Brzoskwinie z orzechowym jogurtem na śniadanie
Składniki:
3 brzoskwinie
1 jogurt grecki
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
sok z cytryny
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
2 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Brzoskwinie pokrój w plasterki i zalej miodem. Podgrzewaj aż owoce lekko się rozpadną. Orzechy potłucz w moździerzu i podpraż na patelni. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem. Podawaj jogurt z orzechami i miodowymi brzoskwiniami.
Miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń. Posmaruj je miodem i cynamonem. Następnie zawiń w rulon i odcinaj kawałki szerokości 2 cm. Rozłóż na blaszce, posmaruj rozkłóconym jajkiem i zapiekaj 25 min. w piekarniku w 150 st. C.
Miodowe babeczki z kokosem
Składniki:
2 duże jajka
300 ml mleka
120 g cukru
80 g mąki
250 g wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z miodem. Następnie przestudź. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wymieszaj wszystkie składniki suche w misce. Następnie dodaj do nich mleko z miodem i wymieszaj. Jajka ubij mikserem i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Wstaw do papilotek i zapiekaj 25 min.
Miodowy gulasz z tuńczyka
Składniki:
Marynata do tuńczyka:
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z limonki
Pozostałe:
2 filety z tuńczyka (ok. 200 g każdy)
1 marchewka
1 czerwona papryka
garść kolendry
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
papryczka chili
sok z limonki
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty zmieszaj ze sobą. Pokrój tuńczyka w kostkę i zamarynuj przez minimum godzinę. Następnie rozgrzej na patelni olej kokosowy i podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Chwilę podsmażaj. Dodaj tuńczyka oraz pomidory w puszce. Doprowadź do wrzenia i duś aż tuńczyk się zetnie. Dodaj przyprawy i serwuj z ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN