Przepisy kulinarne

Naleśniki z kremem z porów - światowej klasy placki

Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Loroch postanowił - dzień przed Tłustym Czwartkiem - nęcić nas plackami, racuchami i naleśnikami. Były więc: naleśniki z kremem z porów, american pancakes z klonem i bekonem, bliny z łososiem i kwaśną śmietaną oraz quesadillas vege - placki pszenne nadziewane.

Naleśniki z kremem z porów
Składniki:
3 jaja
ok. 2 szklanek mąki
ok. 200 ml mleka
woda gazowana
50 g rozpuszczonego masła
sól

Krem:
600 g porów
masło
4 serki topione „złoty emmentaler”
sól
pieprz
słodka mielona papryka

Przygotowanie:
Składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 30 min. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu (ciasto zawiera masło).
Pory posiekaj i uduś na niewielkiej ilości masła. Dodaj serki i mieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Powstałym kremem nadziewaj naleśniki i zwijaj jak krokiety.

American pancakes z klonem i bekonem
Składniki:
2 jaja
300 ml maślanki
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
100 g sera mascarpone
150 g krojonego cienko boczku lub bekonu
syrop klonowy

Przygotowanie:
Składniki ciasta (wszystko oprócz bekonu i syropu) zmiksuj i odstaw na 30 minut. Bekon usmaż na chrupko, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i pokrusz. Dodaj do ciasta, wymieszaj i smaż placki. Podawaj w stertach, obrane syropem klonowym.

Bliny z łososiem i kwaśną śmietaną
Składniki:
2 jaja
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200-300 ml mleka
sól
200 g wędzonego łososia w plastrach
400 ml kwaśnej śmietany
świeży koperek

Przygotowanie:
Drożdże posyp cukrem i zalej odrobiną ciepłego mleka. Gdy się spienią, dodaj do reszty składników i zmiksuj gładkie, gęste ciasto. Odstaw na 30 min., a potem smaż złociste placki. Podawaj z kawałkami łososia, łyżką śmietany i gałązką kopru.

Quesadillas vege - placki pszenne nadziewane
Składniki:
opakowanie 4 dużych placków pszennych - tortille
300 g sera cheddar
mała puszka kukurydzy
słoik marynowanych papryk jalapeno
1 czerwona cebula
świeża kolendra
ketchup

Przygotowanie:
Ser zetrzyj. Na dwóch plackach rozsyp ser, kukurydzę, posiekane jalapeno, cebulę i kolendrę, po czym posyp całość jeszcze serem i przykryj pozostałymi plackami. Ściśnij i połóż placki na patelni, by je lekko zrumienić i stopić ser w środku. Zrumienione przełóż na deskę, pokrój w trójkąty, ułóż na talerzu, posyp kolendrą i podaj z miseczką dobrego ketchupu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0