dieta

    dieta

    Depresja to choroba cywilizacyjna, z którą boryka się coraz więcej osób. Kojarzy się ona przede wszystkim ze szczególnym stanem emocjonalnym i dolegliwościami natury psychicznej, dlatego nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę odgrywa w jej leczeniu prawidłowe odżywianie. Podobnie jak wiele innych przypadłości, depresja wymaga odpowiedzialnego podejścia do codziennego jadłospisu. Jak powinna wyglądać dieta osoby, która zmaga się z uciążliwymi stanami depresyjnymi? Co jeść, by zapobiegać objawom tej poważnej choroby? O tym rozmawialiśmy z Magdaleną Adamczak, dietetykiem klinicznym i specjalistą zdrowia publicznego.

    Kolor warzyw i owoców ma znaczenie. Inna barwa, to inne witaminy oraz substancje odżywcze niezbędne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jakie zatem prozdrowotne właściwości mają czerwone, pomarańczowe, zielone, niebieskie oraz białe warzywa i owoce?

    Nawet co trzecia młoda kobieta zmagająca się z cukrzycą typu 1 może mieć diabulimię. Dotknięte nią pacjentki rezygnują lub mocno ograniczają przyjmowanie insuliny, aby nie przytyć. Jak rozpoznać tę chorobę? Do jakich powikłań może prowadzić? Na ten temat rozmawialiśmy z dr n. med. Patrycją Wachowską-Kelly, specjalistką chorób wewnętrznych, diabetologiem.

    Lato to czas, kiedy w sklepach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak się do tego zabrać? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?

    Kiełki lucerny mają mnóstwo cudownych właściwości, które warto poznać. Można je wyhodować samodzielnie i dodawać do różnych potraw. Na pewno warto je włączyć do swojej codziennej diety.

    Kwas fitowy (fitynowy) to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w większości roślin strączkowych, a także w ziarnach, nasionach i otrębach oraz niektórych owocach.

    Wiele kobiet przed wakacjami za wszelką cenę pragnie zrzucić dodatkowe kilogramy, by idealne prezentować się w bikini. Jednak czy warto to robić? Kamila Szcześniak, rysowniczka oraz Martyna Kaczmarek, działaczka społeczna, feministka i aktywistka twierdzą, że każde ciało jest piękne i wszystkie panie powinny śmiało zakładać letnie ubrania. O tym opowiedziały teraz w Dzień Dobry TVN.

    Ci, którzy dbają o zdrowie nie tylko trenują, ale zwracają uwagę na to, co jedzą. Nie oznacza to, że nie mają ochoty na pyszne, orzeźwiające lody. Co jednak można zrobić, aby nie były one wysokokaloryczne i z niezdrowymi dodatkami? Można przygotować domowe lody proteinowe, które będą zdrowe, smaczne, idealne po ciężkim i wyczerpującym treningu lub w trakcie diety.

    Polacy znajdują się w czołówce najbardziej otyłych narodów. Do tego, coraz więcej z nas zmaga się z cukrzycą czy chorobami układu krążenia. Takich problemów ze zdrowiem można jednak uniknąć. Wystarczy zjeść w ciągu dnia jeden wegański posiłek. Czy taka drobna zmiana wystarczy, aby nie chorować i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Co można jeść na kolację? W Dzień Dobry TVN na ten temat rozmawialiśmy z Michałem Wrzoskiem, dietetykiem.

    Dieta BARF dla psa polega na stosowaniu żywienia zgodnego z dziką naturą zwierzęcia. Jadłospis składa się głównie z surowego mięsa, kości, warzyw oraz suplementów, a dania są w całości przygotowywane przez właściciela. Przed rozpoczęciem żywienia metodą BARF należy dokładnie poznać jej zasady i teoretyczne podstawy.