Młode ziemniaki w sosie orzechowym i curry z ziemniakami. Daria Ładocha i jej przepisy do 25 zł

Daria Ładocha szaleje w kuchni Dzień Dobry TVN z młodymi przepisami. Zobaczcie, jak zrobić curry z młodymi ziemniakami i szparagami, albo ziołowe ziemniaki w sosie orzechowym!
  • CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI
  • ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM
  • ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW
  • PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM

Więcej:

Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI

  • 400 g małych młodych ziemniaków
  • 800 ml mleka kokosowego
  • pęczek szparagów
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka pasty curry zielonej
  • sok z limonki
  • liście świeżej mięty
  • ryż jaśminowy do podania
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 4 liście limonki Kaffir
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:

Ugotuj wcześniej ryż jaśminowy. Ziemniaki dokładnie umyj - nie musisz obierać ich ze skóry. Na oleju podsmaż pastę z posiekaną szalotką i dodaj liście limonki Kaffir. Następnie dodaj mleko i ziemniaki i gotuj pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już al dente dodaj szparagi i dopraw sosem rybnym. Jeszcze chwilę gotuj aż szparagi zmiękną. Następnie dopraw sosem z limonki, dodaj czarnuszkę i podawaj z miętą oraz ryżem.

Więcej:

Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono

ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM

  • 700 g małych, młodych ziemniaków
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki świeżego koperk
  • 2 szczypiorki
  • sól, pieprz
  • chili w płatkach
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Umieść ziemniaki, czosnek rozgnieciony i łyżkę soli w dużym garnku i napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zredukuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź i usuń ząbki czosnku. Przykryj garnek i pozwól ziemniakom parować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie połącz ugotowany czosnek, odsączone nerkowce, musztardę i oliwę z oliwek w robocie kuchennym. Miksuj aż sos będzie gładki i kremowy, w razie potrzeby dodając wodę. Następnie pokrój ziemniaki i włóż do dużej miski. Dodaj sos nerkowca, bazylię, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i szczyptę soli, pieprzu i płatków chili. Dobrze wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.

ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW

  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 brokuła podzielonego na różyczki
  • kilka małych, młodych ziemniaków
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta przyprawy curry
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • szczypta oregano
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki śmietany
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • ziele angielskie
  • listek laurowy

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i brokuła wraz z ziemniakami i fasolką szparagową. Ziemniaki możesz przekroić na połówki. Zalej wywarem i gotuj 12 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe. Dodaj soli i pieprzu. Przed podaniem udekoruj śmietaną, łososiem i zieloną pietruszką.

Zobacz też: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie >>>

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM

  • 500 g małych ziemniaków młodych
  • 8 bulw botwinki
  • 3-4 młode marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • szczypta oregano
  • pęczek rzodkiewek
  • liście szpinaku
  • 100 g koziego sera
  • 20 g płatków migdałowych
  • 20 g pestek słonecznika
  • 20 g pestek dyni
  • 1 łyżka miodu

DIP JOGURTOWY:

  • 1 opakowanie jogurtu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki siekanego koperku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dipu wymieszaj razem. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. wyszoruj dokładnie warzywa. Wyłóż warzywa na papier i dodaj przyprawy wraz z oliwą i octem. Dodaj również miodu. Piecz w piekarniku około 45 minut. Następnie wyłóż na talerz wraz z liśćmi szpinaku. Dodaj wszystkie pestki i migdały podprażone na suchej patelni. Podawaj z dipem jogurtowym.

fot. Tomasz Urbanek/East News

Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>

podziel się:

Pozostałe wiadomości