Przepisy kulinarne

Przepis na tort weselny

W kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik Tomasz Deker przygotował dla nas pyszny tort. Smacznego!

Tort

Biszkopt
Składniki:
450 g białka
300 g cukru pudru
450 g żółtek
200 g cukru pudru
400 g mąki kukurydzianej
50 g skrobi ziemniaczanej
150 g masła płynnego, niegorącego

Przygotowanie:
Osobno ubijamy białka z cukrem na sztywna pianę, dodajemy ubitą pianę z żółtek i cukru, przesianą mąkę, delikatnie mieszamy, dodając na koniec masło. Po połączeniu przekładamy do tortownicy i opiekamy w temperaturze 170 st. C.

Poncz:
500 g wody
400 g cukru

Przygotowanie:
Gotujemy i przestudzamy. Po przestudzeniu używamy do nasączania biszkopta.

Krem tonka:
3 kg śmietany 34 proc.
400 g cukru
3 szt. bobu tonka
45 g żelatyny
220 g wody (do żelatyny)

Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem i tonką, na koniec dodajemy nasączoną i rozpuszczoną żelatynę.

Dekorujemy tort świeżymi owocami i kwiatami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
80
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0