Przepisy kulinarne

Marcin Spenner z mamą gotują śpiewająco!

Finalista II edycji programu „X Factor” Marcin Spenner razem z mamą Stefanią Spenner, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali klopsiki z niespodzianką, sałatkę brokułową oraz naleśniki z truskawkami. Czy Marcin tak dobrze gotuje jak śpiewa?

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Sałatka brokułowa
Składniki:
1 duży brokuł
1 opakowanie fety
1 duży jogurt
1 majonez
1 opakowanie pestek dyni,
sól
pieprz

Przygotowanie: Brokuły rozdzielić na różyczki. Ugotować. Fetę pokroić w kostkę. Ugotowane brokuły wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i 1 łyżką majonezu. Przyprawić do smaku (sól, pieprz). Wszystko wymieszać. Osobno, na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Posypać sałatkę.

Klopsiki z niespodzianką
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 jajko
biała bułka
szczypiorek cienki
świeża mięta
ser gorgonzola.

Przygotowanie:
Bułkę moczymy w wodzie. Do mielonego mięsa dolewamy jajko i dodajemy rozdrobnioną, namoczoną bułkę (w wodzie). Dodajemy posiekany szczypiorek, miętę, sól, pieprz, ostra papryka (opcjonalnie). Wszystko wymieszać, wyrobić na jednolita masę. Ulepić średniej wielkości kulki w środek wkładając ser gorgonzola wcześniej pocięty w paski. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na złoty kolor. Podajemy na rukoli posypanej owocami granatu i polanej sosem (ząbek czosnku, ocet balsamiczny, oliwa). Smakuje wyśmienicie z bagietką.

Naleśniki z truskawkami
Składniki:
3 jajka
1 cukier waniliowy
mleko
szklanka piwa
serek mascarpone
cukier puder
truskawki
gorzka czekolada.

Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy. Smażymy. Farsz do naleśników przygotowujemy z serka mascarpone i szklanki mleka dodając cukier puder. Wszystko mieszamy razem. Truskawki kroimy w plasterki i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy i smarujemy naleśniki. Przygotowane naleśniki z farszem polewamy gorzką, gorącą czekoladą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0