Zwycięzcą 3. edycji programu MasterChef Junior został Bartosz Kwiecień. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dla nas jajko z kawiorem. W studiu towarzyszył mu Mateusz Zielonka – triumfator 6. edycji MasterChefa dla dorosłych.
Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Co powiecie na nadziewaną młodą kapustę lub kopytka z młodą kapustą?
Gulasz bez mięsa? Tak to możliwe! Udowodniła to ekspertka kulinarna Daria Ładocha, która w Dzień Dobry TVN przygotowała trzy propozycje tego dania dla wegan.
Co zrobić z wczorajszą kiełbasą lub warzywami z grilla? Na pewno nie wyrzucać! Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN dała "wczorajszym" grillowanym daniom drugie życie :) Zobaczcie sami!
W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Maję Sobczak, która przekonuje, że z resztek jedzenia, jakie mamy w domu, można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Co powiecie na: burgera ze śliwkowym BBQ, ramen kompostowy z makaronem marchewkowym i tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami? Pycha!
Grill jest podobno sportem narodowym Polaków. Grillujemy zwłaszcza teraz w czasie majówki. Alternatywą dla tłustych karkówek i kiełbas mogą być grillowane, młode warzywa w ziołowej salsie, podwędzany jesiotr na szparagach z sosem z kwiatów mniszka czy kukurydziane chlebki z łososiem kolendrą i guacamole. W studiu Dzień Dobry TVN Paweł Chomentowski przygotował lekki obiad wprost idealny na majówkę :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestników MasterChef Junior: Mateusza Guncela, Anastazję Czyż i Stanisława Baumillera. Przygotowali dla nas pyszne dania, które idealnie nadają się na majówkę.
Zaczyna się sezon na pomidory, z tej okazji Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: marynowaną sałatkę z pomidorów koktajlowych, tajskie gazpacho z pomidorami, włoskie pieczone pomidory w ziołowym sosie z łososiem i pomidorowa pastę do warzyw.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Mrozowską. Przygotowała dla nas: chałkę z truskawkami, aquacottę, omlety ze szpinakiem i sezamem.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestnika 6. edycji programu MasterChef Matteo Brunetti. Przygotował dla nas: risotto z prawdziwkami i nutką lukrecji, risotto ze szparagami i szynką parmeńską oraz świeży torcik z riso gran nero, pomidorkami, ricottą, bazylią i oscypkiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała pyszne zapiekanki krakowskie. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował białą kiełbasę, ale w niestandardowy sposób. Co powiecie na pieczoną kiełbasę w zalewie maślano-miodowo-musztardowej lub na białą kiełbasę w cieście? Smacznego!
Dzisiaj jest Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN chleb słonecznikowy, babeczki z chili i kolendrą oraz miętowe babeczki z pistacjami.
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą kucharza Andrzeja Polana, raczymy się dziś jajami. Na miękko, na twardo, sadzone lub klasyczna jajecznica... tak najchętniej spożywamy i przygotowujemy jaja. A można je przecież przygotować nieco inaczej. Można zrobić jaja w panierce, możemy zrobić jajko w koszulce lub zapiec je w piekarniku. Smacznego!
Lunch to nie musi być tylko kanapka z serem i szynką lub danie zjedzone w drogiej restauracji. Smaczny, zdrowy i sycący lunch do pracy lub szkoły, na kilka dni, możemy przygotować sami w domu. Gośc Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna Katarzyna Bukowska, podpowiada jak to zrobić i zdradza swoje przepisy. Skorzystajcie z przepisów na chrupiącą sałatę z sosem orzechowym, kulki z masła orzechowego i kokosa.
Oto Katarzyna Knioła i Marzena Jarczak i ich potrawy na dobry początek dnia. Skorzystajcie z przepisów na pierwsze, drugie śniadanie i zdrowe przekąski. Te produkty można przygotować bardzo szybko i nie zawierają one prawie w ogóle białka. Smacznego!
Piotr Kucharski i jego kuchnia dla przejedzonych po Świętach i sylwestrze. Zobaczcie, jakie potrawy można zrobić z poświątecznych resztek. Te smaczne i zdrowe dania przygotujecie bardzo szybko.
Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez śledzi, dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Darię Ładochę, aby przygotowała swoje propozycje dań z tą właśnie rybą. Były więc śledzie w wersji tradycyjnej i nowoczesnej.
Nasze studio opanowały dziś... orientalne grzyby. Jakie są ulubione grzyby Doroty, a jakie Marcina? Jakie właściwości mają grzyby shiitake? Co można zrobić z grzybów maitake, a co z boczniaków? I jak smakuje burger z portobello i kozim serem? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział kucharz Charlie Daigneault, któremu towarzyszyła Natalia Gmyrek, uczestniczka programu MasterChef. Skorzystajcie z ich przepisów!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i Wojciech Zys. Postanowili nas rozgrzać! Poznajcie ich przepisy na chłodne, jesienne dni. Smacznego.
Liana Gamcemlidze to gruzińska pianistka i dyrygentka, która w Polsce prowadzi dwie restauracje. Zaprosiliśmy ją i jej męża Davida do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas gruzińskie specjały. Na stole pojawiły się: chinkali, faszerowane bakłażany i chaczapuri.
Kotlet schabowy to temat niemalże narodowy! Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na wyborne kotlety. Dlaczego Andrzej nie odkroił żyłek z mięsa, co bardzo zmartwiło Marcina Prokopa? Grube czy cienkie - jakie schabowe lubi Andrzej? Co zrobić, by kotlet schabowy był bardzo soczysty? Na czym smażyć kotlety? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharza Andrzeja Polana oraz Natalię Melkowską i Lenę Gryszko. Lena jest ciocią Natalii, która zgłosiła Lenę do akcji "Mistrz Smaku". Dlaczego to zrobiła i jak uzasadnia swoją decyzję? Skorzystajcie też z przepisów na: zupę pieczarkowa z fasolą i pomidorami oraz królika w śmietanie z ziemniaczanym purée. Smacznego!
Daria Ładocha radzi, co powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, cierpiące na zespół drażliwego jelita. Jakich pokarmów powinny unikać, a jakie wybierać? Czym jest dieta FODMAP? Skorzystajcie z jej przepisów!
Zainspirowani wpisem Janusza Piechocińskiego na Twitterze na temat upodobań kulinarnych Polaków i naszego uwielbienia dla ziemniaków, postanowiliśmy zaserwować Wam dziś najlepsze przepisy Beaty Kartowicz na ziemniaczane pyzy i cepeliny. Dodatkowo, znana poznańska restauratorka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pampuchy, czyli wielkopolskie pyzy drożdżowe. Lubicie? Skorzystajcie z jej przepisów. Smacznego!
Papryka ma bardzo dużo witaminy C. - Jest jej dużo więcej niż w cytrynie i zielonej pietruszce - wyjaśnia Daria Ładocha, za sprawą której w naszej kuchni zapachniało dziś papryką. I co istotne, witamina C zawarta w papryce nie ulega degradacji pod wpływem pieczenia, duszenia i smażenia. Skorzystajcie z przepisów Darii Ładochy!
Jej kuchnią i potrawami zachwyca się sama Kayah. Skorzystajcie z przepisów Iwony Zasuwy na twarożek warzywny, orientalną zupę-krem z jaglanką, burgery buraczane. Zobaczcie, jak zrobić makaron z dyni! Do dzieła!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy młodą mężatkę Annę Starmach. Ania podpowiada wszystkim świeżo upieczonym żonom, jak przygotować smaczne i tradycyjne potrawy, które zachwycą podniebienia ich mężów. Skorzystajcie z jej przepisów na: rosół, zupę pomidorową i kurczaka. Smacznego! I oczywiście, życzymy Ani Starmach wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia! :-)
Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!
W naszej kuchni pojawił się Piotr Kucharski w towarzystwie... kabaczków, cukinii i patisonów, z których przygotował m.in.: korzenne ciasto z cukinii oraz, zapiekankę warzywną i tagiatelle z cukinii. Skorzystajcie z przepisów Piotra! Smacznego!