- CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI
- ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM
- ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW
- PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM
Więcej:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI
- 400 g małych młodych ziemniaków
- 800 ml mleka kokosowego
- pęczek szparagów
- 1 szalotka
- 1 łyżka pasty curry zielonej
- sok z limonki
- liście świeżej mięty
- ryż jaśminowy do podania
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 4 liście limonki Kaffir
- 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Ugotuj wcześniej ryż jaśminowy. Ziemniaki dokładnie umyj - nie musisz obierać ich ze skóry. Na oleju podsmaż pastę z posiekaną szalotką i dodaj liście limonki Kaffir. Następnie dodaj mleko i ziemniaki i gotuj pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już al dente dodaj szparagi i dopraw sosem rybnym. Jeszcze chwilę gotuj aż szparagi zmiękną. Następnie dopraw sosem z limonki, dodaj czarnuszkę i podawaj z miętą oraz ryżem.
Więcej:
Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono
ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM
- 700 g małych, młodych ziemniaków
- główka czosnku
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 1/4 szklanki świeżego koperk
- 2 szczypiorki
- sól, pieprz
- chili w płatkach
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Umieść ziemniaki, czosnek rozgnieciony i łyżkę soli w dużym garnku i napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zredukuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź i usuń ząbki czosnku. Przykryj garnek i pozwól ziemniakom parować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie połącz ugotowany czosnek, odsączone nerkowce, musztardę i oliwę z oliwek w robocie kuchennym. Miksuj aż sos będzie gładki i kremowy, w razie potrzeby dodając wodę. Następnie pokrój ziemniaki i włóż do dużej miski. Dodaj sos nerkowca, bazylię, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i szczyptę soli, pieprzu i płatków chili. Dobrze wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.
ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 brokuła podzielonego na różyczki
- kilka małych, młodych ziemniaków
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta przyprawy curry
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 200 g fasolki szparagowej
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- szczypta oregano
- 200 g wędzonego łososia
- 2 łyżki śmietany
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- ziele angielskie
- listek laurowy
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i brokuła wraz z ziemniakami i fasolką szparagową. Ziemniaki możesz przekroić na połówki. Zalej wywarem i gotuj 12 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe. Dodaj soli i pieprzu. Przed podaniem udekoruj śmietaną, łososiem i zieloną pietruszką.
Zobacz też: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie >>>
PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM
- 500 g małych ziemniaków młodych
- 8 bulw botwinki
- 3-4 młode marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- pęczek rzodkiewek
- liście szpinaku
- 100 g koziego sera
- 20 g płatków migdałowych
- 20 g pestek słonecznika
- 20 g pestek dyni
- 1 łyżka miodu
DIP JOGURTOWY:
- 1 opakowanie jogurtu
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki siekanego koperku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dipu wymieszaj razem. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. wyszoruj dokładnie warzywa. Wyłóż warzywa na papier i dodaj przyprawy wraz z oliwą i octem. Dodaj również miodu. Piecz w piekarniku około 45 minut. Następnie wyłóż na talerz wraz z liśćmi szpinaku. Dodaj wszystkie pestki i migdały podprażone na suchej patelni. Podawaj z dipem jogurtowym.
fot. Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>