Przepisy kulinarne

W kuchni zapachniało Azją

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy uczestników programu "Azja Express" Darka Kuźniaka i Przemka Saletę. Łączą ich nie tylko tatuaże, ale też przyjaźń. Panowie przygotowali potrawy kuchni azjatyckiej, którą lubi Darek. Macie ochotę na mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą, chrupiące kalmary lub mango z ryżem jaśminowym? Zobaczcie, czy bokser Przemek Saleta potrafi gotować.


Mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą
Składniki:
Mule świeże, 0,5kg
Mleko kokosowe,  0,2l
Chilli świeże ostre, 0,5 szt.
Szalotka, 1 szt.
Trawa cytrynowa, 0,5 szt.
Limonka, 0,5 szt.
Sos rybny, łyżeczka
Kolendra świeża, łyżka siekanej
Galangan świeży 

Kurczak w mleku kokosowym z dodatkiem curry, chilli i kolendry podany na ryżu jaśminowym
Składniki:
Filet z kurczaka, ok 180 – 200g
Cebula, 1szt.
Liście kafiru, 1szt.
Pasta (lub proszek) curry żółta, łyżeczka
Kolendra siekana, 1 łyżka
Mleko kokosowe, 0,2 litra
Kokos świeży (duży), 1szt.
Sos sweet – chilli, 50ml
Ryż jaśminowy, 80g
surowy olej sezamowy, 20ml

Chrupiące kalmary
Składniki:
Kalmar tuba, 1szt.
Cytryna, 1szt.
Olej do smażenia, 0,5l
Mąka krupczatka lub ryżowa, 2 łyżki
Sos sweet- chilii, 50ml
Papryka czerwona, 0,25szt.
Jogurt naturalny, 100g
Koperek, 2 gałązki
Pieprz, sól

Mango z ryżem jaśminowym i kokosem
Ryż jaśminowy, 80g 
Mango żółte , 0,5 szt.
Śmietana UHT, 50ml
Mleko kokosowe, 200ml
Cukier, łyżka
Limonka, 0,5 szt.
Mięta, 1 gałązka
Bazylia tajska, 1 gałązka


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0