Przepisy kulinarne

W naszej kuchni zapachniało czosnkiem!

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem, czosnek marynowany w oliwie z ziołami, zupa czosnkowa, czosnek pieczony oraz lasagne ze szpinakiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Lubicie smak i zapach czosnku w potrawach?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem
Składniki:
1kg ziemniaków
300ml śmietanki 30%
70g tartego sera gruyere
8 ząbków czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia, lekko wymieszaj. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Czosnek marynowany w oliwie z ziołami
Składniki:
4 główki czosnku
500ml oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżego tymianku
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
pół łyżki soli

Przygotowanie:
Czosnek obierz umieść w garnku, dodaj wszystkie przyprawy i zalej oliwą z oliwek. Gotuj na malutkim ogniu przez około 50 minut. Następnie przelej do słoików. Taki czosnek to idealny dodatek do kapek, sałatek!

Zupa czosnkowa
Składniki:
12 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
4 ziemniaki
2 cebule
4 kromki chleba
150g tartego żółtego sera
200ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:
Cebule i czosnek obierz, pokrój na plasterki i przysmaż na maśle, następnie zalej je bulionem dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy używając blendera zmiksuj zupę aż będzie miała gładką konsystencję. Dodaj śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku i podawaj ze zgrillowanymi kromkami chleba.

Czosnek pieczony
Składniki:
6 główek czosnku
Oliwa z oliwek
tymianek
rozmaryn
sól morska

Przygotowanie:
Główki czosnku pozbaw zewnętrznych łusek, następnie odetnij górną część. Czosnek posyp solą i ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym polej oliwą z oliwek i piecz około godziny w temperaturze 160 stopni.

Lasagne ze szpinakiem
Składniki:
700g szpinaku
8 ząbków czosnku
Sól, pieprz
Płaty makaronu na lasagne (12-14 sztuk)
150g twardego tartego żółtego sera
Beszamel:
30g masła
30g mąki
300ml mleka
Sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, przysmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj szpinak, smaż przez kilka minut. Aby przygotować beszamel rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, stopniowo wlewaj mleko, zagotuj, dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym naprzemiennie układaj płaty makaronowe, farsz szpinakowy i sos beszamelowy. Zapiekankę posyp tartym serem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0