Niektóre dzieci nie lubią owoców. Dla tych rodziców, którzy szukają pomysłów na owocowe dania dla swoich pociech, Marieta Marecka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: kotleciki z indyka z sosem morelowym lub brzoskwiniowym, lane, pomarańczowe kluseczki, lody bananowe z rabarbarem, proste ciasteczka maślane do deseru lodowego oraz pudding z kaszy manny razowej z sosem truskawkowym. Smacznego!
Zieleń to nie tylko kolor wiosny, ale przede wszystkim zdrowego jedzenia. Wiedzą o tym Mariusz Czerkawski i Andrzej Polan. Dlatego przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: napój z avocado i zielonego ogórka, łososia smażonego z młodym bobem, szparagi z truskawkami i sosem ziołowo-cytrynowym oraz placki ziemniaczane z jajkiem i zielonymi sałatami.
Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali dania, które można zabrać na piknik: kotleciki z kalafiora, pieczoną paprykę z orzeszkami pinii, sałatkę z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem, kruche ciasto z warzywami i szynką.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska przygotowała pyszności dla dzieci, które są uczulone na mleko: pastę z sardynek i słonecznika, zupę krem z brokułów, mleko sezamowe i naleśniki „figa z makiem”.
Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.
W kuchni Dzień Dobry TVN było wiosennie i zielono, a to za sprawą kapusty, szpinaku i szparagów, które odgrywały główne role w daniach przygotowanych przez Piotra Kucharskiego. Na stole pojawiły się: gołąbki z młodej kapusty, kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami, sałatka z młodych ziemniaków z grillowanymi szparagami i trójkolorowy placek.
Andrzej Polan udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że pączki można przygotować na słono i są tak samo dobre, jak ich słodcy bracia. Obok pączków wiedeńskich na słono z młodymi warzywami i serem przygotował także: pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem oraz polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku. Pycha!
Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal przygotował dania, które z chęcią spałaszuje każde dziecko, nawet niejadek. Nasz gość skonsultował menu z córką, która również do „żarłoków” nie należy. Oto te dania: ptysie z serkiem ziołowym, pizza z parmeńską szynką i ananasem, Spring Rolls, parówki ośmiorniczki, naleśniki czekoladowe z owocami, chipsy z warzyw i zupa z zielonego groszku z grzankami.
Agnieszka Maciąg wie, co jeść, aby delektować się smakami i mieć szczupła sylwetkę. Podzieliła się tym z nami, przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które znajdują się w jej menu. Oto one: łosoś pieczony z imbirem, miodem i świeżymi ziołami, pieczone warzywa i pieczone szparagi z młodym szpinakiem i serem feta. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski, który przygotował smaczne dania z kiełbasami: zieloną frittatę z kiełbasą jałowcową, capresse z kiełbasą krakowską i club sandwiches. Roberta Kantereit nie mógł oderwać od nich wzroku.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne dania, w których połączyła produkty zbożowe z sezonowymi owocami i warzywami: penne ze szparagami i pistacjami, kaszę jęczmienną zapiekaną w pomidorach, naleśniki pełnoziarniste, wiosenną sałatkę i owsiankę a la tiramisu.
To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!
Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez parówek, dlatego Tomasz Obara, Artur Olszewski, Przemysław Śliwiński, Sebastian Bajon i Marcin Radziwoń w kuchni Dzień Dobry przygotowali je na pięć sposobów. Na stole pojawiły się: parówkowe owoce morza, Corn Dogi, grillowy świderek i parówkowe wyznanie uczuć. Macie inny sposób na parówkowe danie?
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które można włożyć do piknikowego koszyka. Oto one: croissanty z serową jajecznicą, czosnkowe bagietki, wiosenne pikle, marynowane młode ziemniaczki, sałatka ze szparagów i ciasto rabarbarowo-kokosowe. Dowiecie się również, kto ukradł ser Doroty Wellman.
Piotr Kucharski pokazał jak krok po kroku przygotować domowej roboty granolę. Nie jest to wcale takie trudne.
Kasza gryczana ze szparagami i rzodkiewką, kruche serowe ciastka ze szparagami, łosoś w papilotach i szparagach i szparagowe tosty - to specjały, które przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Szarmach. Zdrowe i pyszne.
W ramach kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z różnego rodzaju kaszami: arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z sosem z zielonej sałaty, ogórkami i rzodkiewką, gołąbki z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym, zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka, rurki francuskie z kremem z kaszy manny. Smacznego!
Kto z nas nie pamięta kompotu z rabarbaru? Jest pyszny i lekko kwaśny. Oprócz niego szef kuchni jednej z amerykańskich restauracji Paweł Zając przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN tartę rabarbarową, bezę z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami, sałatkę stekową z salsą oraz burgera. Na stole pojawił się również fondant z rabarbarem.
Jak się okazuje, kuchnia dla kulturystów to nie tylko jedno danie, na które składa się pierś z kurczaka, ryż i warzywa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i właściciel pierwszego w Polsce baru dla siłaczy Jakub Duszewski przygotowali także: zupę multiwitaminową, tortille żytnie: meksykańską, grecką, włoską oraz chudy sernik.
Paweł Loroch w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował przysmaki dla dzieci: bezowe szaleństwo z malinami, grzanki z pieczonymi winogronami (z oczami dodanymi przez Marcina Prokopa), indyka z ananasem i czekoladowe ciasto z płatków kukurydzianych. Zobaczcie, co wprowadziło Marcina Prokopa w stan konfuzji i dychotomii.
W kuchni Dzień Dobry TVN Magdalena i Róża Adamcio - uczestniczki programu Słodka rywalizacja upiekły: serowiec kajmakowy i mazurek wielkanocny. Znalazło się też coś dla osób, których organizmy nie tolerują glutenu. Była to bezglutenowa babka cytrynowa z kokosem.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To najważniejsze święto dla Chrześcijan, bardzo barwne i pełne obrzędów ludowych. Z tej okazji przygotowujemy kolorowe pisanki, cukrowe baranki, przepyszne mazurki i baby, smakowite pasztety i wędliny a w lany poniedziałek z chęcią wylewamy na najbliższych litry wody. Bez czego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych?
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich propozycji dań wielkanocnych: paszteciki z królika z pistacjami, bulion z królika, żurek na grzybowym wywarze, masło rzeżuchowe i babę rumową. Zobaczcie, co sprawiło, że Marcin Prokop lekko się otrząsnął.
Ostatnio dołączyła do obsady serialu „Sama Słodycz”. Najchętniej gotuje dania kuchni włoskiej. Gotowania uczyła się od swojej mamy. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Sienkiewicz przygotowała: polędwiczkę na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym, ciastka francuskie z masą migdałową oraz gulasz warzywny z prażonymi migdałami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorów akcji 5 porcji zdrowia: Joannę Koroniewską i Andrzeja Polana. Do przygotowanych przez siebie dań wykorzystali owoce i warzywa, które świetnie się sprawdzają w okresie przesilenia wiosennego, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin. Na stole pojawiły się: młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą; sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą oraz górek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką.
"Schaby i szyneczki - piękne jak z obrazka. Najlepsza na kotlety jest świnia puławska!". Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdził to Mikołaj Rey, który przy okazji pobytu w gospodarstwie, w którym hoduje się świnie puławskie przygotował nóżki z prosiaka z sosem egzotycznym.
W kuchni Dzień Dobry TVN, znana restauratorka, Magda Gessler wraz z jedną z bohaterek programu "Kuchenne rewolucje" Danuta Białaś przygotowały dania kuchni polskiej: czerninę Kłobuka, fraszynki i kurczaka po polsku.
Uczestniczka programu Ugotowani Patrycja Zahng i Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN w przygotowanych przez siebie daniach połączyli smaki Polski i Kraju Środka. Na stole pojawiły się: skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym, polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem, cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną oraz sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli. Ten eksperyment wyszedł im znakomicie.
Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!