Makaron muszle – pomysły na oryginalny obiad

Makaron muszle wywodzi się z Włoch, gdzie określa się go mianem conchiglie. Występuje w różnych wielkościach, dzięki czemu może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. To jedna z przyczyn, dla których Włosi wprost uwielbiają makaron. Duże makaron muszle mogą być faszerowane dowolnymi składnikami, z kolei małe muszelki – conchigliette – nadają się do zup i sałatek. Poniżej garść inspiracji, z których przygotujemy pyszny obiad, kolację i przekąski.

Makaron jest bardzo uniwersalny i może posłużyć nam jako składnik wielu potraw. Muszle mogą być nadziewane mięsem mielonym lub faszerowane na zimno. Makaron muszle mogą być też zapiekane. Typowe włoskie conchiglie mają faktyczny kształt muszli – są zwężane na końcach i dosyć szerokie w środku, tak aby zmieścił się w nich farsz. Najpopularniejsze są makarony wykonane z pszenicy durum. Jednak osoby, które z różnych powodów nie tolerują glutenu, w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdą odpowiedniki z innego rodzaju zbóż.

Czym faszerować makaron muszle? Makaron muszle – przepis

Ogromną zaletą potraw z makaronu jest to, że możemy go łączyć z dowolnymi składnikami, otrzymując mięsne lub wegańskie dania. W zależności od naszych preferencji używamy mniej lub bardziej kalorycznych składników. Zatem z czym można podawać makaron ? Muszle nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami zastąpią nam nie tylko tradycyjny obiad, ale posłużą również jako oryginalne danie przygotowane dla gości. W tym celu musimy zaopatrzyć się w pół kilograma mięsa mielonego, około 40 muszli (sprawdźmy wielkość naszego naczynia żaroodpornego – czy aby na pewno pomieści taką ilość), 2 cebule, opakowanie pieczarek, passatę pomidorową, 2 puszki pomidorów lub 4 świeże, czosnek, ser na górę i przyprawy – oregano, bazylię, sól, pieprz i ostrą paprykę. Na początek gotujemy makaron. Muszle powinny być al dente, przepis zaleca około 7 minut. Następnie podsmażamy cebulkę razem z pieczarkami. Gdy woda odparuje, dorzucamy mięso i trzymamy na patelni do momentu zarumienienia. Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów i passaty. Łączymy je z mięsem i pieczarkami. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy wcześniej pokroić je w kostkę. Gdy sos nieco zgęstnieje, dodajemy przyprawy i pokrojony na drobno czosnek. Trzymamy na ogniu do momentu, aż sos będzie już zupełnie gęsty. Następnie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy muszle. Makaron nadziewany mięsem powinien zostać ułożony w dwóch warstwach. Górę polewamy passatą i posypujemy serem. Całość trzymamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Z czym jeszcze można podać makaron ? Muszle nadziewane piersią z kurczaka warto dodatkowo połączyć ze szpinakiem . Na początek gotujemy makaron, tak aby był al dente. Do miseczki wlewamy passatę pomidorową, którą wedle uznania można doprawić czosnkiem i ziołami. W ten sposób uzyskamy sos, którym zalejemy nasz makaron. Muszle zostaną nadziane kurczakiem, jednak najpierw musimy pokroić go w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy mięso będzie już na patelni, doprawiamy je solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Po zarumienieniu, dorzucamy czosnek i świeży szpinak. Możemy użyć również mrożonego, jednak w takim przypadku należy rozmrozić go na osobnej patelni, tak aby woda mogła odparować. Połączone składniki trzymamy chwilę na ogniu i jeśli niestraszne nam kalorie, dodajemy do nich starty ser. Następnie do naczynia przekładamy makaron. Muszle z kurczakiem i szpinakiem układamy obok siebie i zalewamy przygotowanym sosem. Trzymamy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie możemy posypać z góry mozzarellą i udekorować listkami bazylii.

Makaron muszle faszerowane na zimno

Makaron muszle świetnie sprawdza się jako danie obiadowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy przygotowali z niego smaczną przystawkę, którą poczęstujemy gości. Czym nadziać makaron muszle na zimno ? Popularna sałatka jarzynowa zyska zupełnie nowy charakter jeśli podamy ją w makaronowych muszelkach. Wybrane warzywa – marchewkę i ziemniaki gotujemy do momentu, aż będą zupełnie miękkie. W zależności od naszych upodobań łączymy je z ogórkiem kiszonym, drobno pokrojoną cebulką, groszkiem i przyprawami – solą, pieprzem i ostrą papryką. Składniki mieszamy i dodajemy łyżkę lub dwie majonezu, aby zagęścić całość. Następnie faszerujemy ugotowany wcześniej makaron i układamy na talerzu. Możemy udekorować muszelki pietruszką lub koperkiem.

Możliwość nadziewania makaronu dowolnymi sałatkami otwiera szerokie pole do popisu dla wszystkich fanów kulinariów. Z czym jeszcze serwujemy makaron ? Muszle nadziewane tuńczykiem to równie smaczne połączenie. Potrzebujemy puszki tuńczyka, 2 jajek ugotowanych na twardo, kilku suszonych pomidorów i kukurydzę. Jajka i pomidory kroimy na kostkę, następnie łączymy z rybą i kukurydzą. Do zagęszczenia możemy użyć majonezu lub musztardy. Przyprawiamy wedle uznania – solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Każdą muszlę faszerujemy łyżką przygotowanej sałatki. Możemy dodatkowo udekorować je szczypiorkiem lub posypać startym parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości