Tłuczone ziemniaki z bobem i wołowiną
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
500 g bobu
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
1 stek wołowy z rostbefu (ok. 200 g)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bób obieramy i razem z posiekanym koperkiem, śmietaną i masłem dodajemy do ciepłych ziemniaków. Całość mieszamy i lekko rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Stek solimy z obu stron. Rozgrzewamy mocno patelnię z odrobiną oleju. Smażymy mięso z obu stron, aby było „pół-sprężyste” w dotyku. Odstawiamy na 3-4 min., aby odpoczęło. Kroimy w plastry i układamy na ziemniakach.
Babeczki z ziemniakami i bobem
Składniki:
12 plastrów szynki dojrzewającej
500 g młodych ziemniaków
200 g bobu
6 jajek
50 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka listków tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie plastry szynki kroimy na połowę. Biorąc po dwa kawałki, wykładamy na „krzyż” wgłębienia w formie do muffinek. Ziemniaki kroimy w plasterki a bób obracamy. Mieszamy ze sobą i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy warzywami wgłębienia w formie. Jajka bełtamy aż powstanie luźna i jednorodna masa. Mieszamy z mlekiem i mąką. Masą jajeczną zalewamy warzywa. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. aż jajka się zetną.
Wyjmujemy z foremek i podajemy.
Bób, ziemniaki, boczek
Składniki:
100 g wędzonego boczku
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty
5-6 suszonych pomidorów
500 g bobu
1 kg młodych ziemniaków
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aż będzie chrupiący.
W misce mieszamy ze sobą musztardę, czosnek, sok z cytryny, pomidory i podsmażony boczek. Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki kroimy w plasterki a bób obieramy. Mieszamy razem i polewamy sosem.
Pizza z młodymi ziemniakami i bobem
Składniki:
Ciasto:
10 g drożdży
2 szczypty cukru
220 ml wody
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
Dodatki:
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
200 g ugotowanego bobu
300 g młodych ziemniaków
oliwa z oliwek
150 g kremowego koziego serka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wyrabiamy, zagniatając przez kilka minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki i podgotowujemy je w osolonej wodzie aż będą miękkie. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie mieszamy z ziemniakami, doprawiając solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 2-4 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy serem, na wierzchu układamy ziemniaki z cebulą i obrany bób, skrapiamy oliwą z oliwek
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C, pieczemy ok. 15 min.
Kruche ciasteczka z lawendą
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g chłodnego masła
50 cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka kwiatów lawendy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Nożem kroimy masło na małe kawałki, mieszając z mąką. Następnie zagniatamy końcówkami palców, dodając cukier, aż powstanie kruszonka. Jajko rozdzielamy, żółtko bełtamy z 2 łyżkami wody i dodajemy razem z połową kwiatów lawendy do mąki. Zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche, możemy dodać łyżkę wody. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 40 min.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm. Wykrajamy kółka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy po wierzchu cukrem wymieszanym z kwiatami lawendy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Pieczemy ciasteczka ok. 10 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN