Przepisy kulinarne

Kuchnia na wzdęcia. Przepisy, które pozwolą uniknąć wzdęć

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jakich produktów należy unikać, żeby nie narażać się na wzdęcia? Daria Ładocha przedstawiła przepisy, które pomogą nam poradzić sobie ze wzdęciami. Co powinniśmy jeść, a czego nie należy spożywać przy wzdęciach?

Przyczyn wzdęć może być bardzo wiele. Co je wzmaga?

  • produkty mleczne
  • owoce i słodycze
  • produkty z dużą zawartością błonnika, skrobi i laktozy
  • smażone - zaleca się duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze
  • kapustne (brokuły, kalafior, kapusta i brukselka)
  • strączkowe
  • połykanie powietrza podczas zbyt szybkiego jedzenia
  • nadmierne spożycie alkoholu
  • podjadanie wieczorne i nocne
  • wyrzucamy cebulę i czosnek
  • wyrzucamy podroby, wędliny i wszystko co wędzone

Zobacz też: Ból w dole brzucha w ciąży – jakie są jego przyczyny? >>>

GULASZ Z SELERA Z POMIDORAMI CHERRY Z DUŻĄ ILOŚCIĄ PRZYPRAW I KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

  • 1 duży seler pokrojony w kostkę i obrany ze skóry
  • 3 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 por pokrojony w cienkie plasterki
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu z jarzyn
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminu rzymskiego mielonego
  • szczypta przyprawy garam masala
  • szczypta imbiru w przyprawie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe

Do podania:

  • zielona pietruszka lub kolendra
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

W dużym rondlu podgrzej masło klarowane i zeszklij por. Dodaj warzywa, żurawinę przyprawy, bulion i duś pod przykryciem. Dodaj pod koniec duszenia passatę pomidorową. Na koniec dopraw do smaku i dodaj świeże zioła. Podawaj z komosą ryżową.

Zobacz też: Lekkostrawny obiad w smacznej odsłonie >>>

DELIKATNA ZUPA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

  • 1 cukinia pokrojona w talarki
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki kaszy jaglanej płukanej w ciepłej wodzie
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • szczypta papryki wędzonej
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej w garnku masło klarowane i podsmaż wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Dodaj bulion i gotuj około 15 minut. Na koniec dodaj pomidory w puszce i dopraw do smaku. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Zobacz też: Niezwykły imbir - wskazania i przeciwwskazania do stosowania >>>

ZUPA RYBNA Z CHRZANEM I KOLENDRĄ

  • 1 kg filetów bez skóry białych ryb (halibut, dorsz, sandacz)
  • 1 tarta marchewka
  • 1 tarta pietruszka
  • kawałek selera startego na tarce o grubych oczkach
  • biała część pora pokrojonego w talarki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 l bulionu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 12 łyżki siekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • sok z 1 limonki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

W garnku na maśle klarowanym podsmaż wszystkie przyprawy. dodaj warzywa i zalej bulionem. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pokrojoną rybę i doprowadź do wrzenia. Zagotuj i na koniec dodaj sok z limonki i chrzan. Przed podaniem posyp kolendrą.

PIECZONY KOPER WŁOSKI Z IMBIREM, CYTRYNĄ I ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 4 kawałki łososia bez skóry każdy po 200g
  • 2 duże fenkuły
  • 100 ml białęgo wina
  • 20 dag masła
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • skórka i sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojonego na mniejsze kawałki fenkuła. Dodaj wino i chwilę odparuj alkohol - około 5 minut. Przełóż na blachę piekarnika lub do naczynia żaroodpornego, dodaj wszystkie przyprawy, ułóż łososia i dodaj oliwę z oliwek. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny i zapiekaj całość około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości