PIECZONY BAKŁAŻAN Z GRANATEM I FETĄ
Składniki:
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- 1 granat
- rukola
- ser feta
- zielone pesto
- parmezan do starcia
- sól, pieprz
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 250 stopni. Pokrój bakłażana w plastry i na połówki. Włóż do miski i polej z oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj by każdy kawałek bakłażana był pokryty oliwą. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Granata obierz. Gdy bakłażan się upiecze przełóż go na półmisek, dodaj rukolę, orzechy, fetę, granat. 2 łyżki pesto wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu i dodaj do sałatki. Posyp delikatnie z wierzchu parmezanem.
>>>Zobacz też: Brzuch tarczycowy. Jak z nim walczyć?
PASTA ORZECHOWA Z OLIWĄ TRUFLOWĄ
Składniki:
- 50 g orzechów włoskich bez łupiny
- 50 g orzechów laskowych bez łupiny
- 50 g orzechów ziemnych solonych
- kolendra
- sól, pieprz
- oliwa truflowa - 3-4 łyżki
- 120 g sera mascarpone
- chleb żytni na zakwasie do pasty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę. Zacznij od orzechów a następnie dodawaj resztę składników. Oliwy truflowej dodaj tyle by powstała gładka masa.
>>>Zobacz też: Co jeść zimą, żeby lepiej się czuć?
CUKINIA W TEMPURZE Z SAŁATKĄ Z MANGO
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 l oleju słonecznikowego do smażenia
- Składniki tempury:
- 500 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
Składniki sałatki:
- szpinak
- chili
- kolendra drobno posiekana około 2 łyżki
- sos sojowy - 2 łyżki
- miód - 1 łyżka
- sos rybny - 1 łyżka
- limonka - sok z 1 owocu
- 2 łyżki białego sezamu
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w plastry. Rozgrzej olej w woku i przygotuj tempurę. Połącz wodę z jajkiem i stopniowo dodawaj mąki cały czas mieszając. Dodaj proszek do pieczenia i odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango i pokrój na plastry lub cienkie nitki. Połącz ze szpinakiem i dodaj sezam. W miseczce przygotuj sos: chili drobno posiekane, kolendrę, sos sojowy, rybny, miód i sok z limonki dokładnie wymieszaj i polej sałatę. Cukinię maczaj w tempurze i smaż na głębokim tłuszczu aż wypłynie na wierzch i się zarumieni. Podawaj cukinię w towarzystwie sałaty.
NAPAR Z TRAWY CYTRYNOWEJ, LIMONKI I IMBIRU
Składniki:
- 2 kłącza trawy cytrynowej
- 5 plastrów imbiru
- 1 limonka
Przygotowanie:
Trawę cytrynową dokładnie obtłucz nożem i pokrój na kawałki długości 2 cm. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj przez 6-8 minut. Do wysokiej szklanki dodaj imbir i rozgnieć go tłuczkiem. Dodaj sok z limonki wraz ze skórką (limonkę najlepiej wcześniej sparzyć). Następnie dolej do szklanki napar z trawy cytrynowej i w razie potrzeby uzupełnij wrzątkiem.
Zobacz także:
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Daria Ładocha. Czas na ziemniaki.
Przepis na dynię według Ładochy.
Niedzielny obiad: ma być szybko i zdrowo!