Niezłe jaja... w koszulce, panierce i zapiekane

W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą kucharza Andrzeja Polana, raczymy się dziś jajami. Na miękko, na twardo, sadzone lub klasyczna jajecznica... tak najchętniej spożywamy i przygotowujemy jaja. A można je przecież przygotować nieco inaczej. Można zrobić jaja w panierce, możemy zrobić jajko w koszulce lub zapiec je w piekarniku. Smacznego!

Jajka z plackami chrzanowymi, wędzoną rybą i awokado

Składniki:

4 jajka

4 ziemniaki

500 ml mleka

2 łyżki mąki pszennej

100 g wędzonej ryby (łosoś, pstrąg)

2 łyżki chrzanu śmietankowego

Szczypiorek, koperek

Ocet winny

2 szt. awokado

Skórka i sok z cytryny

Sól, biały pieprz mielony

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, starte zaparzamy w gorącym mleku i mocno odciskamy. Ziemniaki łączymy z mąką, 1 jajkiem, chrzanem i szczypiorkiem oraz koprem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Placki smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Usmażone wykładamy na blaszkę i dopiekamy w piekarniku. Wodę zagotowujemy i dodajemy ocet winny oraz sól. Do gotującej się wody wrzucamy jajko uprzednio wybite do miski. Gotujemy około 2-3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Awokado wyjmujemy łyżką z połówek, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy sola, pieprzem. Na placki wykładamy porcję awokado, kawałki ryby i na wierzch jajka. Posypujemy szczypiorkiem, skórka z cytryny i czarnym pieprzem.

Jajka zapiekane z warzywami, wiejskim pieczywem i szynką

Składniki:

2 cebule

2 czerwone papryki

1 papryka zielona

100 g dyni

Pomidory krojone w zalewie

Chleb wiejski, kilka cienkich kromek

150 g szynki wędzonej w plastrach

Olej słonecznikowy

Sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

szczypiorek

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy paprykę oraz dynię. Kiedy tylko warzywa zmiękną dodajemy pomidory w puszce, najlepiej krojone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Cienkie kromki pieczywa smarujemy olejem. Wykładamy boki kokilek pieczywem, do środka naczynia nakładamy porcję warzyw, robimy dołek i wbijamy jajka. Wokół wysypujemy pokrojoną w paski szynkę. Kokilki przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na około 15 minut. Tuż przed wyjęciem zdejmujemy folię. Kiedy wszystko już jest zapieczone, posypujemy pieprzem, szczypiorkiem.

Składniki:

4 jajka

1 marchew

1 brokuł

1 por

Groszek zielony mrożony

Bazylia świeża, natka pietruszki

Przygotowanie:

Jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut, wyjmujemy, studzimy i ostrożnie obieramy. Na patelni na maśle przesmażamy pora i plasterki marchewki. Dolewamy wody w niedużej ilości. Wrzucamy brokuły i groszek. Zioła miksujemy i dodajemy do zupy.

Mąka do oprószenia jajek

2 jajka

100 g ziarna słonecznika

100 g ziarna dyni

Pieczywo razowe

Masło do smażenia

Przygotowanie:

Ziarna miksujemy, jajka obtaczamy w mące, jajku i ziarnach. Smażymy na maśle na złoty kolor, jajka zdejmujemy i wrzucamy na patelnię porwane pieczywo razowe na kawałki. Jaja podajemy na warzywach z grzankami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana