Czy żywność w Polsce jest bezpieczna?
Polska jest siódmym największym eksporterem żywności w Unii Europejskiej z wynikiem ponad 30 mld euro rocznie, a UE jest największym eksporterem żywności na świecie. Czy jednak produkty dostępne w naszym kraju są bezpieczne? Według raportu Najwyższej Izby Kontroli ich jakość pozostawia wiele do życzenia.
- W świecie naukowym raport odbił się sporym echem. Nasza katedra wnikliwie się temu przyjrzała. Ta sytuacja nie jest niczym zaskakującym. Raport NIK-u jest dość ostry. On pokazuje aktualny stan urzędowej kontroli żywności, jak ona przebiega i jakie są tam problemy. To, jak nasza żywność wygląda, jest sprawą wtórną – powiedział dr inż. Tomasz Szablewski z Katedry Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Jak się okazuje, problemy występują na etapie kontroli ze względu na małą liczbę pracowników. Zdaniem naszego rozmówcy wpływ na to ma chroniczne niedofinansowanie. Brak odpowiedniej ilości ludzi przyczynia się zaś do pomyłek czy niedopatrzeń, szczególnie w przypadku mięsa drobiowego i przetworów mlecznych.
Zdrowa dieta
Polska jest największym producentem drobiu i produktów mlecznych. Eksportujemy dużo surowców. Im więcej się czegoś robi, tym większa jest szansa na pomyłki. Nasza żywność jest bezpieczna. Aczkolwiek w tym raporcie duży nacisk kładziony jest na problemy związane z urzędową kontrolą żywności. Ona jest w Polsce bardzo szeroko zakrojona i niestety prowadzona wieloinstytucjonalnie. Rolą służb kontrolujących nie jest tylko kontrola, to jest codzienna współpraca, by było jeszcze lepiej. Tutaj potrzebne jest zaangażowanie bardzo wielu stron. Również przedsiębiorców
Konsumencie – bądź świadomy, co wybierasz
Ekspert zaznaczył także, że każdy konsument powinien dokonywać świadomych zakupów. Przed wrzuceniem produktów do koszyka zawsze należy sprawdzić datę przydatności. Ostrożność wskazana jest również w przypadku mrożonek.
- Patrzmy na daty przydatności, na to, czy mrożonki w sklepach są "zbrylowane", czy są sypkie. Jeżeli są "zbrylowane", to znaczy, że były już rozmrażane i to jest niebezpieczne - ostrzegał dr Szablewski.
Zobacz także:
- Chcesz przejść na wegetarianizm? Zobacz, jakich błędów nie popełniać
- Odchudzanie? Najłatwiej z dietą pudełkową!
- Wartościowy posiłek poza domem, czyli pomysły na lunchbox w pracy i w szkole
Autor: Nastazja Bloch