Przepisy kulinarne

Tata w kuchni - Łuszczykiewicz

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

O to, jak radzi sobie w kuchni wokalista zespołu Video - Wojciech Łuszczykiewicz, spytaliśmy jego córkę Lilę. Czy wolą wspólnie gotować czy śpiewać? Pod czujnym okiem Piotr Kucharskiego przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: zapiekaną cukinię, pastę jajeczną z suszonymi pomidorami, zupę cebulową i bułeczki.

Zapiekana cukinia

Składniki:

1 cukinia pokrojona w plastry

2 pomidory

oregano

pieprz

odrobina soli himalajskiej

parmezan

Sposób przygotowania: Cukinię pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Pomidora pokroić w plastry i ułożyć na podsmażonych plastrach cukinii, przyprawić solą, pieprzem, i oregano. Posypać tartym parmezanem i zapiec w piekarniku z rozgrzaną górną grzałką do 200ºC przez 5-10 minut.

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo

5-6 suszonych pomidory w oliwie

świeże liście bazylii

majonez

ew. z pieczarkami i cebulą podsmażoną

Sposób przygotowania: Jajka obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do jajek. Bazylię posiekać i dodać do jajek z pomidorami. Dodać majonez i ewentualnie pieczarki z cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z dobrym pieczywem.

Zupa cebulowa

Składniki:

1 kg cebuli

2 ząbki czosnku

słodka papryka, ostra papryka i pieprz cayenne

sól i pieprz

łyżka mąki pszennej

100 g ementalera

4 kromki czerstwego pieczywa

2 litry bulionu warzywnego

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć do zeszklenia razem z posiekanym czosnkiem. Następnie dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz cayenne, tymianek sól i obsypać mąką. Całość dokładnie wymieszać. Podsmażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać bulionem i pogotować jeszcze ok. 20 minut. Ser zetrzeć na tarce. Chleb pokroić na grzanki podpiec w piekarniku aż stanie się chrupiący. Na dno talerza wrzucić kilka grzanek, posypać żółtym serem i zalać zupą. Na wierzchu również posypać serem.

Bułeczki

Składniki:

10 g drożdży

500 ml letniej wody

200 g mąki pszennej (najlepiej typ 750)

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki soli

200 g łuskanych ziaren słonecznika

Przygotowanie: W dużej misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Dodać mąkę (zostawić kilka łyżek do zagniatania ciasta), sól i 100 g słonecznika. Wymieszać wszystkie składniki przy mocy drewnianej łyżki, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Ugniatać ciasto rękami, przez około 10 min, podsypując mąką żeby się nie kleiło. Ciasto przełożyć do wyrastania aż podwoi swoją objętość. Zagnieść i podzielić na 15 bułeczek. Uformować bułeczki, zwilżyć wierzch bułeczek i zanurzyć w pozostałym słoneczniku. Ułożyć na 2 blaszkach do pieczenia. Odstawić na kolejne 30-40 minut do wyrastania min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 15 minut. Podawać z pastą jajeczną.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości