Leczo z dynią i boczkiem czy z orkiszem i dorszem?

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak - zwycięzca konkursu Wine&Food Noble! Poznajcie jego przepisy na leczo w wersji z dynią, papryką i boczkiem oraz z orkiszem pomidorami i dorszem!

Leczo z dynią, pieczoną papryką i boczkiem

Składniki:

  • 100g boczku wędzonego
    • 150g kiełbasy dobrej jakości
      • 1 średnia cebula
        • 3 ząbki czosnku
          • 50g smalcu wieprzowego
            • 80ml białego wina
              • Puszka krojonych pomidorów
                • 300g dyni piżmowej
                  • 2 zółte papryki
                    • Pęczek natki pietruszki
                      • 50 ml słodkiej śmietany

                        Opis przygotowania:

                        W płaskim garnku roztapiamy smalec, przesmażamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię, smażymy jeszcze przez chwilę i podlewamy winem. Gdy wino odparuje o połowę dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem około 15 minut, tak aby dynia zachowała formę i nie rozpadła się. Paprykę opalamy nad gazem aż cała zrobi się czarna. Wkładamy do plastikowego worka i czekamy około 5 minut, po tym czasie paprykę obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Gdy dynia już zmięknie wyłączamy gaz i dodajemy słodka śmietankę, posiekaną pietruszkę i upieczoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.

                        Zobacz też: Kuchnia Polana latem pachnąca! >>>

                        Leczo z orkiszem, kolorowymi pomidorami i dorszem

                        Składniki:

                        • 1 duża cebula
                          • 2 ząbki czosnku
                            • 50g masła
                              • 150ml wywaru drobiowego
                                • 2 zielone papryki
                                  • 300g polędwicy z dorsza lub filet z dorsza
                                    • 200 g orkiszu
                                      • 250g pomidorów różnych odmian
                                        • Oliwa z oliwek
                                          • Sok z połówki cytryny
                                            • Pęczek szczypiorku
                                              • 1 brokuł
                                                • 200 ml wywaru drobiowego
                                                  • 400ml mleka

                                                    Opis przygotowania:

                                                    Brokuł dzielimy na różyczki zalewamy mlekiem i 200ml wywaru, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż brokuł będzie już bardzo miękki. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera na gładkie puree, doprawiając solą. Na dużej głębokiej patelni roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę z czosnkiem dodajemy pokrojoną paprykę chwilę smażymy i dodajemy ugotowany orkisz. Orkisz gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy przez kilka minut, gdy bulion się zredukuję dodajemy kilką łyżek puree brokułowego tak aby zachować cały czas konsystencję lecza. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybe i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Pomidory kroimy na kawałki mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy na wierzchu przed podaniem.

                                                    Zobacz też: W kuchni DDTVN w roli głównej: jabłka! >>>

                                                    Podpłomyki na jogurcie:

                                                    Składniki:

                                                    • 200g mąki plus extra do podsypywania
                                                      • 200g jogurtu gęstego
                                                        • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
                                                          • Szczypta soli
                                                            • Roztopione masło do posmarowania

                                                              Opis przygotowania:

                                                              Z mąki, jogurtu i dodatku soli zagniatamy ciasto. Formujemy małe kulki i rozwałkowujemy je pojedynczo na placki. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni po 30-40 sekund z każdej strony. Po zdjęciu podpłomyków z patelni smarujemy je roztopionym masłem. Podajemy z leczo z dynią.

                                                              Zobacz też: Co można zrobić z czekolady? >>>

                                                              Autor: Bernadetta Jeleń

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana