Ptasie mleczko na biszkoptach z malinami i borówkami
Składniki:
1 paczka biszkoptów okrągłych i 2 podłużnych
1/2 l śmietany 36%
1 galaretka jagodowa lub malinowa
1 galaretka cytrynowa
opakowanie żelatyny
3 łyżki cukru pudru
ok. 1 kg malin
ok. 300 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Okrągłe biszkopty wkładamy na dno formy, a podłużne na boki. Obie galaretki rozpuszczamy – każdą w niecałej szklance wody i z łyżeczką żelatyny. Studzimy.
Kremówkę ubijamy i dzielimy na pół. Do pierwszej połówki dodajemy wystudzoną galaretkę malinową/jagodową. Wylewamy na biszkopty. Wykładamy warstwę – na przemian maliny i trochę borówek. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Do drugiej połówki kremówki dodajemy wystudzoną galaretkę cytrynową i wylewamy na wierzch deseru. Na to nakładamy grubą warstwę malin.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Tarta Tatin
Składniki:
1 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
50 ml wody
100 g cukru
40 g masła
1 op. ciasta francuskiego (rolka)
mielony cynamon
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i wyciągamy gniazda nasienne. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny.
Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści, przestajemy mieszać i czekamy aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor (można lekko poruszać patelnią).
Dodajemy masło. Całość przez chwilę będzie się pienić. Mieszamy aż masło się rozpuści. Dodajemy jabłka i smażymy aż sok z jabłek wyparuje, a owoce będą na pół miękkie i pokryją się karmelem. Trwa to w zależności od rodzaju jabłek ok. 20 min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
Jabłka pozostawiamy na patelni lub przekładamy do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
Wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość patelni/formy. Ciasto układamy na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wciskamy pomiędzy patelnię/formę, a jabłka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20–25 min. Po upieczeniu od razu nożykiem oddzielamy ciasto od formy. Na formie układamy paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwracamy na nią ciasto.
Eton mess czyli kruszone bezy ze śmietaną i owocami
Składniki:
500 ml słodkiej śmietany 30%
1 op. mini bezy
1 op. mrożonych owoców (mix)
200 g malin
300 g brzoskwiń
świeża mięta
Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę, dodajemy kruszoną bezę i owoce. Dekorujemy miętą.
Gruszki pięknej Heleny
Składniki:
4 gruszki
1 l białego wina
1 l czerwonego wina
kardamon
anyż
cynamon
cukier
lody waniliowe
Przygotowanie:
Kroimy gruszki w ćwiartki. Połowę gotujemy w białym winie z kardamonem, anyżem i cynamonem, a drugą połowę w czerwonym winie. Serwujemy z lodami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN