Szybka karpatka truskawkowa z mascarpone i białą czekoladą
Składniki:
250 g mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
250 g kwaśnej śmietany 18%
300 g truskawek
200 g cukru pudru
1 małe opakowanie malin
3 gałązki mięty
2 łyżki płatków migdałowych
2 cytryny
1 pomarańcza
1 jajko
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i startą skórką pomarańczową. Mieszamy, następnie zostawiamy w misce lub przekładamy do rękawa cukierniczego wedle uznania. Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie układamy na cieście kratkę do pieczenia, tak żeby za bardzo nie urosło. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach (w zależności od piekarnika). Białą czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną, która ma temperaturę pokojową. Truskawki myjemy i kroimy w drobne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru. Na wykrojone po upieczeniu ciasto francuskie wykładamy mascarpone, truskawki oraz sos z białej czekolady. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta , polewamy resztą sosu i sypiemy owocami. Wykańczamy cukrem pudrem.
Składniki:
3 pomidory malinowe
2 łyżki oliwy extra vergin
500 g twarogu tłustego
250 ml śmietany 18 %
1 mała łyżeczka czarnuszki
1 pęczek szczypioru
1 pęczek rzodkiewek
10 malin
sól
Z pomidora wykrajamy część miąższu. Solimy, doprawiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni ok 8 do 10 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i czarnuszką. Dodajemy pokrojono drobno rzodkiewki i szczypior. Mieszamy na jednolita masę. Gotowy twaróg wkładamy do ciepłego pomidora i dekorujemy malinami.
Pieczone szparagi z pesto z natki i kwaśną śmietaną
Składniki:
1 pęczek szparagów
100 g koziego sera pleśniowego
1 czosnek
1 mały ser bursztyn
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 litr oleju
3 łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki
3 łyżki orzechów nerkowca
1 cytryna
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i łamiemy końcówki. Kozi ser kruszymy i mieszamy z kwaśną śmietaną. Na rozgrzaną palenię wrzucamy szparagi smażymy ok 1 minuty na bardzo dużym ogniu, na szparagi wlewamy kwaśną śmietanę z kozim serem i pieczemy w 200 stopniach kilka minut do zrumienienia.
Do blendera wrzucamy pokrojona natkę, starty ser bursztyn, musztardę, orzechy, ząbek czosnku i sok z cytryny. Miksujemy wszystko na jednolitą bądź nie do końca, zmiksowana masę.
Do smaku dodajemy miód. Gotowym pesto smarujemy upieczone szparagi.
Chałka z kozim twarożkiem i konfiturą truskawkową
Składniki:
1 chałka
300 g koziego twarożku
100 ml śmietany 30%
1 łyżka miodu
400 g truskawek
100 g cukru
3 limonki
1 kostka masła
3 łyżki syropu klonowego
Chałkę smarujemy masłem i przesmażamy na chrupiąco z jednej strony. Smarujemy kozim twarogiem, który jeżeli jest zbyt gęsty rozrabiamy ze śmietana na w miarę gładką konsystencję. Doprawiamy odrobiną miodu. W garnku rozpuszczamy cukier, czekamy aż zacznie brązowieć następnie dorzucamy pokrojone na 4 truskawki. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do czystej miski. Możemy spożywać konfiturę na ciepło lub na zimno. Jak ostygnie, to zgęstnieje. Na chałkę nakładamy kozi twarożek, polewamy konfiturą, syropem klonowym i skrapiamy limonka.
Naleśniki z domową nutellą z daktyli i owocami
Składniki:
300 g mąki z samopszy
1 łyżka masła
500 ml mleka
1 jajko
olej do smażenia
2 op. daktyli bez pestek
1 łyżka kakao
4 łyżki orzechów laskowych
1 szkl. mleka sojowego
po 1 op. borówek i malin
1 gruszka
1 kiść winogrona bez pestek
cukier
sól
Opcjonalnie 250 g mascarpone
Masło rozpuszczamy, czekamy aż przestygnie. Dolewamy do mleka, dodajemy jajko i powoli mąkę miksując blenderem lub trzepaczką na lekko gęsta masę naleśnikową. Doprawiamy cukrem i szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy odrobiną miodu, kakao, orzechy laskowe bez łupinek (wcześniej uprażone na suchej patelni) oraz mleko. Miksujemy wszystko na gładką masę, którą następnie smarujemy naleśniki. Owoce kroimy i układamy na naleśnikach. Wedle uznania możemy również posmarować mascarpone lub innym kremowym ulubionym serkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN