Zieleń to nie tylko kolor wiosny, ale przede wszystkim zdrowego jedzenia. Wiedzą o tym Mariusz Czerkawski i Andrzej Polan. Dlatego przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: napój z avocado i zielonego ogórka, łososia smażonego z młodym bobem, szparagi z truskawkami i sosem ziołowo-cytrynowym oraz placki ziemniaczane z jajkiem i zielonymi sałatami.

Napój z avocado i zielonego ogórka

Składniki:
4 dojrzałe avocado
6 ogórków gruntowych       
1/2 l soku jabłkowego   
4 pomarańcze   
olej z bazylią

Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy avocado i ogórek obrany ze skórki. Miksujemy, dodajemy sok z pomarańczy, sok jabłkowy i kilka kropel oleju z bazylią. Wszystko dokładnie mieszamy.

Łosoś smażony z młodym bobem

Składniki:
400 g filetu łososia               
500 g bobu młodego lub mrożonego       
200 g groszku cukrowego           
1 pęczek młodej marchwi
1 młody ziemniak młody   
2 szalotki
1 łyżka masła                   
4 łyżki śmietany 30%               
olej z bazylią
sól
pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:
Szalotkę obieramy, siekamy i smażymy na maśle. Bób gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem cukru oraz soli. Obieramy i odkładamy połowę. Resztę dodajemy do szalotki. Ziemniaki kroimy na małą kostkę i gotujemy. Marchewki obieramy i kroimy w dowolne kawałki i gotujemy. Bob z szalotką podlewamy małą ilością wody, gotujemy i miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostały bób i groszek smażymy na pozostałym maśle, dodajemy marchewki, natkę pietruszki. Smażymy łososia, podajemy na sosie z bobu, posypujemy warzywami. Danie delikatnie skrapiamy olejem z bazylią.

Szparagi, truskawki, sos ziołowo-cytrynowy

Składniki:
4 pęczki szparagów zielonych           
1 kg truskawek               
kilka łyżek syropu z pędów sosny           
olej z bazylią
olej do smażenia
100 g tartego parmezanu       
2 jajka               
1 cytryna                   
1 łyżka musztardy dijon           
świeża mięta

Przyrządzenie:
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Ugotowane wrzucamy do zimnej wody, aby zahamować proces gotowania. Połowę szparagów obtaczamy w jajku i parmezanie. Smażymy na oleju. Pozostałe podgrzewamy tuż przed podaniem. Białka miksujemy, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, miętę, musztardę. Na koniec dodajemy wolnym strumieniem olej z bazylią. Truskawki łączymy z syropem z pędów sosny. Szparagi podajemy z sosem i truskawkami.

Placki ziemniaczane z jajkiem i zielonymi sałatami

Składniki placków:
1 kg młodych ziemniaków
2 jajka
pietruszka
koperek
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz
olej z bazylią do smażenia

Przyrządzenie placków:
Ziemniaki kroimy w plastry cienkie, a następnie na zapałki. Wszystkie zioła siekamy drobno, dodajemy do ziemniaków, jeszcze tylko jajka, sól i pieprz. Masę mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju.

Pozostałe składniki:
4 jajka wiejskie
1 główka sałaty masłowej
1 garść szpinaku
1 dojrzałe avocado           
100 g pomidorków cherry           
1 pęczek cebulki zielonej               
1 garść pokrzywy młodej           
4 łyżki octu winnego
olej z pomidorami i czosnkiem
1 łyżka cukru pudru           
sól
pieprz

Przyrządzenie:
Ocet winny mieszamy z cukrem, solą oraz pieprzem, dodajemy olej z pomidorami i czosnkiem. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki sałaty łączymy. Jajka gotujemy w koszulce w wodzie z dodatkiem soli oraz octu. Placki podajemy z jajkami i sałatką. Na koniec skrapiamy olejem z pomidorami suszonymi i czosnkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0