Pączki i tłusty czwartek
W tym roku tłusty czwartek wypada 8 lutego 2024. Większość z nas będzie tego dnia pałaszować pyszne pączki. Jakich należy się wystrzegać, by nie rozczarować się ich smakiem?
Jaka jest cecha charakterystyczna dobrego pączka?
Cechą charakterystyczną dobrego pączka jest jasna obwódka, która dzieli go na pół. Bardzo łatwo ją zaobserwować. Właściwie powinna jako pierwsza rzucić się w oczy podczas wybierania odpowiednich słodkości na tłusty czwartek. Jej obecność na pączku jest znakiem, że wyrób był smażony w optymalnej temperaturze, na wysokiej jakości tłuszczu. Warto zwracać na to uwagę i wystrzegać się pączków o jednolitym kolorze.
Słodkości, na których nie ma wspomnianej obwódki zostały najprawdopodobniej przygotowane błędnie - zbyt mocno nasiąkły olejem, a użyty do ich obróbki tłuszcz był złej jakości. Dlatego też lepiej, wybierając pączki dla siebie i swoich bliskich, unikać tych, które są pozbawione charakterystycznej obwódki.
Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.
Jakie nadzienie do pączków jest najlepsze?
Najpopularniejszym i uwielbianym przez większość smakoszy nadzieniem do pączków jest konfitura różana. Na samą myśl o niej wielu zaczynając natychmiast pracować ślinianki. Jednak jest to składnik dość kosztowny, w związku z czym niektórzy producenci pączków szukają tańszych zamienników. Dlatego warto wystrzegać się łakoci nazwanych przez wytwórcę "pączkami o smaku róży", gdyż mogą one mieć niewiele wspólnego z kochanym przez wszystkich nadzieniem. Znacznie bliżej im do chemicznych dodatków i aromatów, które imitują tylko znany przez nas smak.
Na szczęście na rynku dostępne jest sporo pączków z prawdziwą konfiturą różaną. A co z osobami, które nie przepadają za tym rodzajem pączków? Mogą wybrać spośród wielu innych możliwości, gdyż w cukierniach a nawet sklepach roi się od smaków. Można zdecydować się na przykład na pączki z nadzieniem budyniowym, marmoladą owocową czy z toffi.
Zwróć szczególną uwagę na lukier
Gdy jedni zajadają się pączkami posypanymi cukrem pudrem, inni zdecydowanie wolą te oblane słodziutkim lukrem. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, przed zakupem powinniście dokładnie obejrzeć każdego pączka. Znakiem, który powie wam, że z łakociem jest coś nie tak, jest popękany lukier, odpadający od powierzchni pączka. Jeśli zobaczycie coś takiego, może to oznaczać, że doszło do błędów na etapie produkcji lub proporcje składników były nieodpowiednie. Wystrzegajcie się takich właśnie pączków.
Popękany lukier może też być oznaką, że pączki były lukrowane na gorąco, czyli zanim zdążyły porządnie wystygnąć. Wielu wytwórców, zwłaszcza tych, którzy produkują swoje wyroby taśmowo, stawia raczej na ilość niż na jakość. Dlatego też, śpiesząc się przed tłustym czwartkiem, lukrują gorące pączki.
Warto też unikać tych pączków, które są zgniecione, gdyż najprawdopodobniej niejedno przeszły w trakcie transportu.
Jakie pączki najbardziej lubicie? Czy umiecie rozpoznać w sklepie lub cukierni te, które będą najsmaczniejsze? Mamy nadzieję, że nasze porady wam w tym pomogą.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pączki z ziemniakami - wyjątkowy przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze racuchy. Prościej się nie da!
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: kobieta.interia.pl
Źródło zdjęcia głównego: Pawel Kacperek/GettyImages