Anna Stamach zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na idealnego strogonowa. Ani towarzyszyła w naszej kuchni Dominika Słowik, uczestniczka programu "MasterChef", której poślizgnęła się - jak mówi Dorota Wellman - na deseczce i odpadła z programu. Lubicie strogonowa?
Anna Starmach, razem z uczestnikami programu Masterchef - Sławomirem Sobańskim i Mateuszem Łuczajem - przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszną kaszkę z jabłkami i żurawiną. Ania podpowiada też, jak odpowiednio piec kaczkę oraz jak poznać, że mięso jest już gotowe. Smacznego!
Z wykształcenia jest architektem krajobrazu, a z zamiłowania kucharzem i restauratorem. O kim mowa? O gościu Dzień Dobry TVN Mateuszu Gesslerze. Zapytaliśmy go, kiedy trzeba zacząć, aby być dobrym kucharzem, na czym polega praca szefa kuchni i co może zrobić klientowi, który narzeka.
Charles Daigneault, finalista drugiej edycji "MasterChefa" podpowiada, jak zatrzymać smaki lata. Skorzystajcie z jego rad i sami zróbcie dżem owocowy.
W Sopocie od czwartku trwa festiwal literacki, którego motywem przewodnim jest Izrael. Dlatego do Sopotu przyjechała zwyciężczyni izraelskiej edycji programu "MasterChef" Nof Atamna Ismaeel, z którą spotkała się dziennikarka Ania Wendzikowska. Jak udział w programie zmienił życie Nof Atamny Ismaeel, która wcześniej pracowała jako naukowiec, ekspert od mikrobiologii? Czy podoba się jej Polska i, jak ocenia polską kuchnię?
Na plaży w Ustce, w ramach Projektu Plaża, Olivier Janiak spotkał się z energicznym Kanadyjczykiem, znanym z MasterChefa - Charlesem Daigneault. Przygotował pełnowartościowe śniadanie na słodko. Zobaczcie, jakich składników użył.
Chłodnik uniejowski, gicz jagnięca w czerwonym winie z rozmarynem i borowikami z czarnego lasu oraz rycerskie placki z cukinii z rozmarynem - to pyszne dania, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry Wakacje: uczestnik programu MasterChef Adam Kozanecki oraz szef kuchni Rafał Andrzejczak.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy uczestnika programu MasterChef Adama Kozaneckiego i szefa kuchni Magdalenę Domowicz. Przygotowali: sałatkę z zielonej fasolki szparagowej oraz letnie koktajle i smoothie. Pyszności!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?
Rozpoczęły się zdjęcia do nowej edycji MasterChefa. Z tej okazji dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska postanowiła zapytać napotkane na planie programu gwiazdy, czy zdarza się im jeść w pracy. Zobaczcie, co powiedzieli: Joanna Krupa, Aldona Jankowska, Michel Moro i Magda Gessler. Znana restauratorka powiedziała również, dzięki czemu jest w "ósmym niebie".
Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy: Agatę Wietrzycką, Jakub i Karol Grzybków, uczestników II edycji programu „Mam Talent!” oraz Kalinę Janusiak czyli Beatkę z serialu Brzydula. Zastanawialiście się co dzieje się z młodymi talentami po kilku latach? Zobaczcie co zmieniło się w ich życiu, jak teraz wyglądają i czym się zajmują! Z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedziliśmy też zwyciężczynię programu "MasterChef Junior" - Natalię Paździor!
Już dziś wieczorem wielki finał "MasterChef Junior". Kto zostanie najlepiej gotującym dzieckiem w Polce? Jakub Tomaszczyk czy Natalia Paździor? Od kiedy dzieciaki gotują? Kto ich tego nauczył? I co według Natalii i Kuby jest w gotowaniu najfajniejsze? W studiu Dzień Dobry TVN finalistom towarzyszył juror programu Mateusz Gessler.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior, którzy wczoraj pożegnali się z programem. Zuzia i Karol, pod okiem Anny Starmach, przygotowali: przegrzebki z sosem winno-maślanym, puree selerowo-waniliowe, creme brulee, skrzydełka faszerowane kaszą jaglaną, rodzynkami i orzechami oraz krem cytrynowy. Spróbujecie?
Dorota Gardias o dzisiejszej pogodzie opowiada z Krakowa, gdzie odbywa się casting do programu "MasterChef". Spotkała się tam między innymi z jurorami programu. Jakie Anna Starmach, Michel Moran i Magda Gessler mają oczekiwania co do nowej edycji? Czy młodzi adepci sztuki kulinarnej z "MasterChef Junior" podnieśli poprzeczkę dorosłym? Jakie jurorzy mają rady dla startujących w castingach?
W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. Niektóre połączenia są bardzo oryginalne, a wiec warte spróbowania :) Co powiecie na bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym lub pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki?
w kuchni Dzień Dobry TVN gotują dwie uczestniczki MasterChef Junior. Nad ich pracą pieczę sprawuje Anna Starmach. Małgosia Kocińska i Marysia Poproch, które odpadły we wczorajszym odcinku programu, w naszej kuchni przygotowały takie smakołyki jak: deser Tarta Tatin, kotleciki jagnięce z kością, łososia na pierzynce z pora i owocowe kokilki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Basia Ritz. Przygotowała dla nas przepyszne dania energetyczne z awokado. Na stole pojawiły się: sorbet z awokado, smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami. Smacznego!
Już dziś premierowy odcinek „MasterChef Junior”. Do programu zakwalifikowała się czterdziestka zdolnych, młodych pasjonatów gotowania. Jakie dzieciaki pojawiły się na castingach? Czym młodzi kucharze najbardziej zaskoczyli jurorów? Na kanapach Dzień Dobry TVN gościliśmy: Annę Starmach i Mateusza Gesslera.
Uwielbia popularność, ale - jak mówi Anna Kalczyńska - nie gwiazdorzy. W naszej kuchni gościliśmy najmłodszego zwycięcę MasterChefa Damiana Kordasa, który w 2016 roku uruchamia swój kanał kulinarny na YouTube. Damian podzielił się z nami swoimi przepisami na sylewstrowe przekąski. Skorzystajcie z przepisow na: kotleciki jagnięce z sosem z rukoli, tatara z łososia, czosnkowe krewetki z gejpfrutowym guacamole oraz bezy z kremem ajerkoniakowym i malinami. Smacznego!
Zapraszamy na Dzień Dobry TVN w poniedziałek, a w programie: jak sprytnie pozbyć się nietrafionych prezentów gwiazdkowych? Następnie: niezwykły rajd przez malezyjską dżunglę. Potem: wykupiłeś już ferie lub sylwestrową imprezę? Sprawdź, czy nie padłeś ofiarą oszustów. A także: bać się zmian, czy bez strachu rzucać wszystko? Jak na tym wyszli Adam Kozanecki z MasterChefa i Anna Oberc. Jesteśmy dla Was w poniedziałek od 8.00. Zapraszają Anna Kalczyńska i Jarosław Kuźniar.
Na krakowskim Kazimierzu, na ulicy Kupa, w pewnym foodtrucku, dzieją się cuda. Zwycięzca 4. edycji MasterChefa Damian Kordas, Ewa Drzyzga i prezenter pogody Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak przygotowują typowe świąteczne danie, czyli burgery ;) A w zasadzie to Damian je robi, a Ewa i Bartek smakują ;-)
Damian Kordas - to najmłodszy "MasterChef" w Europie. 22-letni student weterynarii zwyciężył w 4. edycji programu. W studiu Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef", która wyznała, że Damian ujął wszystkich jurorów swoim talentem, a smaki potrw, które przygotował, są nie niezapomniane. Która z przygotowanych przez Damiana potraw smakowała jej najbardziej? Kiedy Damian zaczął gotować i czy pamięta swoje pierwsze danie? W naszej kuchni przygotował kilka popisowych dań.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i dwoje uczestników MasterChefa: Klaudia Budny i Mateusz Nowak przygotowali pyszne dania kuchni amerykańskiej: meksykańskie taco i skrzydełka z kurczaka ze świątecznym sosem żurawinowym. Było tez coś na słodko: ciasto cytrynowo-bezowe i sernik nowojorski.
Szarlotka bez tłuszczu, najlepsze ciasteczka owsiane, pieczona cieciorka i najlepsze spaghetti bolognese - to jedne z najczęściej wyszukiwanych w Internecie kulinarnych przepisów. Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji programu "MasterChef" i autorka książki kulinarnej "Nie...zwykła kuchnia", przygotowała potrawy w oparciu o te przepisy. Macie ochotę na szarlotkę lub owsiane ciasteczka? :-)
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka programu Masterchef Agnieszka Poprawska przygotowały pyszności, które pozwolą nam zwalczyć chandrę: tartę czekoladową z gruszkami, ciasto bardzo jabłkowe, deser czekoladowo-śliwkowy, pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem oraz pierś z kaczki w sosie śliwkowym. Smacznego!
Ruszyła kolejna już edycja kulinarnego talent-show "MasterChef". Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska zapytała jurorów o to, co wywarło na nich największe wrażenie w najnowszym sezonie. Anna Starmach, Magda Gessler i Michel Moran zdradzili nam, jakie najlepsze dania mieli przyjemność zjeść. Jakie konsekwencje ponosi Ania po zakończeniu każdej edycji programu? Kiedy Magda Gessler przestaje mówić? Czy mistrz kuchni Michel Moran dobrze czuł się w Ameryce?
"Sezonowany kucharz" Piotr Pielichowski, uczestnik ostatniej edycji programu MasterChef, pokazał nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, jak w warunkach domowych przyrządzić idealny stek!
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.
Mają 13 razy więcej magnezu niż brokuły, 5 razy więcej białka niż mleko oraz 8 razy więcej kwasów omega 3 niż dziki łosoś. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MasterChef, omówiła najważniejsze zalety nasion CHIA, stosowanych od dawna w kuchniach świata, w Polsce jeszcze mało docenionych. Basi towarzyszył mąż, Uli Ritz.
Ania Starmach przygotowała dla uczestników Masterchefa cztery skrzynki z niespodzianką. Daniel Hucik, Diana Volokhova, Charles Daigneault, Monika Goździalska przygotowali z nich... No właśnie. Zobaczcie!