Słodkie ciasteczka bez dodatku cukru

Ciasteczka
Ciasteczka
Polacy jedzą coraz więcej cukru, dlatego Daria Ładocha postanowiła nam pokazać, czym go można zastąpić, aby jeść zdrowo. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: brzoskwinie z orzechowym jogurtem, miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego, miodowe babeczki z kokosem oraz miodowy gulasz z tuńczyka.

Brzoskwinie z orzechowym jogurtem na śniadanie

Składniki:

3 brzoskwinie

1 jogurt grecki

garść orzechów włoskich

garść orzechów laskowych

sok z cytryny

2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

2 łyżki syropu klonowego

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Brzoskwinie pokrój w plasterki i zalej miodem. Podgrzewaj aż owoce lekko się rozpadną. Orzechy potłucz w moździerzu i podpraż na patelni. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i cynamonem. Podawaj jogurt z orzechami i miodowymi brzoskwiniami.

Miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

2 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwiń. Posmaruj je miodem i cynamonem. Następnie zawiń w rulon i odcinaj kawałki szerokości 2 cm. Rozłóż na blaszce, posmaruj rozkłóconym jajkiem i zapiekaj 25 min. w piekarniku w 150 st. C.

Miodowe babeczki z kokosem

Składniki:

2 duże jajka

300 ml mleka

120 g cukru

80 g mąki

250 g wiórków kokosowych

2 łyżki miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z miodem. Następnie przestudź. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wymieszaj wszystkie składniki suche w misce. Następnie dodaj do nich mleko z miodem i wymieszaj. Jajka ubij mikserem i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Wstaw do papilotek i zapiekaj 25 min.

Miodowy gulasz z tuńczyka

Składniki:

Marynata do tuńczyka:

2 łyżki syropu z agawy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka musztardy

1 łyżka soku z limonki

Pozostałe:

2 filety z tuńczyka (ok. 200 g każdy)

1 marchewka

1 czerwona papryka

garść kolendry

1 czerwona cebula

1 puszka pomidorów

sól, pieprz

papryczka chili

sok z limonki

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty zmieszaj ze sobą. Pokrój tuńczyka w kostkę i zamarynuj przez minimum godzinę. Następnie rozgrzej na patelni olej kokosowy i podsmaż posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Chwilę podsmażaj. Dodaj tuńczyka oraz pomidory w puszce. Doprowadź do wrzenia i duś aż tuńczyk się zetnie. Dodaj przyprawy i serwuj z ryżem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości