Przepisy kulinarne

Kuchnia amerykańska według Molendy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Już wiemy kto będzie nowym prezydentem USA. A jak jedzą główni kandydaci tegorocznego rajdu o najważniejszy fotel w Stanach? Kuchnią Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Michał Molenda, który miał okazję przygotowywać kolację dla Donalda Trumpa i Hillary Clinton.

Luizjańska Zupa

Składniki:

2 l bulionu drobiowego

2 łyżki masła

1 pełna łyżka mąki

1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę

1/2 małego pora pokrojonego w plasterki

200 g indyka

Żółta lub zielona papryka pokrojona w paseczki

3 świeże kolby kukurydzy

3 pomidory pokrojone w kostkę

200 g krewetek 16/20 (świeże)

Świeża papryczka chili (pokrojona, bez pestek)

Natka pietruszki

1/2 łyżki oliwy z oliwek

Świeży szczypiorek i kolendra

Limonka

Sól, świeżo zmielony pieprz i szczypta cukru

Przygotowanie:

Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać, krewetki oczyścić, oderwać ogonki.

Bulion przecedzić i zagotować.

Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3-4 minuty aż będzie złocista.

Wlać odrobinę bulionu.

W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić cebulę, następnie dodać pora oraz pomidory i smażyć mieszając co chwilę przez około 2-3 minuty.

Mięso z indyka delikatnie przyprawić solą i pieprzem.

Dodać paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2-3 minuty.

Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1-2 minuty.

Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować.

Gotować przez około 4 min.

Wyjąć pierś kurczaka i pokroić ją na plasterki lub rozdrobnić na mniejsze kawałeczki.

Do zupy dodać pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 min.

W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek, a na koniec posiekany szczypiorek i piersi kurczaka.

Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki.

Przy podaniu zupę obsypać świeżą kolendrą.

 

Kanapka z Pull Porkiem i konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

5 małych bagietek pełnoziarnistych

100 g rukoli

Konfitura z czerwonej cebuli

Pull Pork

Konfitura z czerwonej cebuli

Skladniki:

ok. 1 kg czerwonej cebuli

Oliwa

3 łyżki miodu

6 łyżek octu balsamicznego

Sól i pieprz do smaku

Łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka. Do dużego garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy do smażenia.Kiedy jest rozgrzana, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.

Dusimy aż cebulka zmięknie, co jakiś czas mieszając. To może zająć 15-20 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze przez kilka minut by odparować nadmiar wody.

Pull Pork

Składniki:

2 i 1/2 kg wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta

Marynata I – solanka:

3 łyżki soli

5 łyżek brązowego cukru

2 liście laurowe

4-5 szt ziela angielskiego

2 l wody

2-3 łyżki mieszanki przypraw z marynaty II

Marynata II – mieszanka przypraw:

100 g brązowego cukru

1 łyżka kuminiu

1 łyżka chilli

1 łyżka mielonego pieprzu

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżka soli

1 łyżka cayenne

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

Sos do podania:

300 ml ketchupu

150 ml octu jabłkowego

75 g cukru trzcinowego

1 łyżka sosu worcestershire

1 łyżeczka chilli

1/2 łyżeczki sosu luizjana

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę II: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, cebulę i czosnek miksujemy na pastę i łączymy z przyprawami.

Przygotowujemy solankę: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i liście laurowe i podgrzewamy do czasu aż sól i cukier się rozpuści.Studzimy i dodajemy 2-3 łyżki marynaty II.

Chłodną marynatą zalewamy mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawiamy na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem kuchennym i dokładnie wcieramy pozostałą marynatę II.

Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 100 st. na min. 9 godzin.

Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 130 st. i pieczemy kolejną godzinę aż zrumieni się wierzch.

Wyciągamy pieczeń, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 40 min. żeby mięso odpoczęło.

W tym czasie przygotowujemy sos: cebulkę kroimy bardzo drobno lub miksujemy na pastę.

Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą.

Doprawiamy do smaku i studzimy.

Pieczeń dzielimy za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki.

Nakładamy do bułki razem z rukolą i konfiturą z cebuli.

 

Panncakes z borówkami i malinami oraz syropem klonowym

Składniki:

200 g malin

200 g borówek

50 ml syropu klonowego

50 g masła

Cukier puder do obsypania

3 gałązki mięty do dekoracji

Ciasto:

1 jajko

1 i 1/4 szklanki maślanki

1/4 szklanki cukru pudru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/4 szklanki oliwy

Szczypta soli

Przygotowanie:

W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.

Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron.

Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem puder i owocami dekorujemy miętą.

 

Skrzydełka BBQ

Składniki:

1 i 1/2 kg skrzydełek

3 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka tabasco

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki papryki ostrej

Sól morska

Przygotowanie:

Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem na 3 części w miejscach zgięcia.

Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić i natrzeć solą morską.

Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, doprowadzić do wrzenia.

Gotować przez 15 sekund, a następnie zdjąć z ognia.

Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.

Dodać resztę składników: miód, ketchup, tabasco, paprykę słodką i ostrą.Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić.

Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. W centralnej części piekarnika ustawić kratkę a na niej blaszkę do pieczenia.

Ułożyć skrzydełka i piec przez 15 min. aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 min. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty.

Skrzydełka podawać z sosami oraz z selerem i marchewką w pokrojoną w słupki.

Śliwkowy sos BBQ

Składniki: 4 pomidory 350 g śliwek wędzonych 1 łyżka masła 1/2 ząbka czosnku 3 drobno pokrojone szalotki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie: Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona z sokiem. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć masło, drobno starty czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy i pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 min. aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować i wymieszać.

Sos serowy

Składniki: 50 g sera pleśniowego roquefort 1/3 ząbka startego na drobnej tarce czosnku 80 g gęstej i kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z limonki 1 i 1/2 łyżki majonezu 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie: Ser drobno pokruszyć, dodać czosnek i rozetrzeć łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka). Na koniec dodać szczypiorek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości