Zmiana nawyków żywieniowych z Darią Ładochą

Daria Ładocha zamiast przejścia na dietę, proponuje zmianę nawyków żywieniowych. Co to znaczy? Daria w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: pieczony bakłażan z granatem i fetą, pastę orzechową z oliwą truflową oraz cukinię w tempurze z sałatką mango.

PIECZONY BAKŁAŻAN Z GRANATEM I FETĄ

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • 1 granat
  • rukola
  • ser feta
  • zielone pesto
  • parmezan do starcia
  • sól, pieprz
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 250 stopni. Pokrój bakłażana w plastry i na połówki. Włóż do miski i polej z oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj by każdy kawałek bakłażana był pokryty oliwą. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Granata obierz. Gdy bakłażan się upiecze przełóż go na półmisek, dodaj rukolę, orzechy, fetę, granat. 2 łyżki pesto wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu i dodaj do sałatki. Posyp delikatnie z wierzchu parmezanem.

>>>Zobacz też: Brzuch tarczycowy. Jak z nim walczyć?

PASTA ORZECHOWA Z OLIWĄ TRUFLOWĄ

Składniki:

  • 50 g orzechów włoskich bez łupiny
  • 50 g orzechów laskowych bez łupiny
  • 50 g orzechów ziemnych solonych
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • oliwa truflowa - 3-4 łyżki
  • 120 g sera mascarpone
  • chleb żytni na zakwasie do pasty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę. Zacznij od orzechów a następnie dodawaj resztę składników. Oliwy truflowej dodaj tyle by powstała gładka masa.

>>>Zobacz też: Co jeść zimą, żeby lepiej się czuć?

CUKINIA W TEMPURZE Z SAŁATKĄ Z MANGO

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 l oleju słonecznikowego do smażenia
  • Składniki tempury:
  • 500 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki sałatki:

  • szpinak
  • chili
  • kolendra drobno posiekana około 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • sos rybny - 1 łyżka
  • limonka - sok z 1 owocu
  • 2 łyżki białego sezamu

Przygotowanie:

Cukinię pokrój w plastry. Rozgrzej olej w woku i przygotuj tempurę. Połącz wodę z jajkiem i stopniowo dodawaj mąki cały czas mieszając. Dodaj proszek do pieczenia i odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango i pokrój na plastry lub cienkie nitki. Połącz ze szpinakiem i dodaj sezam. W miseczce przygotuj sos: chili drobno posiekane, kolendrę, sos sojowy, rybny, miód i sok z limonki dokładnie wymieszaj i polej sałatę. Cukinię maczaj w tempurze i smaż na głębokim tłuszczu aż wypłynie na wierzch i się zarumieni. Podawaj cukinię w towarzystwie sałaty.

NAPAR Z TRAWY CYTRYNOWEJ, LIMONKI I IMBIRU

Składniki:

  • 2 kłącza trawy cytrynowej
  • 5 plastrów imbiru
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Trawę cytrynową dokładnie obtłucz nożem i pokrój na kawałki długości 2 cm. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj przez 6-8 minut. Do wysokiej szklanki dodaj imbir i rozgnieć go tłuczkiem. Dodaj sok z limonki wraz ze skórką (limonkę najlepiej wcześniej sparzyć). Następnie dolej do szklanki napar z trawy cytrynowej i w razie potrzeby uzupełnij wrzątkiem.

Zobacz film: Daria Ładocha o tym, jak schudnąć bez wyrzeczeń. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Na czym polega dieta ketogeniczna?

Daria Ładocha. Czas na ziemniaki.

Przepis na dynię według Ładochy.

Niedzielny obiad: ma być szybko i zdrowo!

Przepis na kotlety mielone.

podziel się:

Pozostałe wiadomości