Dziennikarka Anna Tararska przedstawiła w Dzień Dobry TVN najnowsze newsy ze świata gwiazd. Nie zabrakło tematu Rebel Wilson, która imponuje fanom postępami odchudzania. Gwiazda ma teraz gorszy czas, ale zdaje się nie poddawać.
Sprawdź, ile kalorii zjadamy w przeciętnym pączku.
Długowieczność to marzenie większości ludzi. Przez wieki poszukiwano magicznego "eliksiru młodości". Obecnie największe nadzieje pokłada się w medycynie. Niezależnie od jej osiągnięć, niektóre zdrowe osoby przeżywają ponad sto lat. Co łączy ludzi, którzy dożyli tego wieku?
Ciąża dla wielu kobiet jest okresem zarówno pięknym, jak i pełnym stresu oraz niepokoju o zdrowie dziecka i swoje własne. Zazwyczaj przyszłe mamy przybierają na wadze, jednak niektóre z nich skarżą się na chudnięcie w ciąży – brzuszek nie chce się pokazać, a piersi zaokrąglić. Czy to zły znak?
Dlaczego nie mogę schudnąć? – to pytanie, które często zadają sobie osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy. Istnieje wiele prawdopodobnych przyczyn tego stanu. Te najbardziej oczywiste to nieprawidłowe nawyki żywieniowe i niewystarczająca aktywność fizyczna.
"Mamy pewność, że stany zapalne zostaną ugaszone".
Jak tego dokonała?
W pogoni za młodością wiele z nas stara się przechytrzyć naturę. Naukowiec z Harvardu dr David Sinclair znalazł na to sposób. Według specjalisty wystarczy zmienić styl życia i nawyki żywieniowe, a wtedy każdy z nas odmłodzi się nawet o 10 lat.
Dlaczego powinniśmy na nie uważać?
Czy oczyszczanie organizmu rzeczywiście jest nam potrzebne?
Magda Gessler niedawno ujawniła, iż walczy ze zbędnymi kilogramami. Jak się okazało, gwiazda szybko zrzuciła 10 kilogramów, a jej droga ku szczuplejszej figurze trwa. W najnowszym wywiadzie restauratorka zdradziła sekret skutecznej diety.
Choć kilka miesięcy temu zdiagnozowano u niej insulinooporność, to jednak udaje się jej utrzymać w ryzach wagę.
Czekolada szczególnie kojarzy nam się z Mikołajkami i słodkim szaleństwem w czasie Świąt. Z tego powodu reporter Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey odwiedził pijalnię, muzeum i manufakturę czekolady w Korczynie, by sprawdzić, jak powstaje ten przysmak. Z kolei w studiu baristka Irmina Wałęga opowiedziała o zdrowotnych właściwościach tego smakołyku.
Grudzień to wyjątkowy czas. Czujemy już atmosferę Bożego Narodzenia i część pozwalamy sobie na odstępstwa od zdrowej diety. Do sięgania po łakocie zachęcają też liczna spotkania świąteczne. W konsekwencji zaczynamy tyć. Ile możemy przytyć w grudniu? Co zrobić, aby w ciągu tego miesiąca nasza waga się nie zmieniła?
Cukierki, dropsy, żelki, gumy i landrynki. Firmy sprzedające słodycze największy kapitał zbijają na dzieciach. Reporterka programu "Uwaga! TVN" Aleksandra Rek przyjrzała się branży spożywczej, która jak się okazuje - w sposób niezbyt kontrolowany handluje produktami niewskazanymi dla najmłodszych. Dziennikarce w Dzień Dobry TVN towarzyszyła Anna Radowicka - dietetyczka kliniczna, która opowiedziała o wpływie cukru na zdrowie dzieci.
Zapytaliśmy o to dr n. med. Agnieszkę Ostachowską-Gąsior, dietetyczkę.
Które produkty powinno się podać maluchowi jako pierwsze?
"W zasadzie jest najważniejsze".
"Kanapowczynie" to bohaterki programu TTV, którym udało się łącznie zrzucić 150 kilogramów. O swojej drodze do zdrowia i lepszego życia opowiedziały w Dzień Dobry TVN: Agnieszka Barton-Michel, Karolina Gajda, Agata Karabela, Daria Larysz oraz Julia Bożek. Jak dziś wygląda ich codzienność?
Wiele osób, które decydują się przejść na dietę, bez zastanowienia oddaje się wszelkiego rodzaju mitom na temat odchudzania. Jak nie wpaść w pułapkę "dobrych rad" w pogoni za upragnioną sylwetką? Z dietetycznymi pułapkami rozprawili się goście Dzień Dobry TVN - dietetyczka kliniczna Marta Jachym-Raczyńska oraz trener Paweł Raczyński.
Kiełki z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Te wyjątkowe rośliny hodować można jesienią we własnym domu. Warto to robić, bo zawierają mnóstwo witamin i minerałów. O szczegółach w Dzień Dobry TVN opowiedziała ogrodniczka Joanna Legutko.
"Nie chcemy mówić zero-jedynkowo".
- Spuchnięta, zmęczona Sandra z nadwagą poszła w niepamięć. Wy też dacie radę - podkreśliła modelka.
Sportowczyni podzieliła się wskazówkami dotyczącymi aktywnego stylu życia i zdrowego odżywiania.
Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z USA, Brazylii oraz Hiszpanii pokazują, że przetworzona żywność oddziałuje na ludzki mózg podobnie, jak nikotyna czy alkohol. Co więcej, może też uzależniać. Co jeszcze ustalili specjaliści?
Na to pytanie w Dzień Dobry TVN odpowiedziała dietetyk kliniczny dr Wanda Baltaza.
Mini kiwi to kuzyn standardowego kiwi. Owoc pochodzi z Azji, ale uprawiany jest m.in. w Polsce. Co warto o nim wiedzieć? Co można z niego przygotować? Sprawdził to Mikołaj Rey w miejscowości Leonów.
Jesień i zima to czas, kiedy bardzo często sięgamy po cytrusy. Te egzotyczne owoce stanowią doskonałe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i substancji odżywczych. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Jak rozpoznać, że są już dojrzałe? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska.
Brain food może być przetłumaczone jako jedzenie dobre dla mózgu. Sprawdź, co wspomaga pracę tego organu.
Francuski dziennik "Le Figaro" podaje, że już niedługo bagietka przestanie smakować, tak, jak dawniej. Rząd, w trosce o zdrowie obywateli, postanowił zmodyfikować recepturę tego popularnego wypieku. Co dokładnie się zmieni i od kiedy?