Anna Lewandowska co rusz zaskakuje fanki ciekawostkami ze świat fitnessu. Teraz na warsztat wzięła słynną zasadę 5 posiłków dziennie, zalecaną przez trenerów i dietetyków. Okazuje się, że takie rozwiązanie może okazać się nieodpowiednie dla każdego.
"Jak szybko schudnąć?" - to hasło w sezonie letnim jest wielokrotnie wpisywane do wyszukiwarki. Jedna z podpowiedzi, która wyskakuje, to dieta 1000 kcal. Sęk w tym, że wokół niej od lat krąży wiele mitów. Dlatego poprosiliśmy o opinię ekspertkę - dr n.med. Wandę Baltazę, która nie owijając w bawełnę wprost mówi, co sądzi na temat niskoenergetycznej diety i jakie są dla niej alternatywy.
Maślanka to uboczny produkt wytwarzania masła oraz smaczny napój mleczny. Wiele osób zastanawia się jednak, czy maślanka jest zdrowa. Nie podlega dyskusji, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, lecz czy może korzystnie wpływać na ludzki organizm?
Owoce i warzywa powinny stanowić lwią część naszej diety. Jednak wielu z nas nie potrafi się przestawić i zrezygnować lub ograniczyć jedzenie mięsa.
"Bułka z chlebem posmarowana nożem" .
Maja Bohosiewicz jest bardzo szczupła. Fanka zapytała ją, czy jej nienaganna sylwetka jest efektem konkretnej diety. Aktorka przyznała, że jej sposób odżywiania nie jest zdrowy, a wręcz negatywnie wpływa na codzienne funkcjonowanie.
Dr Wanda Baltaza obala w studiu Dzień Dobry TVN popularny mit.
Sposób odżywiania ma olbrzymi wpływ na to, jak działa nasz organizm. Dzięki zdrowej i prawidłowo opracowanej diecie można złagodzić, a nawet wyleczyć niektóre schorzenia.
W cyklu "(Od)wagi dzieciaki" edukator kulinarny Sebastian Gołębiewski przyjrzał się pracy kucharek na szkolnych stołówkach.
- W mojej rodzinie są kobiety wagi - tłumaczy terapeutka Aleksandra Dejewska, która przed laty walczyła z zaburzeniami odżywiania.
Johanna Mazibuko skończyła niedawno 128 lat. Bliscy kobiety starają się o wpis do Księgi Rekordów Guinessa. Ma szansę zostać uznaną za najstarszą osoba na świecie. Ludzie chcą zainspirować się jej stylem życia, by również doczekać takiego imponującego wieku. 128 latka zdradziła, co trzeba jeść.
Nakłonienie malucha do spożywania warzyw to niełatwe zdanie. Nie jest jednak niemożliwe. To, że nie tylko landrynki mogą przyciągać pięknym kolorem, w cyklu Dzień Dobry TVN "(Od)wagi dzieciaki" udowodniła Julia Malejczyk, edukatorka kulinarna. Poznaj jej przepis na tęczową sałatkę.
Wiele warzyw, które kiedyś bardzo często gościły w polskiej kuchni, nagle przestaje się w niej pojawiać. Niektóre z nich po pewnym czasie znów wracają do łask. Właśnie tak jest z pasternakiem zwyczajnym.
Przez ostanie kilkadziesiąt lat bardzo zmieniło się nasze podejście do jedzenia oraz sposób, w jaki je podajemy. Co ciekawe, jest dziedzina nauki, która to bada. Czym dokładnie zajmuje się gastrofizyka i jak wpływa na nasze codzienne wybory żywieniowe?
W rozmowie z dziendobry.tvn.pl gwiazda "Gogglebox. Przed telewizorem" wyznała, jak udało jej się tego dokonać.
Niestety przez niewłaściwe nawyki żywieniowe, chłopiec zmagał się z otyłością
"Natura dała nam cudowny produkt".
Anna Stoitsi-Nieprzecka, specjalistka tradycyjnej medycyny chińskiej, wyjaśnia dlaczego warto sięgać po tę potrawę.
Odpowiednia dieta, a co za tym idzie, prawidłowa podaż kaloryczna, jest kluczowa dla zdrowia, kondycji i utrzymania prawidłowej masy ciała. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne? Co w takich obliczeniach należy uwzględnić i czy kalkulator BMR to narzędzie, które może nam w tym pomóc?
Co spożywać, gdy mamy wysoki poziom kortyzolu, niedoczynność tarczycy czy wysoki testosteron? O tym opowiedziała dietetyczka Milena Nosek.
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu.
Soja to roślina, po którą jeszcze do niedawna sięgali głownie wegetarianie i weganie. Teraz zdobywa coraz większą popularność. Zastanawiasz się, czy produkty sojowe są odpowiednie dla ciebie? Poznaj zastosowanie i wartości odżywcze soi!
O tym, jak wrócić do równowagi po spożyciu dużej ilości cukru, opowiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna.
Sprawdź, jakie składniki można zamienić na te z mniejszą liczbą kalorii.
Kilkoma radami podzielili się trener personalny Qczaj i dziennikarka Kamila Ryciak.
Soylent to posiłek w proszku, który rozpuszcza się np. w wodzie. Stanowi mieszankę aż 35 substancji odżywczych. W ocenie producenta jedna porcja może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Czy warto sięgnąć po tego rodzaju produkty? Jakie korzyści dla zdrowia niesie przyjmowanie takich płynnych pokarmów? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.
Mimo że choroby nie da się wyleczyć, to dzięki odpowiedniej terapii można nad nią zapanować. Istotna jest tutaj dieta. Co wolno jeść chorym, a czego powinni unikać? Zapytaliśmy o to Ewę Gajko, dietetyczkę.
Dlaczego słodzik nie jest najzdrowszym zamiennikiem dla cukru? O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny dr Wanda Baltaza.
"To jest nasz drugi mózg w jelitach".
W najnowszym poście na Instagramie żona Piotra Rubika pochwaliła się rezultatami swojej metamorfozy. Ile udało jej się zrzucić?