Lara Gessler przygotowała baskijski ryż, tosty francuskie, a także słodkie tartaletki. Dodała do nich oczywiście jogurty i napoje roślinne.
Baskijski ryż na mleku
Składniki:
- 50 g ryżu do risotto,
- 200 ml napoju roślinnego Alpro Migdał,
- skórka z pomarańczy,
- 3 ziarna kardamonu,
- 50 ml mleka skondensowanego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Do średniej wielkości garnka wlej napój roślinny Alpro Migdał, a następnie dodaj przepłukany ryż do risotto. Ustaw średni płomień na kuchence. Dodaj otartą skórkę z jednej pomarańczy oraz ziarna kardamonu. Potem gotuj na wolnym ogniu, aż cały płyn zostanie wciągnięty przez ryż, a ten będzie ugotowany. W razie konieczności podlej większą ilością Alpro. Kiedy ryż zgęstnieje, dodaj mleko skondensowane i sól.
Tosty francuskie
Składniki:
- 4 kromki chałki,
- 100 ml napoju roślinnego Alpro Owies,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- owoce sezonowe,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Przygotowanie:
W miseczce rozbełtaj jajka z napojem Alpro i łyżką cukru pudru oraz nasionami wanilii i solą. Kromki chałki zamocz w mieszance jajecznej i smaż na maśle aż do zrumienienia. Na koniec oprósz cukrem pudrem, posyp owocami.
Tarteletki
Składniki:
- 100 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 300 g mąki,
- 200 g solonych pistacji,
- 100 g czekolady białej,
- 150 g Alpro Skyr Style Mango,
- 150 g Alpro Skyr Style Naturalny.
Przygotowanie:
Zagnieć kruche ciasto (jaja, cukier puder, masło i mąka).
Krem pistacjowy: Zmiksuj pistacje, dodaj je do Alpro naturalnego, a następnie rozpuść białą czekoladę i dodaj do zmiksowanych pistacji ze skyrem.
Krem mango: Rozpuść białą czekoladę i dodaj do Alpro o smaku mango. Włóż do lodówki na 2 godziny i szprycuj na wypieczone tartaletki.
Zobacz także:
- Domowe mleko roślinne z migdałów. Prosty przepis
- Kuchnia roślinna nie tylko dla wegan. Pyszne, zdrowe i proste przepisy
- Risotto z fenkułem i groszkiem z przepisu Mariety Mareckiej
Źródło: Lara Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN