Carpaccio
Składniki:
4 przegrzebki
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
1 plasterek świeżego imbiru
1 zielony jabłko
Zielona cukinia
Czarne oliwki
Pomidor
2 krewetki tygrysie
Sól
Sellerotto
Składniki:
Średni seler
Włoszczyzna na wywar warzywny
1 szalotka
Szklanka białego wina wytrawnego
Masło
Trochę tartego parmezanu
Śmietanka 30% lub gęstsza
1 żółtko
2 plastry wędzonego boczku
Ocet z czerwonego wina
Kurki
Trochę pietruszki (natka)
Śledź marynowany
Składniki:
3 filety śledzia
1 por
Natka pietruszki
Pól szklanki zsiadłego mleka
1 czerwona cebula
Ocet spirytusowy
Cukier
Sól
1 marchewka
Ziele angielskie
Liść laurowy
Woda
Kwiatki do dekoracji
Sola w palonym maśle cytrynowym
Składniki:
1 filet z soli
Mąka
1 kostka masła
1 cytryna
Natka pietruszki
1 marchewka
Kawałek selera
Korzeń pietruszki
Polędwica wołowa
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
Śmietana 30% lub gęstsza
100 g pleśniowego sera roquefort
200 g ziemniaków
Masło klarowane
Szczypta tymianku
Oliwa truflowa (5ml)
1 zielona cukinia
Gruszka w winie
Składniki:
2 gruszki
½ butelki wina czerwonego
1 pomarańcz
Goździk
Cynamon
Laska wanilii
Miód
Jabłka w kruszonce z herbatników
Składniki:
2 jabłka „golden”
30 g rodzynek białych
100 g cukru trzcinowego
1 cytryna
Paczka herbatników maślanych typu „petitki” (100g)
Kostka masła
Cynamon w proszku
Imbir w proszku
Gałka muszkatołowa w proszku
Goździki w proszku
Śmietana 18% lub 30% gęsta do dekoracji
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN