- CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI
 - ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM
 - ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW
 - PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM
 
Więcej:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
CURRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI ZE SZPARAGAMI
- 400 g małych młodych ziemniaków
 - 800 ml mleka kokosowego
 - pęczek szparagów
 - 1 szalotka
 - 1 łyżka pasty curry zielonej
 - sok z limonki
 - liście świeżej mięty
 - ryż jaśminowy do podania
 - 3 łyżki sosu rybnego
 - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
 - 4 liście limonki Kaffir
 - 1 łyżeczka czarnuszki
 
Przygotowanie:
Ugotuj wcześniej ryż jaśminowy. Ziemniaki dokładnie umyj - nie musisz obierać ich ze skóry. Na oleju podsmaż pastę z posiekaną szalotką i dodaj liście limonki Kaffir. Następnie dodaj mleko i ziemniaki i gotuj pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już al dente dodaj szparagi i dopraw sosem rybnym. Jeszcze chwilę gotuj aż szparagi zmiękną. Następnie dopraw sosem z limonki, dodaj czarnuszkę i podawaj z miętą oraz ryżem.
Więcej:
Lara Gessler ma ochotę na... bajgle! Oto jej przepisy na słodko i na słono
ZIOŁOWE ZIEMNIAKI W SOSIE ORZECHOWYM
- 700 g małych, młodych ziemniaków
 - główka czosnku
 - 1/2 szklanki orzechów nerkowca
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
 - 1 szklanka świeżej bazylii
 - 1/4 szklanki świeżego koperk
 - 2 szczypiorki
 - sól, pieprz
 - chili w płatkach
 - sok z 1 cytryny
 
Przygotowanie:
Umieść ziemniaki, czosnek rozgnieciony i łyżkę soli w dużym garnku i napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zredukuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź i usuń ząbki czosnku. Przykryj garnek i pozwól ziemniakom parować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie połącz ugotowany czosnek, odsączone nerkowce, musztardę i oliwę z oliwek w robocie kuchennym. Miksuj aż sos będzie gładki i kremowy, w razie potrzeby dodając wodę. Następnie pokrój ziemniaki i włóż do dużej miski. Dodaj sos nerkowca, bazylię, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i szczyptę soli, pieprzu i płatków chili. Dobrze wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.
ZIEMNIACZANKA Z MŁODYCH WARZYW
- 1 cebula pokrojona w piórka
 - 3 ząbki czosnku
 - 1/2 brokuła podzielonego na różyczki
 - kilka małych, młodych ziemniaków
 - szczypta wędzonej papryki
 - szczypta przyprawy curry
 - 250 g pieczarek
 - 1 łyżka oleju
 - 250 g pomidorków koktajlowych
 - 200 g fasolki szparagowej
 - 1,5 l wywaru z jarzyn
 - szczypta oregano
 - 200 g wędzonego łososia
 - 2 łyżki śmietany
 - zielona pietruszka
 - sól, pieprz
 - łyżka soku z cytryny
 - ziele angielskie
 - listek laurowy
 
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i brokuła wraz z ziemniakami i fasolką szparagową. Ziemniaki możesz przekroić na połówki. Zalej wywarem i gotuj 12 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe. Dodaj soli i pieprzu. Przed podaniem udekoruj śmietaną, łososiem i zieloną pietruszką.
Zobacz też: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie >>>
PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOTWINKĄ, RZODKIEWKĄ I MŁODĄ MARCHEWKĄ z JOGURTEM NATURALNYM
- 500 g małych ziemniaków młodych
 - 8 bulw botwinki
 - 3-4 młode marchewki
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki octu balsamicznego
 - sól, pieprz
 - szczypta oregano
 - pęczek rzodkiewek
 - liście szpinaku
 - 100 g koziego sera
 - 20 g płatków migdałowych
 - 20 g pestek słonecznika
 - 20 g pestek dyni
 - 1 łyżka miodu
 
DIP JOGURTOWY:
- 1 opakowanie jogurtu
 - sól, pieprz
 - sok z cytryny
 - 2 łyżki siekanego koperku
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dipu wymieszaj razem. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. wyszoruj dokładnie warzywa. Wyłóż warzywa na papier i dodaj przyprawy wraz z oliwą i octem. Dodaj również miodu. Piecz w piekarniku około 45 minut. Następnie wyłóż na talerz wraz z liśćmi szpinaku. Dodaj wszystkie pestki i migdały podprażone na suchej patelni. Podawaj z dipem jogurtowym.
fot. Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły >>>