Przepisy kulinarne

Kuchnia dla zmagających się z AZS

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Tym razem wysłaliśmy Darię Ładochę do domu Pani Ewy, której mąż choruje na atopowe zapalenie skóry. Nasza specjalistka od żywienia pomogła jej skomponować dietę, która złagodzi objawy AZS. Razem przygotowały: pieczone pulpety z indyka z warzywami, krupnik z kaszą jaglaną oraz placki bananowe na śniadanie bez mleka.

Pieczone pulpety z indyka z warzywami

Składniki:

500 g mięsa mielonego z udźca indyka – musi być zmielone

2 cebule

1 duża marchewka

2 pomidory

1/2 cukinii

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

3 duże łyżki mąki kukurydzianej

1 szklanka wywaru z warzyw

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżka oregano

1 łyżka suszonych pomidorów w przyprawie

Przygotowanie:

Mamy do użycia 2 cebule. Jedną z nich kroimy na pół i tylko jedną połówkę drobno siekamy wraz z ząbkami czosnku. Podsmażamy na łyżce oliwy wraz z oregano. Odstaw do ostygnięcia. Piekarnik nastaw na 180 st. C bez termoobiegu. Mięso w temperaturze pokojowej posól i dodaj pieprzu. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek (wystudzone), dokładnie wymieszaj i uformuj kotleciki. Obtocz je w mące kukurydzianej. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy i ułóż pulpety w równych odstępach – nie blisko siebie. Obok dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: pozostałą cebulę, marchewkę, pomidory (można dodać bez skóry) oraz cukinię. Wywar połącz z przecierem pomidorowym i wlej do naczynia, tak by przykryło pulpety do połowy. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i wrzuć do piekarnika na około godzinę. Koniecznie pod przykryciem, by warzywa się udusiły a mięso było miękkie.

Krupnik z kaszą jaglaną

Składniki:

1 cebula

1 średnia marchewka

4 cm białej części pora

1 łyżka masła

5 ziemniaków

150 g piersi z kurczaka

1,5 l wody

1/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

1/4 łyżeczki kozieradki

100 g kaszy jaglanej wypłukanej na sitku pod zimną wodą

garść zielonej pietruszki

1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Kaszę odmierz i wypłucz pod zimną wodą na sitku. Cebulę, marchew obierz ze skórki i pokrój na drobniutkie kawałki. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cieniutkie plasterki. Podsmaż warzywa w rondelku na maśle. Może być klarowane. W tym czasie umyj i osusz kurczaka. Pokrój również na malutkie kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do warzyw dodaj ziemniaki, kurczaka, zalej wodą i dodaj przyprawy oraz kaszę. Gotuj pod przykryciem ok.30 min. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wody. Na sam koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zielona pietruszką.

Placki bananowe na śniadanie bez mleka

Składniki:

2 jajka

2 banany

8 łyżek płatków owsianych lub 1 kubek mąki owsianej

garść namoczonej żurawiny

dodatkowo:

banan do dekoracji

borówki amerykańskie

syrop z agawy

olej kokosowy do smażenia

mielony cynamon

Przygotowanie:

Banana zmiksuj razem z jajkami i płatkami owsianymi lub mąką. Dodaj żurawinę odsączoną na sitku i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Placuszki podawaj z bananem pokrojonym w plasterki, z cynamonem, borówkami i polane miodem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości