Czy żywność w Polsce jest bezpieczna? Zatrważający raport NIK

Jedzenie_2
Źródło: Dzień Dobry TVN
Druzgocący raport o polskiej żywności
Druzgocący raport o polskiej żywności
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Żywność w Polsce jest najniebezpieczniejsza w całej Unii Europejskiej. Tak wynika z najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli. Jakie są tego powody? Z którymi produktami jest największy problem? Wyjaśniał nam to dr inż. Tomasz Szablewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Czy żywność w Polsce jest bezpieczna?

Polska jest siódmym największym eksporterem żywności w Unii Europejskiej z wynikiem ponad 30 mld euro rocznie, a UE jest największym eksporterem żywności na świecie. Czy jednak produkty dostępne w naszym kraju są bezpieczne? Według raportu Najwyższej Izby Kontroli ich jakość pozostawia wiele do życzenia.

- W świecie naukowym raport odbił się sporym echem. Nasza katedra wnikliwie się temu przyjrzała. Ta sytuacja nie jest niczym zaskakującym. Raport NIK-u jest dość ostry. On pokazuje aktualny stan urzędowej kontroli żywności, jak ona przebiega i jakie są tam problemy. To, jak nasza żywność wygląda, jest sprawą wtórną – powiedział dr inż. Tomasz Szablewski z Katedry Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Jak się okazuje, problemy występują na etapie kontroli ze względu na małą liczbę pracowników. Zdaniem naszego rozmówcy wpływ na to ma chroniczne niedofinansowanie. Brak odpowiedniej ilości ludzi przyczynia się zaś do pomyłek czy niedopatrzeń, szczególnie w przypadku mięsa drobiowego i przetworów mlecznych.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Polska jest największym producentem drobiu i produktów mlecznych. Eksportujemy dużo surowców. Im więcej się czegoś robi, tym większa jest szansa na pomyłki. Nasza żywność jest bezpieczna. Aczkolwiek w tym raporcie duży nacisk kładziony jest na problemy związane z urzędową kontrolą żywności. Ona jest w Polsce bardzo szeroko zakrojona i niestety prowadzona wieloinstytucjonalnie. Rolą służb kontrolujących nie jest tylko kontrola, to jest codzienna współpraca, by było jeszcze lepiej. Tutaj potrzebne jest zaangażowanie bardzo wielu stron. Również przedsiębiorców
- podkreślił specjalista.

Konsumencie – bądź świadomy, co wybierasz

Ekspert zaznaczył także, że każdy konsument powinien dokonywać świadomych zakupów. Przed wrzuceniem produktów do koszyka zawsze należy sprawdzić datę przydatności. Ostrożność wskazana jest również w przypadku mrożonek.

- Patrzmy na daty przydatności, na to, czy mrożonki w sklepach są "zbrylowane", czy są sypkie. Jeżeli są "zbrylowane", to znaczy, że były już rozmrażane i to jest niebezpieczne - ostrzegał dr Szablewski.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości