Smaki dzieciństwa. Ogórki z miodem!

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha postanowiła zabrać naszych widzów w sentymentalną podróż, a także wkupić się w łaski naszych prowadzących ;) Daria przygotowała ich ulubione potrawy z czasów dzieciństwa. Co było przysmakiem Doroty, a co Marcina? A jakie są Wasze ulubione potrawy z dzieciństwa?

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM

Składniki na placki:

750 g ziemniaków startych na tarce o małych lub dużych oczkach

1 duża cebula starta na tarce o małych oczkach

70 g mąki pszennej

50 g płatków owsianych

2 jajka

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę dobrze odcisnąć. Dodać resztę składników i wymieszać. Smażyć na patelni na oleju na słoty kolor.

Składniki sosu:

pół kilograma pieczarek

1 duża cebula

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1 mała śmietana 18 %

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

sól

świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na gorącym oleju wraz z masłem. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli. Odparować wodę.Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Podawać z plackami ziemniaczanymi.

CHLEB Z CUKREM I ZE ŚMIETANĄ

Składniki:

5 kromek chleba na prawdziwym zakwasie

5 łyżek śmietany kwaśnej

5 łyżek cukru kryształu

Przygotowanie:

Chleb posmarować śmietaną, a następnie posypać cukrem.

PIEROGI LENIWE

Składniki:

osolona woda do gotowania pierogów

450 g tłustego twarogu zmielonego

1 jajko

200 g mąki pszennej + do posypania stolnicy

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Twaróg połączyć z mąką, żółtkami oraz solą. Białka ubijać na sztywną pianę. Dodać do reszty składników. Wyłożyć na stolnicę. Uformować wałek i pokroić ciasto na skośne kawałki o szerokości 1 cm. Ważne, by czynność wykonywać szybko, gdyż im ciasto dłużej leży, tym robi się rzadsze. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, gdy zaczną wypływać na wierzch. Posypać cukrem lub zrumienioną na maśle bułką tartą.

KREM SUŁTAŃSKI

Składniki:

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki kakao

60 g rodzynek

2 łyżeczki cukru pudru

40 g płatków migdałów

100 g białych bez

Przygotowanie:

Rodzynki należy sparzyć i odsączyć. Śmietanę dobrze schłodzoną połączyć z cukrem pudrem i ubijać na bitą śmietanę. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na dnie kieliszka lub pucharku umieścić ciemną masę. Przełożyć kruszonymi bezami. Dodać jasną masę i posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi.

SAŁATKA Z POMIDORÓW Z CEBULĄ I ŚMIETANĄ

Składniki:

3 pomidory bez skóry

1 cebula

szczypta soli

szczypta pieprzu

3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Pomidory pokroić na łódeczki lub plasterki wedle uznania. Dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz i śmietanę. Dokładnie wymieszać.

KRESOWE OGÓRKI Z MIODEM

Składniki:

2 ogórki gruntowe

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ogórki obrać, przekroić na pół wzdłuż i wydrąż z pestek, tak by powstały łódeczki. Do środka wlać miód.

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I POWIDŁAMI

Składniki na naleśniki:

250 g mąki pszennej

2 jajka

250 g mleka

250 g wody

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

30 g masła roztopionego lub oleju

olej do smażenia

Składniki farszu:

200 g sera białego zmielonego

1 żółtko

1 łyżka cukru

2 łyżki śmietany

powidła śliwkowe

300 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Żółtko, cukier i ser należy utrzeć mikserem około 2-3 minut. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podzielić ilość placków na pół. Pierwszą część posmarować masą serową i podawać z owocami lub z musem z truskawek. Drugą posmarować powidłami śliwkowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana