Przepisy kulinarne

Shake owsiany z owocami - przekąska na kinder party

Anna Kapera i Martyna Czakanetsa w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały pyszne przekąski na kinder party: shake owsiany z owocami, pudding kakaowy z płatków owsianych, kokosanki bez glutenu, mini burgery z mięsa, muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone, paluchy ziemniaczane, lemoniadę imbirową z granatem i arbuzowe gwiazdki z borówki. Te przekąski Wasze dzieci pokochają.

 

 

 

 

 

 

Shake owsiany z owocami

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
40 g płatków owsianych
2 brzoskwinie
10 truskawek 
miód

Przygotowanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem na ok 10 min. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jogurt możemy zastąpić mlekiem migdałowym czy maślanką, a truskawki swoimi ulubionymi owocami.

Pudding kakaowy z płatków owsianych

Składniki:
80 g suszonych daktyli lub fig
szklanka płatków owsianych
2 łyżki migdałów
1 łyżka kakao
1 banan

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, a dla uzyskania gładkiego musu dolewamy wody i jeszcze miksujemy, aż masa będzie konsystencji puddingu. Im dłużej  miksujemy, tym lepiej. Na koniec umieszczamy mus w ładnych miseczkach i dekorujemy jagodami goji i migdałami

Kokosanki bez glutenu

Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wiórków kokosowych
1 paczka kleiku ryżowego
1 kostka miękkiego masła
4 czubate łyżki sezamu
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 jajka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Czekamy aż trochę urosną. W każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Pieczemy w 180º st. przez 20–25 min. aż uzyskają ciemnozłoty kolor.

Mini burgery z mięsa

Składniki:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 liści sałaty lodowej lub masłowej
garść pomidorków koktajlowych
6 bułeczek pełnoziarnistych
1/3 szklanki oliwy z oliwek
25 dag suchej ciecierzycy
2 łyżki majonezu
2 ogórki kiszone
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzyce moczymy w zimnej wodzie minimum 12 godzin. Wymoczoną blenderujemy z oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy obustronnie na złoty kolor. Majonez mieszamy w miseczce z koncentratem pomidorowym. Powstaje nam sos "tysiąca wysp". Bułeczki dzielimy na pół. Wypełniamy warzywami i do każdej wkładamy kotlecik. Uzupełniamy sosem do smaku.

Muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone

Składniki:
2 szklanki marchewki startej na tarce
1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania serka mascarpone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok z połówki pomarańczy
2 szklanki mąki pszennej
3/4 oleju rzepakowego
1 łyżeczka płaska soli
50 g masła
3 jajka

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180° st. Miksujemy jaja z cukrem, zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy olej. W osobnej misce mieszamy mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchew. Ponownie mieszamy. Umieszczamy w formie na muffiny. Pieczemy w piekarniku ok. 25–30 min. Serek mascarpone, masło, wyciśnięty sok z pomarańczy, cukier wanilinowy wrzucamy do miski. Następnie przez ok. 2 min. miksujemy mikserem, na niskich obrotach. Upieczone babeczki kroimy na 3 części w poprzek. Przedkładamy serkiem. Możemy podać w szklance.

Paluchy ziemniaczane

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki czarnych oliwek
bułka tarta do obtaczania
zielona pietruszka
1 szklanka mąki
olej do smażenia
1 łyżeczka soli
3 jajka
pieprz
Tzatziki:
kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 świeże ogórki
ząbek czosnku
świeży koper

Przygotowanie:
Ziemniaki, mąkę, sól, pieprz, zieloną pietruszkę wrzucamy do malaksera. Ze składników powinna powstać gładka masa, którą przekładamy do miski. Dorzucamy posiekane oliwki. Całość mieszamy łyżką. Formujemy paluchy. Obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor. Zielony ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy najlepiej na sito, aby odsączyć nadmiar wody. Mieszamy z resztą składników.

Lemoniada imbirowa z granatem

Składniki:
5 plasterków imbiru
listki świeżej mięty
1 mała cytryna
1 mały granat
1 litr wody

Przygotowanie:
1 litr wrzątku wlewamy do dzbanka z pokrojonymi plasterkami imbiru. Po ostygnięciu naparu dodajemy pestki granatu i listki świeżej mięty oraz plasterki cytryny.

Arbuzowe gwiazdki z borówki

Składniki:
1 opakowanie borówek
1 arbuz

Przygotowanie:
Arbuza kroimy na plastry, wykrawaczką do ciastek wycinamy gwiazdki lub inne kształty. Na koniec posypujemy borówką.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
75
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0