Czy rzeczywiście tak bezpieczna, jak twierdzą celebrytki?
Joan MacDonald borykała się z narastającymi problemami zdrowotnymi, zanim zaczęła podnosić ciężary, burząc przekonania o tym czego można dokonać, mając 75 lat.
Coraz więcej rodziców stawia na świadome i racjonalne żywienie dzieci. W przedszkolach padają już pytania o diety wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe. Czy to przesada, a może konieczność naszych czasów? W studiu DDTVN o nowym trendzie opowiedzieli eksperci.
Eksperci ds. żywienia, otyłości i psychologii żywności oraz cukrzycy i chorób serca zostali poproszeni o wybranie najlepszych diet. Które stanęły na podium? Oto kilka zdrowych przepisów, które pomogą ci schudnąć i zdrowo żyć.
ranking diet
"Dobre programowanie to kontrola masy ciała przed ciążą".
Kocia dieta nadal owiana jest licznymi mitami. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że mruczkom nie należy podawać mleka, a bazę ich jadłospisu stanowić powinno mięso. Wie o tym doskonale Agnieszka Cholewniak-Góralczyk, której przepisy wpłyną pozytywnie na zdrowie waszych pupili.
Wątroba spełnia wiele zadań w naszym ciele. Niestety nie jest niezniszczalna. Jej złe funkcjonowanie wpływa źle na cały organizm. Jak więc sprawić, by była zdrowa latami? Jak radzić sobie z otłuszczeniem wątroby? Rozmawialiśmy o tym z dietetyk kliniczną i ekspertką kampanii "Wątroba się sprawdza", Klaudią Wiśniewską.
Zatrważający raport NIK.
Co jeść, aby uniknąć problemów?
Po jakie inspiracje sprzed lat warto sięgać w kuchni?
Miłośnicy zdrowego odżywiania każdego roku z niecierpliwością oczekują na zestawienie diet przygotowywane przez redakcję magazynu "U.S. News & World Report". W tegorocznym rankingu eksperci wzięli pod lupę aż 40 planów żywieniowych. Jaki jadłospis stanowi w ich ocenie przepustkę do doskonałego samopoczucia i zgrabnej sylwetki?
"Chodziliśmy po lekarzach, wszyscy się dziwią, dlaczego cały czas tyję".
Chrupki kukurydziane są popularną przekąską, która szczególnie chętnie podawana jest najmłodszym. Może pomagać załagodzić negatywne skutki ząbkowania, ale także przyczyniać się do rozwoju próchnicy. Co jeszcze trzeba wiedzieć o chrupkach kukurydzianych?
"To pozwoli nam poczuć się lżej".
Zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa? Nie wiesz, który przepis na chleb kukurydziany bezglutenowy jest najlepszy? Poznaj nasze przepisy na chleb bezglutenowy kukurydziany, a nie pożałujesz!
Jak smacznie przyrządzić dorsza? Czy dorsz bałtycki jest zdrowy? Co można zrobić z dorsza? Przepisy na dorsza: dorsz smażony, pieczony, na parze.
Ryby – choć zdrowe i łatwo dostępne – na naszych stołach goszczą stosunkowo rzadko. Najwięcej zjadamy ich w okresie świąt. Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? Jak przygotowywać rybę, aby zatrzymać w niej jak najwięcej substancji odżywczych? Na ten temat rozmawialiśmy z Agnieszką Piskałą-Topczewską, dietetyczką.
"Trzeba spojrzeć na to holistycznie".
O tym rozmawialiśmy z dietetyczką Joanną Nowacką.
"Najtrudniejszy jest pierwszy tydzień".
Oto sprawdzone porady dietetyczki.
Olej ryżowy to jeden z mniej znanych w Europie produktów, mimo iż ma on wiele ciekawych właściwości i różnorodne zastosowanie. Jest za to niezmiennie popularny na terenie Azji.
Bakalie wchodzą w skład wielu świątecznych potraw. Są bazą dla makowca, czy kutii. Choć najczęściej sięgamy po nie właśnie w okolicy świąt, to warto o nich pamiętać przez cały rok. Jakie wartości odżywcze mają bakalie?
Święta to czas, gdy nie powinniśmy myśleć o diecie i fiksować się na zdrowych przekąskach. Te chwile warto spędzić w gronie najbliższych, celebrując tradycyjną kolację. W końcu kilka pierogów, czy barszcz z uszkami nie sprawi, że nagle przybędzie nam 5 kg. Ważne jednak, aby pamiętać o umiarze. Co i jak jeść, aby nie czuć ciężkości i nie nabawić się niechcianych fałdek? O tym opowiedziała nam dietetyk, Milena Nosek.
Jedno z najpopularniejszych, zadawanych w sieci pytań dotyczy regeneracji organizmu po przebyciu Covid-19. Najczęściej notowanym powikłaniem jest zespół chronicznego zmęczenia. Niepożądanych objawów jest jednak znacznie więcej. Jak sobie z nimi poradzić? O tym opowiedziała nam Marta Mieloszyk – Pawelec, farmaceutka, propagatorka zdrowego trybu życia
Orzechy pekan, czyli inaczej "orzesznik jadalny", to istna skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Co więcej, ich wpływ na ludzki organizm jest tak niezwykły, że często mówi się o nich jako o dodatku kulinarnym, który leczy.
"Szok termiczny, który im fundujemy, sprawia, że psują się znacznie szybciej".