przepisy kulinarne

    przepisy kulinarne

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: ciasto z gruszkami, zapiekankę z kurczakiem i gruszkami oraz pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował same pyszności: quiche lorraine z porem i boczkiem, szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście oraz gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”. Smacznego!

    Nic nie poprawia nastroju tak, jak czekolada. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszności, w których głównym składnikiem była właśnie ona: czekoladowo-bananowy cwibak, lasagne czekoladowe oraz risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami. Palce lizać!

    W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje zwyciężczyni w konkursie blogerskim Anna Petryna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje na nowatorskie, ale łatwe dania na bazie makaronów. Na stole znalazły się: smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych, zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią, świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki oraz spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka programu Master Chef Monika Gliniak i Ania Starmach przygotowały pyszności, które z powodzeniem można zjeść na drugie śniadanie: muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem, baby burgery, jabłka i gruszki pod kruszonką oraz minifrittaty. Smacznego!

    Stek z antrykota z masłem pietruszkowym, tosty francuskie z musem jabłkowym i gougere (francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere) - takie specjały kuchni francuskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Lubicie francuską kuchnię?

    W kuchni Dzień Dobry królował Jaś Fasola ;) A to dzięki pani Janinie Molek i Mikołajowi Reyowi, którzy przygotowali dla nas: fasolowy cwibak z bakaliami, zupę fasolową z Molkówki, pierogi z fasolą oraz pasztet fasolowy z orzechami i słonecznikiem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania inspirowane kuchnią dwudziestolecia międzywojennego oraz dania przygotowywane specjalne na obchody dnia św. Marcina. Oto one: korzenne gruszki z kwaśnymi lodami; gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną; sandacz na maśle z kaszą i porami; śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana oraz tatar z sardelą. Smacznego!

    W ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje Moniak Mrozowska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: chleb pszenny z pomidorami suszonymi, rogaliki półfrancuskie z orzechami i śniadaniowe bułeczki bakaliowe.

    Zima zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią dawkę ciepła i wzmocnić odporność. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które na pewno Was rozgrzeją: wegetariański kapuśniak z białej kapusty, kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala oraz curry z dynią i krewetkami. Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Sandra Massoud i kucharz Marcin Kuciński przygotowali specjały kuchni francuskiej: Pain Perdu z karmelizowanymi figami i ananasem na miodzie; pstrąga z pomidorkami cherry confit, sosem tarator i pieczywem pita; korsykańskie placuszki z cukinii; krewetki na cydrze z chorizo; granolę domowej roboty; quiche. Bon appétit!

    Ania Starmach udowodniła, że jest również mistrzynią w wykonywaniu dań z makaronów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: penne z dynią i grzybami, kokardki z gruszką i kurczakiem, wstążki z łososiem i cukinią i świdry z kaczką i warzywami. Pychota!

    Sałatka z dynią i burakiem, sałatka z kurczakiem i gruszką, marchew z selerem, sałata z koprem włoskim, sercami karczochów, skorzonerą i vinaigrette z sokiem pomarańczowym i jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami - te pyszności przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: Ania Starmach, Michel Moran i szefowa cateringu LOT Anna Czabowska.

    Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, łososiem i śmietaną, jesienne chili con carne, kurczak w pomidorach z pieczonym ryżem i ciasto cytrynowo-czekoladowe - takimi pysznymi daniami uraczył nas niezawodny Andrzej Polan, który królował w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Jak przygotować crumble z gruszkami, marchewkowe muffiny, mini pizzę z cukinii i bananowy pudding? Proste przepisy na te przepyszne desery i przekąski zna 14-letni Jakub Zdrójkowski, którego gościliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN.

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła dynia. Piotr Kucharski przygotował z niej: placuszki dyniowe z makiem, kluseczki dyniowe z łazankami i masłem szałwiowym, zapiekankę dyniową i azjatycki bulion z makaronem dyniowym. Smacznego!

    W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kaszy: babeczki z kaszy gryczanej, kaszę pszenną z zielonymi dodatkami, curry z kaszą jęczmienną oraz deser z kaszy manny i orzechów w karmelu. Nie przegapcie dowcipu, który wymyślił Marcin Prokop.

    Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował jesienne smakowitości: potrawkę z dyni, choriso i cieciorki, kurczaka pieczonego z cebulą, okrą i fenkułem, rydze zapiekane z mozzarellą oraz knedle ziemniaczane z mięsem. Smacznego!

    W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami, śliwki zapiekane z serem i płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi, paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi oraz karmelowe ciasteczka z płatków jęczmiennych. Asystowała mu aktorka Tamara Arciuch. Ten duet wyczarował same pyszności.

    Niezwykle sympatyczny David Gaboriaud przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki południowoeuropejskie. Były to: rozgrzewający smoothie z gruszką i cynamonem, sałatka z jarmużem i kalafiorem i pan bagnat (kanapka nicejska). Smacznego!

    W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i egzotyczne dania, przygotowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło: baharat tofu z sałatą, zupa sambhar, warzywa po beduińsku, ciasteczka gryczane . To wszystko można popić herbatą z mieszanką chai masala.

    Pudding z nasion chia i karobu, z karmelizowaną gruszką, śliwką i rozmarynem, grillowany ser halloumi z figą i kiełkami, spaghetti z buraka z cynamonem, ryż z czarnuszką i kurkumą, czatnej z bananami, czapati, czyli indyjskie placki z pszennej bądź orkiszowej mąki razowej i lemoniada z natki pietruszki - te przysmaki kuchni ajurwedyjskiej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Paulina Targalska i Sebastian Maliszewski.

    W ramach akcji zboże smakuje i inspiruje blogerzy kulinarni: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakowite dania z kasz: pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi śliwkami podawane z sosem z natki pietruszki, kaszotto z pomidorami i smażonymi kurkami oraz natką pietruszki, tarta z kaszy jęczmiennej z grillowanym kurczakiem curry oraz czarnymi oliwkami oraz deser waniliowy z kaszy manny z jagodami karmelizowanymi miodem i miętą.

    Napój z aronii i banana, brzoskwinie, nektarynki z mozzarellą i szynką; smażone żeberka, marchewka z dereniem, kalafior romanesco oraz ciasteczka kokosowe z kiwi i borówką - takie owocowe specjały przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.

    Monika Goździalska przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne afrodyzjaki: łososia marynowanego w białym winie, szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym oraz lazanię z leśnych grzybów z pomidorkami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Danuta i Paweł - uczestnicy programu „Kto poślubi mojego syna” przygotowali: kurczaka na słodko, sałatkę warstwową, banany w cieście kokosowym oraz czekoladę na gorąco na szybko.

    Pieczone jabłka z winogronami, jarmużem, orzechami i serem, risotto z jabłkami i kurczak pieczony oraz babeczki jabłkowo-bananowe z musem czekoladowym - te pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.