Przepisy kulinarne

Przepis na idealną musakę

Musaka (po grecku: moussaka) to zapiekanka składająca się z mielonego mięsa, bakłażanów, ziemniaków i sosu beszamelowego. Brzmi banalnie, ale jak połączyć ze sobą te wszystkie składniki, aby powstało coś niezwykłego? W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach powiedziała, co zrobić z bakłażanem, aby stracił swoją gorycz, jakie mięso będzie idealne do musaki i jak zrobić sos beszamelowy bez grudek.

Musaka

Składniki:
700 g mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina)
2 bakłażany
400 g  ugotowanych ziemniaków
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
Oregano
1/2 szkl. wina czerwonego
500 ml mleka
30 g masła
30 g mąki
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą. Odstaw na 15 min., po tym czasie bakłażany umyj i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry bakłażana zgrilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino,  koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano i szczyptę cynamonu.  Mięso duś na małym ogniu około 40 min. Z mleka, mąki, masła przygotuj beszamel, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ bakłażanami i beszamelem. Zapiekaj 40 min. w 180 st. C.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0