Najprostsze ciasto ze śliwkami
Składniki:
200 g mąki
200 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g śliwek (np. węgierek)
Kruszonka:
50 g mąki
3 łyżki cukru
30 g masła
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, roztopione masło i proszek do pieczenia, cukier waniliowy; masę przelewamy do tortownicy, dodajemy pokrojone śliwki i kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 st. C.
Chutney śliwkowy
Składniki:
1 kg śliwek (np. węgierek)
100 g brązowego cukru
3 łyżki octu winnego
2 cm imbiru
kora cynamonu
2 goździki
1 szalotka
2 papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Na oliwie przysmażamy posiekany imbir, czosnek, chili i szalotkę, dodajemy cukier, ocet, owoce pozbawione pestek oraz przyprawy. Smażymy przez ok. 45 min.
Sałatka z kaczką i ze śliwkami
Składniki:
pierś z kaczki
1 mango
6 śliwek
świeża mięta
1 szalotka
garść orzeszków ziemnych
1 łyżka sezamu
kiełki rzodkiewki
kolendra
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 papryczka chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Skórę kaczki nacinamy, posypujemy solą, pieprzem, przysmażamy z dwóch stron na patelni. Następnie wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 12–15 min. Mango kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy w misce z miętą, kolendrą, kiełki, szalotką, pokrojonymi w plasterki śliwkami. Przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną kaczkę. Orzeszki podprażamy, kruszymy w moździerzu, posypujemy nimi sałatkę, sok z cytryny mieszamy z sosem rybnym, cukrem i papryczką chili, polewamy nim kaczkę.
Śliwki z ciastem filo i z orzechami
Składniki:
600 g śliwek (np. żółtej renklody)
200 g moreli
50 g migdałów
3 arkusze ciasta filo
1 łyżka rodzynek
laska wanilii
laska cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pozbawione pestek śliwki i morele. Smażymy przez pół godziny, dodając przekrojoną wanilię, cynamon, rodzynki i kardamon. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy pokruszonymi migdałami i małymi kawałkami ciasta filo. Zapiekamy ok. 20 min. w temperaturze 190 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN