Kokosowy milkshake z nutą pączków
Składniki:
woda uzyskana z kokosa (ewentualnie 1/2 szklanki kupnej wody z kokosa)
1 duży banan lub 2 mniejsze
1/2 lub 3/4 szklanki mleczka kokosowego
płaska łyżeczka sproszkowanych płatków dzikiej róży
1 łyżka miodu/syropu z agawy (opcjonalnie do smaku)
4 kostki lodu
starta czekolada (opcjonalnie)
1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie:
Najpierw ostrym nożem wydłubujemy jedną z trzech dziurek po jednej stronie kokosa (jedną szczególnie łatwo przebić). Podkładamy miseczkę i potrząsamy energicznie orzechem, tak aby wyleciała z niego woda.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C i wkładamy do niego na chwilę kokos. Po kilku minutach zacznie pękać. Jeśli całkowicie nie pęknie, możemy pomóc sobie nożem. Brązową warstwę obieramy za pomocą metalowej obieraczki, a miąższ siekamy lub ścieramy na tarce.
Wodę z kokosa łączymy z pozostałymi składnikami. Na wierzch szklanek/pucharków układamy wiórki/startą czekoladę.
Soczysty koktajl z rukolą i grejpfrutem
Składniki:
70g rukoli
duża garść bazylii
zielony grejpfrut/pomelo (dla zachowania koloru. Może być także słodki czerwony grejpfrut.)
soczysta pomarańcza
2 dojrzałe słodkie kiwi
2 dojrzałe brzoskwinie
ok. 2-3 cm imbiru
sok z 1/2 limonki
woda gazowana (ilość wedle uznania)
Przygotowanie:
Składniki miksujemy bardzo dokładnie i mocno schładzamy w lodówce. Wrzucamy kostki lodu.
Shake z arbuza
Składniki:
ok. 200 g arbuza (oczyszczonego z pestek)
1 szklanka mleka pełnotłustego
1 jabłko
łyżeczka sproszkowanych (zmielonych) płatków dzikiej róży
kostki lodu
Przygotowanie:
Składniki miksujemy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu.
Koktajl „mechaniczna pomarańcza”
Składniki:
1 pomarańcza
ok. 2 cm świeżego imbiru
1 banan
duża łyżeczka cynamonu
ok. 100-150 ml słodkiego skondensowanego mleka lub mleka migdałowego (opcjonalnie -można pominąć)
Przygotowanie:
Składniki miksujemy i wkładamy do lodówki.
Czekoladowo-kawowy milkshake
Składniki:
ok. 90 g lodów czekoladowych
2 łyżki kakao
1/2 dojrzałego awokado
łyżka kremu czekoladowego (opcjonalnie)
małe espresso
1 łyżeczka esencji waniliowej
mleko (do rozrzedzenia)
szklanka truskawek
Do dekoracji:
ubita śmietana
truskawka/wiśnia
Przygotowanie:
W jednej misce miksujemy truskawki. Osobno miksujemy pozostałe składniki. Układamy w pucharkach partiami (truskawki na przemian z masą czekoladową). Na wierzch nakładamy bitą śmietanę.
Pomidorowy koktajl w stylu Gaspacho
Składniki:
ok. 1/2 kg dużych mięsistych pomidorów (możemy użyć także pomidorów z puszki lub soku pomidorowego)
1 cebula
1 gruntowy ogórek
czerwona papryczka chili (ilość według uznania)
1/3 czerwonej papryki
1 łyżka dobrej oliwy
bazylia
pietruszka
koperek
1 łyżka ziół prowansalskich
świeży pieprz
sól gruboziarnista
kropla tabasco
śmietana/jogurt grecki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Składniki miksujemy. Wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
Koktajlowy chłodnik na szybko
1/2 butelki prawdziwego (organicznego) soku z buraków
1 szklanka gęstej maślanki
1/2 szklanki kefiru
1 mały gęsty jogurt
1 mały ogórek gruntowy
2 małe ogórki małosolne
3-4 rzodkiewki
2-3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
sól do smaku
pieprz do smaku
awokado (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z awokado wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Wszystko łączymy i wkładamy do lodówki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN