Przepisy kulinarne

Gulasz z dzika i czekoladowe trufle

Gulasz z dzika, dorsz pieczony na zielonym groszku, risotto z kaszy pęczak na białym winie z grzybami leśnymi oraz czekoladowe trufle z orzechami - te przysmaki przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny Bartek Boratyn. Czym ujął Dorotę Wellman?

 

 

 

 

Gulasz z dzika
Składniki:
1 kg dziczyzny
15 prawdziwków (można oczywiście użyć innych grzybów, również będą wspaniałe)
125 ml koniaku
2 duże lub 3 małe marchewki
olej rzepakowy
1 litr bulionu grzybowego
2 posiekane cebule
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki masła
kilka ziaren owocu jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
zioła: majeranek, tymianek, cząber
sól, pieprz
woda

Dorsz pieczony na zielonym groszku
Składniki:
świeże filety z dorsza
0,5 śmietany 18%
2 świeże cebule
musztarda
garść suszonych grzybów
woda
sól, pieprz
0,5 kg zielonego groszku
ugotowany biały ryż
0,25 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz

Risotto z kaszy pęczak na białym winie z grzybami leśnymi
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
1,5 l bulionu drobiowego
125 ml białego wina
5/6 prawdziwków
sól, pieprz, przyprawy
1 cebula
3 łyżki masła

Czekoladowe trufle z orzechami
Składniki:
1szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 żółtko
garść włoskich orzechów mielonych
kieliszek mocnego alkoholu
kakao

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0