Kto z nas nie lubi drożdżówek? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z serem i makiem. Palce lizać!
Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez śledzi, dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Darię Ładochę, aby przygotowała swoje propozycje dań z tą właśnie rybą. Były więc śledzie w wersji tradycyjnej i nowoczesnej.
Dziennikarka Izabela Wojnowska i blogerka Maja Sobczak uważają, że smak i zapach nierozerwalnie łączą się z naszymi emocjami. Tezę tę postanowiły udowodnić w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowały słodkości, które sprawiły nam niezwykłą przyjemność. Na stole pojawiły się: puszyste polane miodem placuszki z gruszką na tłoczonym soku jabłkowym jak u babci, kakao na mleku migdałowym z rozgrzewającą masalą, jabłkowe zacierki z łyżką jogurtu kokosowego i podsmażonymi okruszkami bułki oraz grzanki na słodko. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała rozgrzewające dania zimowe: rozgrzewającą zupę cebulową ze słodką szalotką i parmezanem, cytrynowo-imbirowe muffiny z pomarańczową skórką, zimowe kakao z bakaliami i cynamonem. Smacznego!
Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej 3B: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas dania oparte o tę właśnie dietę.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Dominikę Fetraś. Przygotowała dla nas przysmaki kuchni cypryjskiej: hummus, tzatziki, pastę z grillowanych bakłażanów i keftedes. Smacznego!
13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji jurorka MasterChefa Anna Starmach i Grażyna Kuroń przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN placki ziemniaczane w różnych wariacjach: z gulaszem, z marchewką i cukinią oraz placki "rosti".
Gulasz to danie idealne na jesień - syci i rozgrzewa. Jak zrobić dobry gulasz? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Kucharz rozgrzał nas gulaszami: z dyni i chorizo, z wieprzowiny z papryką i wędzoną śliwką i z kurczaka z włoską kapustą. Smacznego i... ciepłego! ;-)
Liana Gamcemlidze to gruzińska pianistka i dyrygentka, która w Polsce prowadzi dwie restauracje. Zaprosiliśmy ją i jej męża Davida do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas gruzińskie specjały. Na stole pojawiły się: chinkali, faszerowane bakłażany i chaczapuri.
W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas gościł uczestniczkę akcji "Mistrz Smaku" Agnieszkę Sępińską i jej córkę Wiolettę. Przygotowali dla nas: tagliatelle z pulpecikami wege, ravioli i bezglutenowe naleśniki z musem karmelowym i pieczonym jabłkiem. Smacznego!
Szef kuchni Michał Stężalski został zwycięzcą konkursu Wine&Food NOBLE NIGHT. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentował nam swój talent kulinarny. Przygotował: cappuccino borowikowe, pierś z gęsi glazurowaną jarzębiną oraz ptasie mleczko.
Anglicy nie znają dobrze naszych specjałów, dlatego Zuza Zak – Polka, która mieszka w Wielkiej Brytanii od 8. roku życia postanowiła napisać dla nich książkę kucharską z przepisami kuchni polskiej. Zaprosiliśmy ją do Dzień Dobry TVN, aby zaprezentowała nam swój talent kulinarny. Przygotowała m.in. zupę grzybową, omlet i podpłomyki.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Stefan Bruderer - Lindt's Master Chocolatier. Przygotował dla nas 150 pysznych mini brownie. Palce lizać!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy ambasadorów akcji Mistrz Smaku: Damiana Kordasa i jego babcię Felę oraz Natalię Siwiec. Przygotowali dla nas: torcik z placków ziemniaczanych, szarlotkę z solonym karmelem, tort naleśnikowy z serkiem waniliowym i owocami oraz nowoczesną sałatkę jarzynową.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Dec przygotowała bardzo zdrowe dania: szakszukę, tartę gryczaną z porzeczkami i bezową chmurką oraz chłodnik z pieczonymi ziemniakami.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy rodowitą Rzymiankę i blogerkę kulinarną Cristinę Catese. Przygotowała dla nas same pyszności: kolorową sałatkę włoską i rotolo di frittata. Palce lizać!
W ostatnim odcinku Projektu Lady Mikołaj Rey pokazał uczestniczkom programu, jak przygotować przyjęcie dla najbliższych. Podzielił się z nimi kilkoma przepisami. Mikołaja zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, aby podzielił się z nami przepisami na rybę po grecku i piankę z awokado. W kuchni towarzyszyła mu aktorka Aleksandra Domańska.
Sandor Ellix Katz to amerykański guru fermentacji. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz z Piotrem Kucharskim przygotował kiszonki oraz powiedzieli o sztuce kiszenia i fermentacji. Oto co przygotowali: kimchi owocowe, kwas truskawkowy, malinowy napój gazowany, ogórki małosolne, kiszone szparagi i kiszone rzodkiewki. Skorzystajcie z przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Maja Sobczak przygotowała propozycje zdrowych dań, które możemy serwować w czerwcowe poranki. Oto one: owsianka wytrawna z chia, owsianka słodka z chia, congee ryżowe z zielonymi szparagami i grzanki z młodym bobem i miodem.
Z okazji Dnia Dziecka Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne i kolorowe dania dla naszych pociech. Na stole pojawiły się: naleśnikowy tort z truskawkami, mrożony jogurt truskawkowo-malinowy, lemoniada truskawkowo-arbuzowa, chłodnik truskawkowy z zielonym ogórkiem i awokado oraz sałatka z truskawkami i smażonym serem camembert. Palce lizać!
Zdrowe śniadanie to podstawa, dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę Agnieszkę Długosz, aby pokazała, z czego można je przygotować. Mogliśmy skosztować zielonego koktajlu slow food fit, owsiankę slow life i batoniki slow food fit. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, grill master Julian Karewicz przygotował dla nas: podwędzany twaróg z solanki, z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem, smażony schab, z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku oraz rabarbar pod kruszonką z sorbetem z soku jabłkowego i trawy żubrowej.
W kuchni Dzień Dobry TVN modelka Kamila Szczawińska i jej córka Kalina przygotowały pyszne śniadanie. Mogliśmy spróbować: jaślankę na mleku migdałowym, placki kakaowo-cynamonowe i koktajl owocowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN było ostro. Piotr Kucharski przygotował dania z pieprzem: szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, pity z nadzieniem, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami.
W Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska przygotowała warzywa i owoce z grilla. Mogliśmy spróbować: grillowaną chałkę z truskawkami „balsamico”, ananasa z grilla i prostymi lodami kokosowymi, grillowananego bakłażana z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi oraz sałatę rzymską z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dla nas dania na grilla. Doradził również, jakie mięso wybrać na grilla i jak grillować karkówkę, drób i ryby.
Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy prowadzącą programy kulinarne Marietę Marecką, aby podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogera kulinarnego i dietetyka Eryka Wałkowicza. Przygotował dla nas dania z warzyw czerwonych, żółtych i zielonych oraz omówił ich wartości odżywcze.
W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksander Baron i Paweł Suwała przygotowali: stek bavette, ozory wołowe z remuladą z selera, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem oraz jabłka pod kruszonką. Smacznego!