Tłusty czwartek, czyli najsłodszy dzień w roku coraz bliżej. Już za chwilę pączki i faworki staną się głównym posiłkiem dnia, a kolejki do cukierni ciągnąć się będą w nieskończoność. Tłusty czwartek w 2020 wypada 20 lutego. Przygotuj z tej okazji pyszne domowe pączki według przepisu Magdy Gessler.
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, uzależnionym od Wielkanocy. Jest to zawsze czwartek rozpoczynający ostatni tydzień karnawałowych zabaw, a zarazem poprzedzający wielki post. W tradycji chrześcijańskiej okres ten, to czas wstrzemięźliwości i wyrzeczeń, dlatego w tłusty czwartek możemy pozwolić sobie na objadanie bez moralnych wątpliwości.
Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada święto?
W tym roku Wielkanoc obchodzić będziemy już 12 kwietnia. Zatem ostatni czwartek przed wielkim postem w 2020 przypada na 20 lutego. To na ten dzień możemy planować już sobie odstępstwa od noworocznych postanowień dotyczących diety i siłowni.
Zobacz także w serwisie Zdrowie TVN: Ile kalorii ma pączek i jak go spalić?
Przepis Magdy Gessler na pyszne pączki
W każdym domu z pewnością rządzi przepis na pączki przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jeśli jednak chcielibyście spróbować innych smaków, mamy dla Was przepis na pyszne pączki wg Magdy Gessler, który znaleźć możecie również na jej autorskiej stronie z przepisami!
Składniki:
- 2 kg mąki szymanowskiej
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g świeżych drożdży
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe\u0009
- 2,5 kg smalcu
- 500 g domowego lukru
- 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do mleka dodać 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut.
Żółtka z 20 jaj, 10 całych jaj, pozostały cukier, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.
Tłusty Czwartek - kilkaset lat tradycji
Zwyczaj ten w Polsce swój początek miał już w XVII wieku. Jednak ówczesne przekąski niewiele miały wspólnego z tym, czym zajadamy się dziś. Na dworach magnaterii, szlachty czy zamożnych mieszczan formowano „pampuchy” z ciasta chlebowego i nadziewano je słoniną, a następnie smażono na smalcu. W uboższych domostwach były to wypiekane w piecu chlebowym placki z mąki pszennej oprószone skwarkami. Przekonanie jednak było to samo: trzeba się najadać, a wręcz obżerać, aby wystarczyło do Wielkanocy.
Staropolskie przysłowie mówi:
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła
Oprócz tego w Tłusty Czwartek odbywały się pochody, które miały przynieść ich uczestnikom szczęście i pomyślność na kolejny rok. Podczas hucznych zabaw, swawoli i uroczystego marszu głośno grała muzyka, a pochodowi przodowały kurka, turoń, koza, niedźwiedź, bocian, żuraw, konik - znane figury z obrzędów kolędniczych.
Pysznego Tłustego Czwartku, życzy Redakcja DDTVN!
>>> Zobacz też:
- 30 lat doświadczenia
- Od 2014 roku z misją w Ukrainie, z biurem pomocowym w Kijowie
- Opiera się na 4 zasadach: humanitaryzmu, bezstronności, neutralności i niezależności
- Regularnie publikuje raporty finansowe ze swoich działań
Autor: Bartosz Tomaszewski
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN