Śliwki ponad wszystko! Ania Starmach i jej przepis na najprostsze ciasto z owocami

Rozpoczął się sezon na śliwki, dlatego Ania Starmach przygotowała w Kuchni Dzień Dobry TVN: najprostsze ciasto ze śliwkami, chutney śliwkowy, sałatka z kaczką i ze śliwkami, śliwki z ciastem filo i z orzechami. Smacznego!

Najprostsze ciasto ze śliwkami

Składniki:

200 g mąki

200 g cukru

4 jajka

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g śliwek (np. węgierek)

Kruszonka:

50 g mąki

3 łyżki cukru

30 g masła

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, roztopione masło i proszek do pieczenia, cukier waniliowy; masę przelewamy do tortownicy, dodajemy pokrojone śliwki i kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 st. C.

Chutney śliwkowy

Składniki:

1 kg śliwek (np. węgierek)

100 g brązowego cukru

3 łyżki octu winnego

2 cm imbiru

kora cynamonu

2 goździki

1 szalotka

2 papryczki chili

2 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Na oliwie przysmażamy posiekany imbir, czosnek, chili i szalotkę, dodajemy cukier, ocet, owoce pozbawione pestek oraz przyprawy. Smażymy przez ok. 45 min.

Sałatka z kaczką i ze śliwkami

Składniki:

pierś z kaczki

1 mango

6 śliwek

świeża mięta

1 szalotka

garść orzeszków ziemnych

1 łyżka sezamu

kiełki rzodkiewki

kolendra

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

1 papryczka chili

sól

pieprz

Przygotowanie:

Skórę kaczki nacinamy, posypujemy solą, pieprzem, przysmażamy z dwóch stron na patelni. Następnie wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 12–15 min. Mango kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy w misce z miętą, kolendrą, kiełki, szalotką, pokrojonymi w plasterki śliwkami. Przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną kaczkę. Orzeszki podprażamy, kruszymy w moździerzu, posypujemy nimi sałatkę, sok z cytryny mieszamy z sosem rybnym, cukrem i papryczką chili, polewamy nim kaczkę.

Śliwki z ciastem filo i z orzechami

Składniki:

600 g śliwek (np. żółtej renklody)

200 g moreli

50 g migdałów

3 arkusze ciasta filo

1 łyżka rodzynek

laska wanilii

laska cynamonu

szczypta kardamonu

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pozbawione pestek śliwki i morele. Smażymy przez pół godziny, dodając przekrojoną wanilię, cynamon, rodzynki i kardamon. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy pokruszonymi migdałami i małymi kawałkami ciasta filo. Zapiekamy ok. 20 min. w temperaturze 190 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości