Coraz głośniejsze są próby odbierania rodzicom czy dziadkom otyłych dzieci. Nie wszystkie kończą się dobrze. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Agnieszka Piskała dietetyczka, która pracuje z otyłymi dziećmi. Jak odchudzić dzieci w dobie chipsów, parówek i wszędobylskich słodyczy?
Niektórzy naukowcy twierdzą, że suplementy diety, mikroelementy i witaminy potrafią nam zaszkodzić. Polacy przodują w ich przyjmowaniu. Które suplementy szkodzą, które są obojętne dla naszego organizmu, a które go wspomagają? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN - Katarzyna Sabiłło z Fundacji Lege Pharmaciae.
Na okładkach pism czy portali widzimy gwiazdy z zielonym sokiem. To nic innego jak oczyszczająca kuracja sokowa. Dotarła także do Polski. Ile powinna trwać taka kuracja? W kuchni Dzień Dobry TVN promotorki zdrowego stylu życia - Paulina i Agnieszka przygotowały soki oczyszczające. Jakie właściwości posiadają opracowane przez nie napoje?
Jak policzyć, ile spożywa się tłuszczu w ciągu dnia? Których tłuszczy powinnyśmy unikać? Czy tłuszcze mogą zaburzać zegar biologiczny? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Anna Jelonek, dietetyk. Czy tłuszcz może być przyczyną bezsenności?
Zdrowa i dobrze skomponowana dieta jest niezbędna gdy chcemy osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Kilka przepisów na zdrowe i przede wszystkim smaczne dania dietetyczne zaprezentowały nam dziś: Maria Ożga – finalistka programu „Master Chef” i uczestniczki "EWOlucji": Joanna Oleszkiewicz, Anna Wygowska – Walburg i Agnieszka Brożek.
Lalki , które nie mają włosów - na taki pomysł wpadli Amerykanie. Dziewczynkom po chemioterapii pomagają skorygować rzeczywistość. Jak psychologom podoba się ten pomysł i czy zabawki mogą mieć terapeutyczny wpływ na dzieci? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, psycholog dziecięcy dr Aleksandra Piotrowska.
Kiedy Aleksandra Kisio, bez wyraźnych przyczyn, przytyła prawie 8,5 kilogramów. Udała się do endokrynologa. Usłyszała wtedy, że cierpi na niedoczynność tarczycy, której hormony regulują metabolizm. Jak rozpoznać taką chorobę? W studiu Dzień Dobry TVN aktorka opowiedziała, jakie objawy dawała ta choroba. Towarzyszyła jej endokrynolog dr med. Helena Jastrzębska.
Jak rozbuchać ogień w kociołku? Dlaczego zimą tyjemy? Czy na chłodne dni potrzebujemy więcej kalorii? O tym w studiu Dzień Dobry TVN - dietetyczka Agnieszka Piskała.
Karolina utyła do monstrualnych rozmiarów. Okazało się, że guzy na nadnerczach powodowały rozchwianie gospodarki hormonalnej. Po operacji - ze 119 kg schudła do 102. Resztę, czyli 54 kg, pomógł jej zrzucić coach. Gościem Dzień Dobry TVN była Karolina Cwalina.
Na to pytanie na czacie i w studiu Dzień Dobry TVN odpowiedziała Anna Rzeszotek, ekspert ds. żywienia Nestle Polska. O co najczęściej pytali ją internauci na czacie Dzień Dobry TVN? Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w diecie ciężarnej? Czy kobieta w ciąży może sobie pozwolić na frytki? Czym jest tzw. programowanie żywieniowe? I wreszcie, czy to prawda, że sposób, w jaki odżywiamy się w ciąży, wpływa na metabolizm dziecka w życiu dorosłym?
Według tzw. diety rozdzielnej choroby biorą się od nagromadzonych w organizmie toksyn, a te są wynikiem tego, że łączymy i jemy to, czego nie powinnyśmy łączyć. Co na temat diety rozdzielnej myśli dietetyczka Anna Jelonek? Czy są badania, które potwierdzają skuteczność tej diety? Dlaczego nie powinno się łączyć białka z węglowodanami? Jak jeść, by nie zakwasić organizmu?
Czy tłuszcze typu trans naprawdę są takie niezdrowe jak twierdzą Amerykanie, którzy wytoczyli im wojnę? W studiu, Dzień Dobry TVN, dietetyk Barbara Dąbrowska-Górska, wyjaśniła czym tak naprawdę są znienawidzone tłuszcze trans. Jakie produkty zawierają te izomery?
Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że liczba zachorowań na raka w Polsce wzrosła ponad dwukrotnie. Jaka zachodzi relacja pomiędzy nowotworem a naszą dietą? Jaki wpływ mają na nasze zdrowie chipsy, frytki, sól, parówki i spleśniałe warzywa? O tym, w studiu Dzień Dobry TVN, opowiedziała dietetyczka Anna Jelonek.
Do odchudzania nasze babcie używały octu jabłkowego, gwiazdy Hollywood- tabletek z jajeczkami tasiemca. Teraz przyszła moda na gorsety. Bo będąc z gorsecie nie można jeść. Co na ten temat sądzą dietetycy? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były: dietetyczka Anna Jelonek oraz ekspert brafittingu - Jolanta Lewicka.
"Konik polny smakuje troszeczkę jak wędzone szprotki, mózg smakuje jak śmietana (...), konina ma wspaniały smak, smakuje jak majonez." Dieta pierwotna, czyli paleolityczna polega na jedzeniu surowego mięsa. Czy jest zdrowa? Czy nasz układ pokarmowy jest przystosowany do trawienia surowego mięsa?
Są tacy, którzy na diecie są całe życie. Do czego mogą doprowadzić tzw. diety cud? Czy można schudnąć bez stosowania diety?O tym, w Dzień Dobry TVN, opowiedzieli: aktor Robert Kudelski, który całe życie jest na diecie i dietetyczka Anna Jelonek.
Czy powrót do formy, po porodzie, sprawia jej problemy? Kiedy zaczęła ćwiczyć, na jakie mięśnie najbardziej zwraca uwagę i jak wygląda jej dieta? Zobaczcie, jak się czuje młoda mama, czyli Dorota Gardias!
Yossi Loloi sfotografował ekstremalnie otyłe kobiety nago. Ich gargantuiczne postacie jednych przerażają, inni widzą w nich idealne tworzywo do ulepienia kontrowersyjnego projektu - „Full Beauty Project”. O komentarz w Dzień Dobry TVN poprosiliśmy: psycholog Katarzynę Miller, Katarzynę Wróblewską, która gra w spektaklu „Grubasy” oraz Agnieszkę Czerwińską - byłą modelkę plus size.
Anna Bałon je pięć raz dziennie, regularnie co trzy godziny, i spożywa tylko 1000 kalorii na dobę. Ale po trzech tygodniach diety i treningu widać pierwsze efekty! Ile kilogramów zeszczuplała?
Dorośli łykają je tonami. Okazuje się, że podajemy je także co trzeciemu dziecku. Czy suplementy można bez przeszkód podawać dzieciom? Gościem Dzień Dobry TVN była pediatra dr Ewa Drzewiecka. Czy najmłodsze pokolenie dzieci to dzieci niedożywione i chorowite? Jak wzmocnić zdrowie i odporność nie używając suplementów a dbając o codzienną dietę?
Trener gwiazd Jacek Bilczyński odchudza Annę Bałon! Dlaczego Anię tak trudno zmusić do wysiłku fizycznego? Czy ćwiczenia, które zaleca jej trener są forsowne? Czy każdy trening pomaga schudnąć? Ile treningów 45-minutowych musi wykonać w tygodniu Ania Bałon? Kiedy będą widoczne pierwsze rezultaty?
Ostatnio dużą popularność zyskuje dieta bez pszenicy. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Małgorzatę Źródlak, która reprezentuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiaklią. Czy nastała rewolucja w sposobie odchudzania się, czy może ta metoda była już znana i stosowana? Czy nowa modyfikowana pszenica, która ma 42 chromosomy jest dla nas szkodliwa? W jakich produktach możemy się spodziewać glutenu?
Kiedy jej dzieci zaczęły chorować postanowiła zmienić ich dietę. Rezultaty były zaskakujące. Jak uniknąć chemii w jedzeniu, by nie zbankrutować i nie spędzać całego wolnego czasu w kuchni? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Julita Bator, autorka książki o zdrowym żywieniu. Czy czytanie etykiet na produktach spożywczych wystarczy, by uniknąć zjedzenia całej tablicy Mendelejewa?
O swoją wagę walczyła całe swoje życie. Wie z jakimi przeciwnościami spotykają się z otyli. Dlaczego całe życie tyła? Gościem Dzień Dobry TVN gościem była Magdalena Gajda, rzeczniczka praw osób chorych na otyłość. Skąd bierze się u osób otyłych zwiększony głód?
Przeciętny pierwszoklasista od urodzenia zjadł już 84 kg cukru. Soki, napoje, jogurty, przetwory warzywne i owocowe, pikle, konserwy, chleb - wszystko to zawiera cukier. Dietetyczka Magdalena Jarzynka wyjaśnia w Dzień Dobry TVN arkana działania cukru na organizm człowieka.
Talia 78, biust 96 cm, biodra 118. Jak sama przyznaje odchudzanie to dla niej walka Zobaczcie, jak wygląda dieta Anny Bałon. Dlaczego do każdej potrawy dodaje chilli i, dlaczego je omlet z samych białek?
W czym tkwi sekret ich słodkości? Co jest erzacem cukru? Jak przebiegają ingrediencje? Zobaczcie, jak pozostać szczupłym łasuchem!
Osoby otyłe cechuje to, że trudno je namówić do zjedzenia śniadania. Jadają głównie po południu i wieczorem, często dwa razy dziennie. O której godzinie jemy największy posiłek? Czy jemy jak zawodnicy sumo? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Renata Ruszniak, dietetyczka i autorka książki „Bitwa o śniadanie”.
Dziś pierwszy odcinek naszego nowego cyklu "Licencja na sukces". Pokażemy w nim osoby, które stoją za sukcesem gwiazd. Dzięki swojej pracy mają wpływ na sukces gwiazdy. Pierwszym bohaterem naszego cyklu jest Tomik Grewiński, menadżer artystów. Czym zajmuje się menadżer gwiazd? Jak zostaje się menadżerem i czy gdzieś można się tego nauczyć? Czy apanaże menadżerów to procent od zysków artysty? Jakie są koszty niematerialne ponoszone przez opiekunów gwiazd?
Zemsta faraona to po prostu dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Najczęściej jej powodem jest woda. W jaki sposób jej zapobiegać i jak leczyć, by cały urlop nie biegać do toalety? Niebezpieczeństwo czyha także u nas u progu... szwedzkiego stołu. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Agnieszkę Piskałę.