Przepisy kulinarne

Przepis na faceta idealnego Kai Śródki

Przepisy kulinarne

Przepis na faceta idealnego Kai Śródki

Idealny facet powinien być pełen niespodzianek. Może być lekko pulchny, lekko zarumieniony, ale koniecznie gorący i zdecydowany w smaku. Bogaty na wierzchu, delikatny w środku. Jeśli nie schrupiemy go od razu, to robi się czerstwy, a wtedy trzeba się go pozbyć… Kaja Śródka zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na faceta idealnego! A towarzyszyła jej Paulina Wojciechowska - wieloletnia przyjaciółka Mai.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Pasta Kajowa

Składniki:
3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
boczek pokrojony w kostkę
bazylia świeża
parmezan w kawałku
oliwa z oliwek
przyprawa ”włoska” do makaronu
makaron świeży tagliatelle  truflowy
pietruszka świeża
pomidorki małe cherry

Przygotowanie:
Makaron gotuj około 20 minut. Potem odcedź, przelej zimną wodą i przysmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.Na osobnej patelni dodaj pokrojony w drobną kostkę boczek oraz wszystkie trzy papryki. Smaż przez 5-10 minut. Dodaj już przyrumieniony makaron. Posyp parmezanem  i natką pietruszki.  Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami cherry oraz 3 listkami bazylii. Smacznego!

Pizza Man ( formujemy na kształt człowieczka)
Składniki:
mąka pszenna
drożdże w kostce (nie w proszku)
sól
oliwa z winogron
Żółty ser np. tylżycki w kawałku/ementaler
mozzarella
świeże oregano oraz sypkie oregano
pasta ostra paprykowa w tubce
papryczka chilli świeża
papryka chilli suszona
pomidory duże
papryka czerwona
2 cebule
szynka typu cotto (cienkie plasterki). Może być włoska dolomiti
szynka parmeńska
świeża rucola
kozi ser w kawałku

Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszkamy z oliwą z winogron . Drożdże rozdrabniamy w szklance mleka. Potem dodajemy je do uprzednio przygotowanego ciasta.
Wszystko mieszkamy. Ciasto wyrabiamy i wałkujemy. Formujemy w kształcie człowieczka.  Pozostałe składniki podane w przepisie wedle uznania układamy na uprzednio przygotowanym  cieście. – tu pozwólmy poszaleć naszej fantazji! Wstawiamy pizzę do piekarnia na  220 stopni na ok. 15/20min. Wyjmujemy zarumienione i posypujemy suszonym oregano.

Przepis Pauli

RISOTTO CON PERE E GORGONZOLA  - czyli risotto z gruszkami i serem gorgonzola
Składniki:
100g gorgonzoli
330g ryżu
1 litr bulionu warzywnego
2 gruszki ( dojrzałe, ale nie rozpadające się )
1 cebula
1 czosnek
1 seler naciowy
1 kieliszek białego wina

Przygotowanie:
Na wstępie gotujemy bulion warzywny . Potem przygotowujemy bazę do risotto in Bianco. Cebulę i czosnek, seler siekamy bardzo drobno i dusimy na oliwie na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy ryż i delikatnie podgrzewamy. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Gotujemy risotto zalewając stopniowo bulionem czekając aż wchłonie kolejne porcje. Chwilę przed tym, jak risotto będzie al dente,  dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz obraną gruszkę z wyciętymi gniazdami pokrojoną w kostkę. Gotujemy, aż całą konsystencja stanie się kremowa, a gruszka nie rozpadnie się. Nakładamy na talerze i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Na koniec dekorujemy kawałkiem gruszki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0