Orzeźwiający koktajlowy chłodnik na szybko

W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Prus przygotowała orzeźwiające koktajle, smoothies i soki. Były więc: kokosowy milkshake z nutą pączków, soczysty koktajl z rukolą i grejpfrutem, shake z arbuza, koktajl „mechaniczna pomarańcza”, czekoladowo-kawowy milkshake, pomidorowy koktajl w stylu Gaspacho oraz koktajlowy chłodnik na szybko. W sam raz na upalne, letnie dni.

Kokosowy milkshake z nutą pączków

Składniki:

woda uzyskana z kokosa (ewentualnie 1/2 szklanki kupnej wody z kokosa)

1 duży banan lub 2 mniejsze

1/2 lub 3/4 szklanki mleczka kokosowego

płaska łyżeczka sproszkowanych płatków dzikiej róży

1 łyżka miodu/syropu z agawy (opcjonalnie do smaku)

4 kostki lodu

starta czekolada (opcjonalnie)

1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw ostrym nożem wydłubujemy jedną z trzech dziurek po jednej stronie kokosa (jedną szczególnie łatwo przebić). Podkładamy miseczkę i potrząsamy energicznie orzechem, tak aby wyleciała z niego woda.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C i wkładamy do niego na chwilę kokos. Po kilku minutach zacznie pękać. Jeśli całkowicie nie pęknie, możemy pomóc sobie nożem. Brązową warstwę obieramy za pomocą metalowej obieraczki, a miąższ siekamy lub ścieramy na tarce.

Wodę z kokosa łączymy z pozostałymi składnikami. Na wierzch szklanek/pucharków układamy wiórki/startą czekoladę.

Soczysty koktajl z rukolą i grejpfrutem

Składniki:

70g rukoli

duża garść bazylii

zielony grejpfrut/pomelo (dla zachowania koloru. Może być także słodki czerwony grejpfrut.)

soczysta pomarańcza

2 dojrzałe słodkie kiwi

2 dojrzałe brzoskwinie

ok. 2-3 cm imbiru

sok z 1/2 limonki

woda gazowana (ilość wedle uznania)

Przygotowanie:

Składniki miksujemy bardzo dokładnie i mocno schładzamy w lodówce. Wrzucamy kostki lodu.

Shake z arbuza

Składniki:

ok. 200 g arbuza (oczyszczonego z pestek)

1 szklanka mleka pełnotłustego

1 jabłko

łyżeczka sproszkowanych (zmielonych) płatków dzikiej róży

kostki lodu

Przygotowanie:

Składniki miksujemy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu.

Koktajl „mechaniczna pomarańcza”

Składniki:

1 pomarańcza

ok. 2 cm świeżego imbiru

1 banan

duża łyżeczka cynamonu

ok. 100-150 ml słodkiego skondensowanego mleka lub mleka migdałowego (opcjonalnie -można pominąć)

Przygotowanie:

Składniki miksujemy i wkładamy do lodówki.

Czekoladowo-kawowy milkshake

Składniki:

ok. 90 g lodów czekoladowych

2 łyżki kakao

1/2 dojrzałego awokado

łyżka kremu czekoladowego (opcjonalnie)

małe espresso

1 łyżeczka esencji waniliowej

mleko (do rozrzedzenia)

szklanka truskawek

Do dekoracji:

ubita śmietana

truskawka/wiśnia

Przygotowanie:

W jednej misce miksujemy truskawki. Osobno miksujemy pozostałe składniki. Układamy w pucharkach partiami (truskawki na przemian z masą czekoladową). Na wierzch nakładamy bitą śmietanę.

Pomidorowy koktajl w stylu Gaspacho

Składniki:

ok. 1/2 kg dużych mięsistych pomidorów (możemy użyć także pomidorów z puszki lub soku pomidorowego)

1 cebula

1 gruntowy ogórek

czerwona papryczka chili (ilość według uznania)

1/3 czerwonej papryki

1 łyżka dobrej oliwy

bazylia

pietruszka

koperek

1 łyżka ziół prowansalskich

świeży pieprz

sól gruboziarnista

kropla tabasco

śmietana/jogurt grecki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Składniki miksujemy. Wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło.

Koktajlowy chłodnik na szybko

1/2 butelki prawdziwego (organicznego) soku z buraków

1 szklanka gęstej maślanki

1/2 szklanki kefiru

1 mały gęsty jogurt

1 mały ogórek gruntowy

2 małe ogórki małosolne

3-4 rzodkiewki

2-3 ząbki czosnku

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

sól do smaku

pieprz do smaku

awokado (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z awokado wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Wszystko łączymy i wkładamy do lodówki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości