Materiał promocyjny

Lekkie, wiosenne dania na bazie napojów i jogurtów roślinnych. Przepisy Lary Gessler

Lekkie, wiosenne dania na bazie napojów i jogurtów roślinnych. Przepisy Lary Gessler
Wiosenne wariacje Lary Gessler
Źródło: Dzień Dobry TVN
Produkty roślinne to doskonała alternatywa dla osób, które rezygnują z jedzenia nabiału lub chcą go ograniczyć w swojej diecie. Warto je dodać zarówno do potraw serwowanych na obiad, jak i do tych śniadaniowych czy deserów. Co można z nich przygotować? Na przykład lekkie, wiosenne potrawy, zaprezentowane przez Larę Gessler w kuchni Dzień Dobry TVN.

Lara Gessler przygotowała baskijski ryż, tosty francuskie, a także słodkie tartaletki. Dodała do nich oczywiście jogurty i napoje roślinne.

Baskijski ryż na mleku

Składniki:

  • 50 g ryżu do risotto,
  • 200 ml napoju roślinnego Alpro Migdał,
  • skórka z pomarańczy,
  • 3 ziarna kardamonu,
  • 50 ml mleka skondensowanego,
  • szczypta soli.
Baskijski ryż na mleku
Baskijski ryż na mleku
Baskijski ryż na mleku
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Do średniej wielkości garnka wlej napój roślinny Alpro Migdał, a następnie dodaj przepłukany ryż do risotto. Ustaw średni płomień na kuchence. Dodaj otartą skórkę z jednej pomarańczy oraz ziarna kardamonu. Potem gotuj na wolnym ogniu, aż cały płyn zostanie wciągnięty przez ryż, a ten będzie ugotowany. W razie konieczności podlej większą ilością Alpro. Kiedy ryż zgęstnieje, dodaj mleko skondensowane i sól.

Tosty francuskie

Składniki:

  • 4 kromki chałki,
  • 100 ml napoju roślinnego Alpro Owies,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • owoce sezonowe,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła klarowanego.
Tosty francuskie
Tosty francuskie
Tosty francuskie
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

W miseczce rozbełtaj jajka z napojem Alpro i łyżką cukru pudru oraz nasionami wanilii i solą. Kromki chałki zamocz w mieszance jajecznej i smaż na maśle aż do zrumienienia. Na koniec oprósz cukrem pudrem, posyp owocami.

Tarteletki

Składniki:

  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 300 g mąki,
  • 200 g solonych pistacji,
  • 100 g czekolady białej,
  • 150 g Alpro Skyr Style Mango,
  • 150 g Alpro Skyr Style Naturalny.

Przygotowanie:

Zagnieć kruche ciasto (jaja, cukier puder, masło i mąka).

Krem pistacjowy: Zmiksuj pistacje, dodaj je do Alpro naturalnego, a następnie rozpuść białą czekoladę i dodaj do zmiksowanych pistacji ze skyrem.

Krem mango: Rozpuść białą czekoladę i dodaj do Alpro o smaku mango. Włóż do lodówki na 2 godziny i szprycuj na wypieczone tartaletki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości