Przepisy kulinarne

Parówki w cieście czy tort naleśnikowy?

Dziś w naszej kuchni urzędowali: Charles Daigneault, Joanna Krajniak i Mateusz Biernat. Zobaczcie, jakie smakołyki przygotowali uczestnicy programu MasterChef i MasterChef Junior. Skorzystajcie z ich przepisów!

Parówki w cieście

Składniki:
12 parówek dobrej jakości
150 ml mleka
150 ml wody
1 jajko
1 szklanka kaszki kukurydzianej
¾ szklanki mąki
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 litry oleju do smażenia

Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dodajemy jajko, mleko i wodę i miksujemy na gładką masę. Gotujemy parówki, odsączamy je z wody. Nabijamy parówki na patyczki do szaszłyków, moczymy w cieście i smażymy w głębokim oleju przez 3–4 minuty. Oczywisty dodatek – ketchup!

 

Tort naleśnikowe

Składniki:
2½ szklanki mąki
2½ szklanki maślanki
2 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki oliwy
szczypta soli
Dodatki:
czekolada
śmietana 36%
dowolne owoce nutella
syrop klonowy oraz wszystkie inne naleśnikowe słodkości, które uwielbiacie

Przygotowanie:
Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na gładką masę, naleśniki smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej. Jeśli ciasto przykleja się do patelni, można posmarować ją odrobiną oleju lub masła klarowanego. Z usmażonych naleśników zbudujcie wielki tort, przekładając kolejne warstwy tym, co lubicie: bitą śmietaną, nutellą, owocami, dżemem lub marmoladą itp. Na końcu całość oblejcie roztopioną czekoladą albo syropem klonowym. Taki naleśnikowy tort nie ma sobie równych!

Łosoś marynowane nie oddam fartucha

Składniki:
250 g łososia
marynata:
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
sok i skórka otarta z 2 pomarańczy
dodatki:
100 ml oliwy z oliwek
1 duży koper włoski
1 łyżka oleju sezamowego
sok z małej cytryny
garść migdałów obranych ze skórki (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią łososia. Całość pozostawiamy na 30 minut, maksymalnie godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: koper włoski kroimy w cienkie paski i blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Następnie hartujemy go w zimnej wodzie, aby przerwać proces gotowania. Mieszamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zblanszowane kopry polewamy sosem. Opcjonalnie dodajemy posiekane migdały. Łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na mniej więcej 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości łososia). Co 3 minuty polewamy łososia marynatą.

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0