Warszawa. Ile kosztują faworki w 2025 roku?
Produkty spożywcze wciąż drożeją. Ostatnio pisaliśmy o kosmicznych cenach masła, a tym razem na tapet wzięliśmy popularną przekąskę karnawałową i nieodłączny element tłustego czwartku, czyli faworki, zwane też przez wielu chrustami. Przekąska, która jeszcze kilka lat temu była symbolem taniego i pysznego przysmaku, dziś jego cena osiągnęła szokujący poziom. Ile zapłacimy za małe opakowanie? Sprawdziliśmy w kilku sklepach na terenie Warszawy.
Na jednym z osiedlowych sklepów pudełko staropolskich faworków o wadze 150 g kosztowało 22,5 zł. Ten sam przysmak w nieco większej, ale wciąż zatrważająco małej porcji 250 g kosztował już 45 zł. Oznacza to, że za kilogram faworków musielibyśmy zapłacić aż 180 zł.
Nieco taniej było w Carrefourze. Tam za 200 g faworków zapłacimy ok. 20 zł. Warto podkreślić, że mówimy o sklepach sieciowych, zatem należy spodziewać się, że ceny w cukierniach będą wyższe.
Cena faworków szokuje. Skąd takie kwoty?
Tegoroczne ceny faworków znacząco odbiegają od lat poprzednich. Wzrost cen wynika z kilku czynników m.in. z drożejących produktów potrzebnych do produkcji, rosnących kosztów pracy oraz ogólnej inflacji, która dotknęła wiele branż.
Jak wpłynie to na wybór konsumentów? Mimo odstraszających kwot smak i tradycja, jaka wiąże się z chrustami, wciąż przyciąga miłośników słodyczy. Jednak w obliczu wysokich cen wiele osób z pewnością zrezygnuje z zakupu przekąski na rzecz wykonania jej samodzielnie w domu. Oto nasze przepisy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
- Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku
- Pączki twarogowe - prosty przepis na zdrowszy tłusty czwartek
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Arfo/GettyImages