Kiedy Masterchef i Masterchef Junior łączą siły

Kiedy kucharze z Masterchefa spotykają się w kuchni, musi powstać coś pysznego. W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik Masterchefa Mikołaj Rey i zwyciężczyni Masterchefa Junior Natalia Paździor przygotowali propozycje wykwintnych przystawek, dań głównych i deserów. A na co Natalia przeznaczyła wygraną w programie? Zobaczcie materiał!

Carpaccio

Składniki:

4 przegrzebki

Oliwa z oliwek

Sok z cytryny

1 plasterek świeżego imbiru

1 zielony jabłko

Zielona cukinia

Czarne oliwki

Pomidor

2 krewetki tygrysie

Sól

Sellerotto

Składniki:

Średni seler

Włoszczyzna na wywar warzywny

1 szalotka

Szklanka białego wina wytrawnego

Masło

Trochę tartego parmezanu

Śmietanka 30% lub gęstsza

1 żółtko

2 plastry wędzonego boczku

Ocet z czerwonego wina

Kurki

Trochę pietruszki (natka)

Śledź marynowany

Składniki:

3 filety śledzia

1 por

Natka pietruszki

Pól szklanki zsiadłego mleka

1 czerwona cebula

Ocet spirytusowy

Cukier

Sól

1 marchewka

Ziele angielskie

Liść laurowy

Woda

Kwiatki do dekoracji

Sola w palonym maśle cytrynowym

Składniki:

1 filet z soli

Mąka

1 kostka masła

1 cytryna

Natka pietruszki

1 marchewka

Kawałek selera

Korzeń pietruszki

Polędwica wołowa

Składniki:

200 g polędwicy wołowej

Śmietana 30% lub gęstsza

100 g pleśniowego sera roquefort

200 g ziemniaków

Masło klarowane

Szczypta tymianku

Oliwa truflowa (5ml)

1 zielona cukinia

Gruszka w winie

Składniki:

2 gruszki

½ butelki wina czerwonego

1 pomarańcz

Goździk

Cynamon

Laska wanilii

Miód

Jabłka w kruszonce z herbatników

Składniki:

2 jabłka „golden”

30 g rodzynek białych

100 g cukru trzcinowego

1 cytryna

Paczka herbatników maślanych typu „petitki” (100g)

Kostka masła

Cynamon w proszku

Imbir w proszku

Gałka muszkatołowa w proszku

Goździki w proszku

Śmietana 18% lub 30% gęsta do dekoracji

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości