Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników

Dziś Daria Ładocha postawiła na kuchenną prostotę. Zobaczcie jakie potrawy przyrządziła na bazie 5 składników. Co ugotowała dla Doroty Wellman i Marcina Prokopa?

Zobacz też:

7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy

RAZOWE PENNE Z CUKINIĄ, CHEDDAREM I LIMONKĄ

Składniki:

  • 1.\u0009200 g makaronu razowego penne
  • 2.\u00091 duża cukinia
  • 3.\u0009pęczek świeżej mięty
  • 4.\u00092 limonki
  • 5.\u000950 g cheddara

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając trochę wody. Na patelni podsmaż cukinię poszatkowaną na mandolinie. Dodaj skórkę z limonki, sól, pieprz. Wymieszaj cukinię z makaronem oraz dodaj pozostałą wodę. Dodaj liście mięty i całość posyp tartym cheddarem. Dopraw do smaku jeśli to konieczne i skrop dodatkową oliwą.

PĘCZAK Z ORZECHAMI, RUKOLĄ I OLIWKAMI

Składniki:

  • 1.\u0009szklanka ugotowanego pęczaku
  • 2.\u000950 g orzechów włoskich
  • 3.\u00093 łyżki czarnych oliwek
  • 4.\u0009garść rukoli
  • 5.\u000910 suszonych pomidorów w oliwie

Przygotowanie:

Ugotowany pęczak dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki, orzechy, rukolę i suszone pomidory pocięte na paseczki. Całość skrop olejem z suszonych pomidorów.

PIECZONE ZIEMNIAKI Z KMINEM RZYMSKIM I MIĘTOWYM JOGURTEM

Składniki:

  • 1.\u000910 ziemniaków
  • 2.\u0009główka czosnku
  • 3.\u00091 łyżka kminu rzymskiego
  • 4.\u00091 jogurt grecki
  • 5.\u0009pęczek mięty

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Podgotuj je 5 minut we wrzącej wodzie. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki ułóż na blaszce, skrop oliwą, dodaj sól oraz pieprz. Dokładnie posyp je kminem rzymskim. Obok na blaszce wyłóż również czosnek w łupinach. Piecz ziemniaki aż w środku będą miękkie a z zewnątrz chrupiące. Podawaj z sosem przygotowanym na bazie jogurtu z drobno posiekaną miętą.

SOCZEWICA Z WINEM I HARRISĄ

Składniki:

  • 1.\u00091 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 2.\u00091 łyżka pasty harrisa
  • 3.\u00091 szklanka wina
  • 4.\u0009opakowanie sera feta
  • 5.\u0009500 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe podduś na winie. Dodaj soczewicę i chwilę podsmażaj. Wyłóż na półmisek. Dodaj sól, pieprz i pastę harrisa i wymieszaj. Z wierzchu posyp serem feta.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości