By ciasto z glazurą nie straciło połysku...

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła? W mikrofalówce, a może w kąpieli wodnej? Jak rozłożyć cienkie i rzadkie ciasto na blasze? Co zrobić, by ciasto z glazurą nie straciło połysku oraz jak ustrzec się przed zwarzeniem domowego majonezu? Podpowiada w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, który również przygotował kilka smakołyków m.in.: mus czekoladowy z polskimi owocami i kruszonką owsianą, kalafiora z plastrami choriso, jajkiem w koszulce i majonezem domowym, smażoną pietruszkę, a także puree z brokułów z pieczonym kurczakiem.

 

MUS CZEKOLADOWY Z POLSKIMI OWCAMI I KRUSZONKĄ OWSIANĄ

Składniki:

Czekolada gorzka 400g

Śmietanka 30% 800ml

Mieszanka kompotowa 1 opakowanie

Cukier puder 3 łyżki

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polega to na tym, że miskę z czekoladą umieszczamy

na garnku z gorącą wodą. Garnek nie powinien stać na palniku, woda nie powinna cały czas się gotować. Można to zrobić w mikrofalówce włączając na 10 sekund i za każdym razem dokładnie mieszając czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy w 3 porcjach ubitą śmietanę.

Śmietanę przed ubiciem zawsze trzymaj w lodówce. Owoce polskie posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na kilka minut do bardzo gorącego piekarnika.

Składniki na kruszonkę:

Cukier trzcinowy 200g

Masło 50g

Jajka 2szt.

Płatki owsiane 100g

Migdały 50g

Otręby owsiane 3 łyżki

Przygotowanie:

Przepis jest bardzo szybki, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i masę wykładać na papier pergaminowy. Pieczemy w temp. 190 stopni około 10 minut. Mus czekoladowy podajemy z kruszonką i owocami.

POLEWA, KTÓRA ZAWSZE BŁYSZCZY

Składniki:

Żelatyna 25g

Woda 90g

Śmietana 200gr

Cukier 300g

Woda 90g

Żelatynę namoczyć w wodzie.

Kakao 100g

Glukoza 250g

Przygotowanie:

Wszystko razem zagotować. Dodać kakao i glukozę. Wymieszać dokładnie i przetrzeć przez sitko.

Polać ciasto. Trzymając w lodówce ciasto zawsze będzie nam pięknie błyszczeć.

KALAFIOR Z PLASTRAMI CHORISO, JAJKIEM W KOSZULCE I MAJONEZEM DOMOWYM

Składniki na domowy majonez, cytrynowy:

Białka 2szt.

Musztarda dijon 1 łyżka

Skórka z cytryny

Olej 200ml

Sól, pieprz czarny

Cukier 1 łyżka

Sok z 1 cytryny

Choriso w kawałku 250g

Przygotowanie:

Białka miksujemy blenderem z musztardą dijon i skórką z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy małą stróżką olej, nie przerywając ubijania. Do powstałej emulsji dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Choriso kroimy w plastry i wysmażamy

w piekarniku na chrupiąco.

Składniki na puree:

Kalafior młody 2szt.

Seler naciowy 1szt.

Masło klarowane 100g

Ser mascarpone 1 łyżka

Przygotowanie:

Kalafiora gotujemy w osolonej i z dodatkiem łyżki cukru wodzie. Ugotowanego odstawiamy w ciepłe miejsce. Połowę miksujemy na puree, łączymy z serem mascarpone. Z selera wyjmujemy wewnętrzne listki. Masło rozpuszczamy. Jajka wybijamy do folii wcześniej dając do środka

łyżkę rozpuszczonego masła. Zwijamy i wstawiamy do gotującej się wody.

SMAŻONA PIETRUSZKA

Składniki:

Mąka 3/4 szklanki

Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Sól,

Białko 1szt.

Sprite 3/4szklanki

Cynamon

Natka pietruszki

Olej Oliwier do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, sól łączymy razem, dodajemy białko, sprite i mieszamy do

uzyskania jednolitego ciasta jak na naleśniki. W cieście moczymy listki pietruszki i smażymy na rozgrzanym oleju. Kalafiora podajemy na talerzu z kleksami majonezu cytrynowego, jajkami w koszulce i chrupiącą pietruszką.

Następnie zielone warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu wrzucamy zawsze do lodowatej wody z kostkami lodu, dzięki temu zachowają swój śliczny zielony kolor.

PUREE Z BROKUŁÓW Z PIECZONYM KURCZAKIEM

Składniki:

Brokuły 3szt.

Ser mascarpone 4 łyżki

Imbir świeży

Przygotowanie:

Brokuły wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem soli oraz cukru. Po 4 minutach wyjmujemy i wrzucamy do wody z kostkami lodu. Ostudzone miksujemy, na patelni rozpuszczamy ser mascarpone i dodajemy puree. Doprawiamy imbirem.

Kurczak cały 1szt.

Świeża bazylia, tymianek, pietruszka

Olej do pieczenia

Cytryna 2szt.

Liść laurowy

Przygotowanie:

Kurczaka dzień przed pieczeniem wstaw do solanki. Na litr wody dodaj około 50g soli. Innym sposobem na to, aby kurczak smakował dobrze jest nad piersią kurczaka oddzielić skórę od mięsa i

tam włożyć wszystkie zielone świeże zioła. Wnętrze kurczaka wypełnić pokrojoną cytryną wymieszaną z liśćmi laurowymi. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni w termoobiegu. W takiej funkcji piekarnika temp. Powinna być niższa o 30 stopni podczas pieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN