Rolnik z ponad 20-letnim stażem musiał wyrzucić ponad tysiąc ton buraków, które wyrosły krzywe, w kształcie znaków zapytania. Stracił przez to kilkaset tysięcy złotych, a z ziemi utrzymuje całą rodzinę. Daria Ładocha postanowiła dać szansę podobnym warzywom i w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała z nich pyszne dania.
Masło podnosi walory smakowe wielu dań. Jest podstawą nie tylko słodkich ciast, ale również potraw wytrawnych. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przy jego pomocy: czekoladowe eklerki z kremem, pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i gotowanymi na parze warzywami, a także angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim.
Chałka, sałatka z pomarańczy i zupa mleczna z kapustą to specjały kuchni żydowskiej. Właśnie te dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz.
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, a także nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. to wypiek, za którym przepada wiele osób. Swoje pomysły na tartę przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: tarta grzybowa, mini tarty z kolorowymi warzywami i sosem serowym, a także tarta figowa z musem waniliowym, daktylami i imbirem.
Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Cristinę Catese. Przygotowała dla nas pyszne dania z makaronem i dynią.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszności, w których głównym składnikiem były gruszki. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Agatę Stankiewicz oraz Małgorzatę Nagat, które przygotowały słodkości, których bazowym składnikiem jest czekolada. A na jesienną chandrę czekolada jest idealnym rozwiązaniem ;) Co powiecie na trufle czekoladowe oraz babeczki z kremem czekoladowym? Skusicie się?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Iwonę Zasuwę. Przygotowała dla nas zdrowe pyszności.
Dania dla osób mających alergię wcale nie muszą być nudne. Codziennie udowadnia to Hanka Ciężadło – mama bliźniaków, którzy zmagają się z tą dolegliwością. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby pokazała, jak przygotować smaczne i zdrowe potrawy dla alergików.
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka.
Polacy jedzą coraz więcej cukru, dlatego Daria Ładocha postanowiła nam pokazać, czym go można zastąpić, aby jeść zdrowo. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: brzoskwinie z orzechowym jogurtem, miodowo-cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego, miodowe babeczki z kokosem oraz miodowy gulasz z tuńczyka.
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który przygotował potrawy bazujące na kukurydzy. Ile czasu trzeba gotować kolbę kukurydzy? I jakie dania można z niej przyrządzić? Sprawdźcie!
Dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska wybrała się do Skansenu w Maurzycach, by tam spotkać się z kucharzem Mariuszem Gachewiczem, który zdradził jej sekrety kuchni łowickiej. Skorzystajcie z jego przepisów na: placki na jogurcie greckim, z jabłkami i sosem karmelowym, risotto z kurkami i kawałkami marynowanej dyni, podane z palonym twarogiem, petitki z ciecierzycy gotowane z mlekiem i wiórkami kokosowymi, podane z sosem angielskim i świeżymi owocami oraz placki rosti z dodatkiem świeżej cukinii, pestkami dyni, podane z serkiem wiejskim chrzanowym, szczypiorem i łososiem ewentualnie z borowikami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, który udowodnił, że kanapki nie muszą być nudne. Co powiecie na kanapki z awokado, jajkiem i sezamem lub z pastą z ciecierzycy i batatów?
Na upalne dni najlepsze są lody. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese pokazała, jak przygotować pyszne lody jogurtowe, kremowe lody bananowe, lody z herbatnikami i sopelki lodu.
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bazujące na mięsie. co powiecie na soczyste burgery z bobem, królika duszonego w warzywach czy sałatkę z kaszą pęczak, indykiem i sosem tajskim?
Dziś rozpoczęcie mundialu. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Charlie Daigneault przygotował potrawy dedykowane wszystkim kibicom. Co powiecie na Skrzydełka Buffalo, Żeberka BBQ czy Nachosy po Charliemu?
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszności z rabarbaru: pierś kaczą z sosem rabarbarowym, zapiekany rabarbar z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną oraz odwrócone ciasto z rabarbarem.
Tomek Woźniak jest miłośnikiem zdrowego żywienia. Zaprosiliśmy go do Dzień Dobry TVN, aby przygotował z sezonowych owoców i warzyw pyszne i pożywne dania.
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bazując na superfoods, czyli produktach bogatych w witaminy i minerały. Co powiecie na sałatkę z kaszy jaglanej i botwinki, chleb z siemieniem lnianym, orzechami i jabłkiem lub sałatkę z marynowanym burakiem, fetą i borówkami? Pycha!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował pyszne dania z kurczaka. Mogliśmy spróbować kurczaka pieczonego z młodymi warzywami, kurczaka w panierce i zapiekankę z pieczonego kurczaka, ziemniaków i młodych warzyw. Palce lizać!
Duże dzieci - Dorota Wellman i Marcin Prokop - dostali od kucharza Marcina Molika kulinarny prezent z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka. Kucharz przygotował dla nich: naleśniki na bazie mąki z samopszy, karpatkę z truskawkami, pieczonego pomidora z twarożkiem i pieczone szparagi z pesto z natki. A co Marcin Prokop ugotowałby dla swojej pociechy?
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi Marcin "Sobol" Sobolewski, który na co dzień pracuje w Dzień dobry TVN jako kierownik planu. Skąd u niego zamiłowanie do gotowania? Marcin przygotował takie smakołyki jak: krewetki zapiekane z kiełbasą chorizo, paluszki z dorsza w panko, makaron bucatini z tuńczykiem, kofty jagnięco-wieprzowe z sałatką z pieczonych batatów.
Czy wiedzieliście, że polska truskawka uchodzi za najlepszą na świecie? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy bazujące na truskawkach. I to nie tylko na słodko! Truskawki w wersji wytrawnej? Czemu nie! Daria podpowiedziała równie, jak rozróżnić polską truskawkę od tej importowanej.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Eryka Wałkowicza, który przygotował wegańskie śniadanie. Eryk do swoich potraw przemyca bardzo dużo warzyw. Jest kolorowo, ale przede wszystkim zdrowo! Co powiecie na tofucznicę z warzywami lub ciecierzycę na słono?
W kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik Tomasz Deker przygotował dla nas pyszny tort. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wzięła na warsztat botwinkę. Pojawiła się tarta z botwinką, pieczona botwinka z serem kozim i szynką parmeńską i zupa z botwinki, ale z mlekiem kokosowym. Daria nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła do naszej kuchni elementów kuchni tajskiej. Botwinka po tajsku? Musicie to sprawdzić!