Przepisy kulinarne

Domowe naleśniki na słodko i na wytrawnie. Przepisy Ani Starmach

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN domowe naleśniki według swoich przepisów.

PRZEPIS PODSTAWOWY NA NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej

250ml mleka

250ml wody

2 jaja

Szczypta soli

2 łyżki stopionego masła

2 łyżki cukru (w przypadku naleśników na słodko)

2 łyżki kakao (w przypadku naleśników czekoladowych)

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj jajka z mąką, solą (ewentualnie cukrem i kakao), stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji dodaj masło, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I KARMELEM

SKŁADNIKI:

10 usmażonych naleśników

6 jabłek

4 łyżki cukru

4 łyżki masła

pół łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obierz i pokrój w „ósemki”. Na gorącą patelnię wsyp cukier, poczekaj chwile aż zacznie zmieniać kolor na brązowy, wtedy dodaj masło, wymieszaj, aby uzyskać syrop o jednolitej konsystencji. Wrzuć na patelnie jabłka, dodaj cynamon i smaż około 5 minut. Gorące naleśniki podawaj z gorącymi jabłkami i karmelowym sosem.

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:

10 naleśników usmażonych z ciasta z dodatkiem cukru i kakao

200g serka mascarpone

200ml gęstej śmietany

100g cukru pudru

3 żółtka

1kg mrożonych wiśni

2łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj serek, śmietanę oraz ziarenka wanilii, wymieszaj. Wiśnie podgrzej, dodaj cukier, zagotuj. Do szklanki odlej odrobinę wiśniowego soku, dodaj mąkę ziemniaczana, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka, gotuj na małym ogniu aż wiśniowy sok zgęstnieje. Naleśniki smaruj masą mascarpone, składaj je w trójkąty i podawaj z sosem wiśniowym.

PANIEROWANE NALEŚNIKI Z OSCYPKIEM

SKŁADNIKI:

10 usmażonych naleśników

500g oscypka

150g bułki tartej

2 jajka

3łyżki mleka

150ml Żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

Oscypek pokrój w plasterki. Rozłóż je równomiernie na naleśnikach, złóż je w trójkąty. Każdy z naleśników maczaj w rozbełtanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, smaż na małym ogniu około 2 minut z każdej strony. Panierowane naleśniki podawaj z żurawiną.

ZIELONE NALEŚNIKI Z FETĄ

SKŁADNIKI:

10 usmażonych naleśników

500g szpinaku (może być mrożony)

150g sera feta

3 ząbki czosnku

Łyżka pietruszki

Łyżka szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

Gdy będziesz przygotowywać ciasto na naleśniki dodaj do niego szczypiorek, pietruszkę, użyj blendera aby otrzymać lekko zielone ciasto. Jeśli używasz mrożonego szpinaku rozmroź go i odsącz. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj czosnek a po chwili szpinak, smaż go kilka minut, dodaj fetę pokrojoną w kostkę, wymieszaj. Farsz rozprowadź na naleśnikach, składaj je w trójkąty.

NALEŚNIKI „RUSKIE”

SKŁADNIKI:

10 usmażonych naleśników

300g mielonego białego sera

500g ugotowanych ziemniaków

1 cebula

100g wędzonego boczku

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni, odłóż, na ta samą patelnie wrzuć pokrojoną cebulę smaż aż stanie się szklista. W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła.

GRYCZANE NALEŚNIK Z MIĘSNYM FARSZEM

SKŁADNIKI:

200g mąki gryczanej

60g mąki pszennej

1 jajo

Szczypta soli

600ml wody

2 łyżki roztopionego masła

500g wołowego mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

150g tartego żółtego sera

słodka papryka

ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zrób ciasto na naleśniki, smaż je na patelni około 1 minuty z każdej strony. Cebulę i czosnek drobno pokrój, wrzuć je na patelnie z odrobiną oleju, po kilku minutach dodaj mięso, smaż aż zmieni kolor, wtedy dodaj łyżeczkę ostrej i słodkiej papryki, kukurydzę, fasolę oraz pomidory, gotuj na małym ogniu około 15 minut. Na środek każdego naleśnika połoz 2 łyżki farszu, zwijaj je w ruloniki, układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp serem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości