W kuchni Dzień Dobry TVN Linh Nguyen przygotowała zupę pho, czyli wietnamski bulion, zupę krabową i sajgonki na dwa sposoby. Czy łatwo przygotować te potrawy? Lubicie wietnamską kuchnię? Skorzystajcie z przepisów Linh i spróbujcie prawdziwej wietnamskiej kuchni. Smacznego!
Anna Stamach zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na idealnego strogonowa. Ani towarzyszyła w naszej kuchni Dominika Słowik, uczestniczka programu "MasterChef", której poślizgnęła się - jak mówi Dorota Wellman - na deseczce i odpadła z programu. Lubicie strogonowa?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Justynę Czekaj-Grochowską. Miłośniczka włoskiej kuchni przygotowała pierożki z dynią, sałatkę z toksańskim chlebem, a na deser - tiramisu. Smacznego!
Ta potrawa składa się z warzyw, głownie z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ratatouille - prowansalski gulasz warzywny. Skorzystajcie z przepisu i zróbcie go sami!
Okazuje się, że szarlotkę można zrobić nie tylko z jabłek. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z "Szarej Renety" lub "Antonówki". To - zdaniem Ani - najlepsza odmiana jabłek na szarlotkę. Skorzystajcie z jej przepisu na pyszną szarlotkę z kruszonką. Ile trzeba piec szarlotkę? Skąd się wzięła nazwa "szarlotka"? I, kim jest "brodacz", który towarzyszył Annie Starmach podczas balu Fundacji TVN?
Zviad Omiadze i Sabina Czarnik, właściciele gruzińskiego food trucka "Gruzja na kółkach", polecają potrawy gruzińskiej kuchni. W swojej kuchni na kółkach, nad Wisłą w Krakowie, przygotowali dla Was: lulę, szaszłyki, chinkali, adżapsandali i bakłażany z orzechami. Zobaczcie, co jedzą Gruzini na śniadanie. Smacznego!
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczął sezon na kurki. Kucharz przygotował m.in.: kurki z pęczakiem i szczawiem, kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli oraz kurki w cieście drożdżowym z kurczakiem i serem. Kto ma ochotę? Skorzystajcie z naszych przepisów!
Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy "na wynos". Skorzystajcie z jej przepisów na: hummus, pastę z groszu i marchewki, sałatkę słoikową oraz serniczek bez pieczenia. A pragnienie, w upale, możecie ugasić domową lemoniadą...
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zielone potrawy sezonowe. Na naszym stole pojawiły się: ogórki małosolne, młoda kapusta z ziemniakami, zielony chłodnik, a na deser drożdżówka z owocami. Smacznego! :)
W Dzień Dobry TVN gościliśmy Natalię Paździor, pierwszego polskiego MasterChefa Juniora. 11-latania Natalia, która w przyszłości chce zostać kucharzem i, której popisowym daniem jest kaczka, zwyciężyła w kulinarnym show. W naszej kuchni towarzyszyła jej jurorka programu Anna Starmach, która opowiadziala o finale programu.
Tym razem Daria Ładocha wybrała się do Warpun, wsi położonej w województwie warmińsko-mazurskim. Została zaproszona przez jej mieszkańców, by wspólnie z nimi gotować. Nad Jeziorem Warpuńskim zapachniało grillowanym jesiotrem, pstrągiem i węgorzem oraz smażonym okoniem... Zobaczcie, dlaczego warto odwiedzić Warpuny.
Zainspirowana pobytem na Sri Lance, Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowaną w herbacie, mus z zielonej herbaty z pomarańczą oraz ciasto bakaliowe z herbatą. W naszej kuchni opowiedziała też o uczestnikach programu "MasterChef Junior".
Anna Kalczyńska, widząc jak chętnie Marcin Meller objada się podczas programu, postanowiła coś z tym zrobić. Dlatego w naszej kuchni Daria Ładocha przygotowała potrawy, które doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Skorzystajcie z jej przepisów na: pomidorowy kapuśniak, buraki gotoane na parze z żurawiną i sezamem oraz koktajl jagodowy z dodatkiem granatu. Czy Marcinowi posmakowały te potrawy? Dlaczego detoks jest potzrebny organizmowi?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Mateusz Nowak. Półfinaliście programu „Masterchef” pomaga jego żona Magdalena. Małżeństwo Nowaków przygotowało potrawy z dodatkiem pomarańczy. Co powiecie na pierś z kaczki w sosie pomarańczowym lub na słodkie naleśniki?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Marta Dymek. Blogerka przygotowała dania bazujące na warzywach, zrobiło się wiec nieco politycznie ;) Co powiecie na pożywną, ale bezmięsną polską grochówkę lub pasztet z soczewicy?
Jeżeli czujecie ssanie w brzuchu, to znak, że trzeba coś zjeść. A na jedzeniu i gotowaniu najlepiej zna się blogerka kulinarna Daria Ładocha. Skorzytajcie z jej przepisów i rad, bo proponowane przez nią potrawy są pożywne, zdrowe i nie tuczą. Dzięki nim odchudzisz się bez specjlnego wysiłku. Zatem polecmy Wam przepis na: pieczoną czerwoną kapustę, dorsza pieczonego z koprem włoskim oraz pikantny krem z pomidorów z ciecierzycą i bazylią. Zobaczcie też, co Marcin Prokop potrafi zrobić z liścia kapusty! :-)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Adam Kozanecki. Finalista programu MasterChef na świąteczne i sylwestrowe przejedzenie przygotował rozgrzewający napar z mięty i rumianku, zupę śniadaniową, sałatkę z koprem włoskim oraz naleśniki na naparze z pokrzywy. Spróbujecie?
Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, by przygotował z niej jakieś przepyszne dania. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiały się: kapuśniak ze słodkiej kapusty, kompresowana kapusta z pieczonym boczkiem, surówka z białej kapusty oraz głąbki z kaszą gryczaną. Kto ma ochotę na gołąbki?
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Jakubiaka. Kucharz udowodnił, że dżemy smakują dobrze nie tylko na kanpace. Co powiecie na roladę schabową z konfiturą wiśni? Jest naprawdę dobra! :)
Program Dzień Dobry TVN od dekady gości w polskich domach. Pojawiły się w nim tysiące kulinarnych receptur. Książka "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora" – to kilkadziesiąt przepisów na dania skomponowane z troską o zdrowie, przez znakomitych kreatorów smaków, m.in.: mistrza Andrzeja Polana i Piotra Kucharskiego oraz Beatę Śniechowską i Dominikę Wójciak – zwyciężczynie programu „MasterChef Polska”. Energetyczne śniadania, pożywne obiady, lekkostrawne kolacje i pyszne przekąski – w tej książce znajdziecie przepisy na wszystkie te dania. Polecamy ją Wam!
Szarlotka bez tłuszczu, najlepsze ciasteczka owsiane, pieczona cieciorka i najlepsze spaghetti bolognese - to jedne z najczęściej wyszukiwanych w Internecie kulinarnych przepisów. Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji programu "MasterChef" i autorka książki kulinarnej "Nie...zwykła kuchnia", przygotowała potrawy w oparciu o te przepisy. Macie ochotę na szarlotkę lub owsiane ciasteczka? :-)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomaga jej Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu „Masterchef”. Panie postanowiły rozprawić się z jesienną depresją i przygotowały takie potrawy jak: sałatka pomarańczowa i dorada z pomarańczami. Na deser zaproponowały sernik z białą czekoladą i mango. Wygląda smakowicie, prawda?
W kuchni Dzień Dobry TVN, w roli głównej, występuje dziś Andrzej Polan i czekolada. Kucharz łączy wytrawne i słodkie smaki. Efektem jego pracy są takie potrawy jak: kurczak na chałce z sosem mole, ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi czy śliwka w serniku. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN słodkości w biało-czerwonych barwach. W sam raz na Święto Niepodległości. Tomasz Jakubiak przygotował bezę z Herbatką Malinową, herbaciany kisiel z bitą śmietaną oraz rurki z kremem podawane z Herbatką z Dzikiej Róży. Smacznego!
Jak poprawić sobie nastrój w jesienny i pochmurny dzień? Dobrym, rozgrzewającym jedzeniem :) Swoje propozycje przedstawiła Beata Kartowicz, która w kuchnia Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak curry z dyni, papryki i cukinii, zapiekankę jabłkowo-bakaliową z kruszonką piernikową czy czekoladę na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Sadowska. Dziennikarka i mama 2-letniego Tytusa dużą wagę przykłada do śniadań. Jak mówi, pierwszy posiłek powinien być pokaźny, bo ma nam dostarczyć energii na cały dzień. Dziś Beata przygotowała takie smakołyki jak: szałwiowy budyń z płatkami czy chlebek bananowy. Aż ślinka cieknie :)
Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności. Najczęstszymi jej objawami są bole brzucha, wzdęcia, zapracia lub biegunka. Jak sobie radzić z nietolerancją pokarmową, co jeść? O pomoc poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN blogerkę kulinarną Darię Ładochę, prowadzącą cykl "Odżywieni". Pamiętajcie, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.
Nadają się idealnie na długie jesienne i zimowe wieczory. Są słodkie i doskonale poprawią nastrój. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiada, jak przygotować sernik bez sera i jaki jest sekret idealnego sernika. Skorzystajcie jego przepisów na serniki! Jeden z serników tak zachwycił Annę Kalczyńską, że powiedziała Piotrowi, iż do tej pory nie jadła lepszego.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował energetyczne drugie śniadanie dla uczniów. Na takie pyszności, jak batoniki z orzechami, żurawiną i daktylami, tortillie z łososiem czy spring rolsy z indykiem skusi się nawet szkolny niejadek! :)