Materiał promocyjny

Najsmaczniejsza pomyłka Aleksandry Szwed

Swoją wyjątkową karnację zawdzięcza ojcu Nigeryjczykowi, zaś to, że jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych aktorek - tylko i wyłącznie sobie. Gotowanie ją uspokaja. Preferuje posiłki domowe niż te w wykwintnych restauracjach. Niewielu jednak wie, że oprócz aktorstwa, zajmuje się także recenzowanie książek. W kuchni Dzień Dobry TVN, w towarzystwie Piotra Kucharskiego przygotowała pasztet z kaszą jęczmienną oraz babeczki z kuskusu z sosem curry.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Babeczki z kuskusu z sosem curry

Składniki:

400 ml bulionu warzywnego

200 g kaszy kuskus

1 cebula

1 czerwona papryka

150 ml jogurtu naturalnego

3 jajka ugotowane na twardo

200 g szynki

2 jajka (surowe)

pieprz świeżo zmielony

sól

Przygotowanie:

Zagotować bulion warzywny, ściągnąć z ognia i wsypać do niego kaszę kuskus. Przykryć i odstawić żeby napęczniał, (jeśli będzie zbyt rzadki to odparować). Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę. Poddusić aż będą miękkie. Do kuskusu dodać jogurt, podduszone warzywa, jajka i szynkę pokrojone w kostkę. Wbić jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. Nałożyć do małych foremek na babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220°C, piec przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia, wyjąć z foremek, podawać z sosem jogurtowo-ziołowym.

Jajka po benedyktyńsku na ryżu i szpinaku

Składniki:

200 g ryżu jaśminowego

1 cebula, pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy francuskiej

400 g szpinaku

100 g śmietany uht 18%

4 jajka

100 ml octu winnego

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać musztardę i szpinak, poddusić kilka minut, dodać śmietanę, gotować na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje. W małym garnku wlać wodę do połowy wysokości wlać ocet, zagotować i zmniejszyć płomień żeby woda gotowała się na granicy wrzenia. Wbijać do wody po jednym jajku, łyżką zagarniać jajko, aby się ścięło dookoła. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż wyłożyć na cztery talerze, na wierzchu ułożyć szpinak oraz jajka.

Pasztet z kaszą jęczmienną

Składniki:

200 g kaszy jęczmiennej

1 cebula, pokrojona w kostkę

1 marchewka, starta na tarce

200 g selera, starty na tarce

oliwa z oliwek

200 g wątróbki drobiowej

200 g mięsa mielonego wieprzowego

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

2 jajka

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (50 g odłożyć nieugotowanej). Cebulę, marchewkę i seler zeszklić na oliwie dodać wątróbkę i podsmażyć przez 10 minut, następnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać ugotowaną i odłożoną nieugotowaną kaszę oraz resztę składników i dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C, przez 40-50 minut.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana